Daling in aantal subsidie-aanvragen | Dit is de reden!

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

In de afgelopen maanden is er een opvallende daling geweest in het aantal aanvragen voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). Deze subsidie is bedoeld om particulieren te stimuleren hun woningen te verduurzamen/isoleren. Het is bijzonder dat minder mensen gebruikmaken van deze regeling, juist nu duurzaamheid belangrijker is dan ooit. In dit artikel bespreken we waarom woningverduurzaming essentieel is, wat de ISDE subsidie inhoudt, en waarom de aanvragen zijn gedaald. We geven ook tips om toch van deze subsidie te profiteren.

Wat is de ISDE subsidie?

De ISDE subsidie is een regeling van de overheid om particulieren te ondersteunen bij het verduurzamen van hun woning. Met deze subsidie kun je een deel van de kosten terugkrijgen voor de aanschaf van duurzame energie-installaties zoals warmtepompen, zonneboilers, en isolatiemaatregelen. De subsidie moet vooraf worden aangevraagd en kan een flinke financiële steun zijn voor jouw verduurzamingsprojecten.

Waarom nemen de aanvragen voor de ISDE subsidie af?

Er zijn verschillende redenen waarom er de afgelopen maanden minder ISDE subsidie is aangevraagd:

 1. Gebrek aan bewustzijn: Veel mensen zijn niet goed op de hoogte van de mogelijkheden en voordelen van de ISDE subsidie. Zonder voldoende informatie is de drempel om te verduurzamen hoger.
 2. Economische onzekerheid: De huidige economische situatie zorgt ervoor dat mensen voorzichtiger zijn met grote uitgaven. Zelfs met subsidie blijft verduurzaming een investering.
 3. Complexe aanvraagprocedures: De procedures voor het aanvragen van subsidies kunnen als ingewikkeld en tijdrovend worden ervaren, waardoor mensen afhaken.
 4. De zomer komt eraan: In de zomer daalt het aantal aanvragen voor woningisolatie, terwijl woningisolatie ook in de zomer erg handig kan zijn!

Hoe kun je toch profiteren van de ISDE subsidie?

Ondanks de daling in aanvragen, zijn er veel manieren waarop jij kunt profiteren van de ISDE subsidie:

 1. Informeer jezelf goed: Zorg dat je op de hoogte bent van de laatste informatie over de ISDE subsidie. De website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is een goede bron voor actuele informatie.
 2. Laat je adviseren: Schakel een energieadviseur in om je te helpen bij het plannen van verduurzamingsmaatregelen en het aanvragen van subsidies. Een adviseur kan je door het proces leiden en zorgen dat je niets over het hoofd ziet.
 3. Maak een stappenplan: Bepaal welke verduurzamingsmaatregelen je wilt nemen en maak een gedetailleerd plan. Dit helpt bij een gestructureerde aanpak en zorgt ervoor dat je geen stappen overslaat.
 4. Check de voorwaarden: Zorg dat je goed begrijpt aan welke voorwaarden je moet voldoen om in aanmerking te komen voor de subsidie. Dit voorkomt teleurstellingen achteraf.
 5. Begin klein: Als de totale kosten van een groot verduurzamingsproject je afschrikken, begin dan met kleinere maatregelen zoals isolatie of een zonneboiler. Deze investeringen verdienen zichzelf vaak snel terug en kunnen als opstap dienen naar grotere projecten.

Waarom is woningverduurzaming belangrijk?

Woningverduurzaming draait om het verbeteren van je huis om energie te besparen en je ecologische voetafdruk te verkleinen. Dit kan door het installeren van zonnepanelen, isoleren van je woning, plaatsen van warmtepompen, en nog veel meer. Het verduurzamen van je woning heeft verschillende voordelen:

 1. Lagere energiekosten: Met een goed geïsoleerde woning en efficiënte energietechnologieën kun je flink besparen op je energierekening.
 2. Comfort: Een goed geïsoleerd huis houdt in de winter de warmte binnen en blijft in de zomer koeler.
 3. Waardestijging van je woning: Verduurzaming kan de waarde van je woning verhogen, wat gunstig is bij verkoop.
 4. Milieu: Minder energieverbruik betekent minder CO2-uitstoot, wat bijdraagt aan een beter milieu.

Vergelijk offertes

Wist je dat je wel 30% kunt besparen op de totale kosten van een duurzame investering door middel van het vergelijken van offertes. Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan via onze gratis offerteservice en begin met besparen!

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: