checklist aanbouw

6x Tips dakkapel

Een nieuwe dakkapel kan je woning echt verrijken. Heb je een donkere zolder die je leefbaar wilt maken, dan is een dakkapel daar ideaal voor. Wil je een balkon aan je slaapkamer bevestigen, dan kun je hier een dakkapel met balkon voor aanschaffen. En heb je een zolder met een laag plafond, dan is een nokverhogende dakkapel ideaal. Er zijn dus veel opties en deze aankoop doe je natuurlijk niet zomaar. De onderstaande tips kunnen je dan vast goed gebruiken.

Tip 1: bouw vergunningsvrij

In veel gevallen heb je voor een dakkapel een vergunning nodig. Dit is bijvoorbeeld zo als deze een schuin dak heeft, of als de dakkapel niet aan de afmetingen voldoet die in de voorschriften worden genoemd. Je kunt standaard dakkapellen echter ook prima zonder vergunning laten plaatsen en dat scheelt je gemiddeld €650. Je moet je dan houden aan de regels die de gemeente oplegt en deze kun je dus het beste bij hen opvragen. Ook je leverancier zal je exact kunnen vertellen of jouw dakkapel vergunningsvrij te plaatsen is of niet. Dit scheelt je geld, maar ook tijd. Zonder vergunning kun je het plaatsen van de dakkapel direct inplannen.

Tip 2: overweeg een casco dakkapel te laten plaatsen

Een casco oplevering betekent dat alleen het skelet van de dakkapel wordt geplaatst. Deze is wind- en waterdicht, maar de afwerking moet nog worden gedaan. Dit heeft als voordeel dat je natuurlijk minder betaalt voor de dakkapel. Een casco oplevering heeft echter nog een ander zeer belangrijk pluspunt. Het grote punt van kritiek bij prefab bouwwerken is altijd dat je dan niet genoeg ontwerpmogelijkheden krijgt. Prefab is echter wel veel goedkoper dan een op maat gemaakte dakkapel. Kies je een prefab casco dakkapel, dan betaal je weinig, maar krijg je alle vrijheid om toch je eigen stempel te drukken op het eindresultaat. Deze optie is voor klussers en doe-het-zelvers ideaal.

Tip 3: neem kunststof

De meest gangbare materialen waaruit je kunt kiezen als je een dakkapel laat plaatsen zijn kunststof en hout. Alhoewel hout een schitterend natuurlijk materiaal is met sfeer en warmte, is dit ook een materiaal dat erg vaak onderhouden moet worden. Als je dit niet doet, dan zal je dakkapel niet goed beschermd worden tegen de omstandigheden buiten en zal het hout beschadigen. Kunststof is een iets duurdere optie, maar het heeft ook een aantal voordelen. Zo is het duurzaam, isoleert het erg goed, is het volledig recyclebaar en heeft het nauwelijks onderhoud nodig. Houd je van het uiterlijk van hout, dan kun je een kunststof dakkapel met een houtlook nemen en zo het beste van beide werelden ontvangen.

Tip 4: laat je goed inlichten

Wat betreft dakkapellen zijn er een groot aantal mogelijkheden en het is natuurlijk belangrijk dat jij de dakkapel krijgt die voldoet aan al je eisen. Daarom is het verstandig om zelf wat onderzoek te doen naar de mogelijkheden en deze vervolgens te bespreken met een specialist. Samen kunnen jullie dan jouw ideeën en de realiteit combineren en een dakkapel samenstellen die exact aansluit bij je behoeften. Ben je hier niet goed op voorbereid, dan zal het veel moeilijker zijn voor je om input te geven bij de ontwerpfase. Dat is natuurlijk jammer, want het is jouw dakkapel en jouw huis. 

Tip 5: controleer de garantieregeling die je krijgt

Het is belangrijk dat je een leverancier uitkiest die je een goede garantieregeling aan kan bieden. Dit betekent niet alleen dat deze vele jaren geldig is, maar ook dat de inhoud alle gangbare mogelijke problemen omvat. Een goede garantieregeling beschermt jou natuurlijk als er gebreken ontstaan, maar het vertelt je ook veel over de processen en materialen die worden toegepast. Een leverancier die kwalitatief werk levert is hier trots op en staat hier achter en dat zie je terug aan de garantieregeling. Deze zal dan niet bang zijn om voor de eigen processen en materialen garant te staan.

 

Tip 6: spreek met de buren

Behalve het feit dat het gewoon beleefd is om je buren in te lichten van je verbouwplannen, is het ook om verschillende andere redenen een goed idee. Nodig een tijdje voordat de werkzaamheden aanbreken je buren uit voor een kopje koffie en bespreek je plannen met hen. Dit heeft de volgende voordelen.

  • Grotere kans op een vergunning: heeft jouw dakkapel een vergunning nodig, dan zullen de buren worden aangesproken om ze te vragen of ze bezwaar hebben tegen jouw plannen. De buren hebben 6 weken om bezwaar in te dienen, bijvoorbeeld als jouw dakkapel hen het uitzicht wegneemt. Heb je van tevoren met ze gepraat, dan is de kans veel kleiner dat je een klacht ontvangt.
  • Geen klachten: als je jouw dakkapel zonder overleg met de buren gaat plaatsen, dan kunnen ze tijdens de werkzaamheden gaan klagen over de overlast bij de gemeente. Heb je van tevoren uitgelegd hoeveel dagen het gaat duren, tussen welke tijden er gewerkt zal worden en wat je eraan doet om de overlast zo minimaal mogelijk te houden, dan weten ze exact waar ze aan toe zijn. Ze zullen dan ook veel minder snel klagen.
  • Parkeerplaats: tijdens de eerste dagen zal er veel behoefte zijn aan parkeerplekken naast je woning. Dit is wanneer de materialen worden geleverd en wanneer er de meeste mensen bij je langskomen. Vraag dus aan je buren of ze voldoende parkeerplaatsen kunnen vrijhouden die dagen, zodat de vakmensen en de materialen zo zicht mogelijk bij je woning kunnen komen.

 

Vergelijk offertes

Een andere handige tip is dat je veel geld kunt besparen op je dakkapel als je een vergelijking maakt van leveranciers. Dit doe je door offertes op te vragen en via onze vergelijkingstool is dat zo gebeurd.

 

 Bent u een vakman?
Probeer dan gratis onze service: gratis aanmelden.