Het kopen van zonnepanelen is een lange tijd een grote trend geweest bij woningeigenaren. Toch blijkt de markt nu volledig in te storten. De verkoopcijfers dalen en steeds minder mensen zijn geïnteresseerd in het nemen van zonnepanelen op hun dak. Wat heeft deze daling veroorzaakt en waarom zijn mensen minder geïnteresseerd in het investeren in zonnepanelen? Je leest het in dit artikel.
Daling in de verkoop
Er is dus een grote daling te zien in de verkoopcijfers van zonnepanelen. Het totale vermogen van zonnepanelen was vorig jaar 3,4 gigawattpiek. Dit was in 2023 een stuk hoger, namelijk 5 gigawattpiek. Het vermogen is sinds 2019 niet meer zo laag geweest. Doordat bedrijven bleven investeren in zonnepanelen, is het verlies nog redelijk klein gebleven. Toch is er een afname te zien van ongeveer 50% in zonnepanelen bij Nederlandse huishoudens. Er wordt gezegd dat de gouden tijden van de zonnepanelen voorbij zijn.
Zonnepanelen
Maar hoe komt het dat de markt en het aantal verkopen zo gedaald zijn? Dit heeft een paar verschillende oorzaken. Een van de belangrijkste redenen is dat eigenaren van zonnepanelen vanaf 2027 de elektriciteit die ze opwekken en terugleveren aan het net niet langer kunnen verrekenen met de stroom die ze op andere momenten verbruiken. De overheid heeft vorig jaar namelijk besloten om de salderingsregeling in het jaar 2027 stop te zetten. Dit laat veel mensen denken dat zonnepanelen minder waardevolle investering wordt, waardoor de verkoop snel daalt. Daarnaast zijn er nog een paar redenen. De rente en prijzen stijgen, waardoor mensen voorzichtiger worden met grotere uitgaven. Veel mensen stellen de aankoop van zonnepanelen daarom uit of kijken naar andere manieren om energie te besparen. Al deze dingen samen zorgen ervoor dat steeds minder mensen zonnepanelen kopen.
Daarnaast hebben veel woningen al zonnepanelen. Ongeveer een derde van de huizen in Nederland had vorig jaar al zonnepanelen op hun dak. Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen, omdat het helpt om energiekosten te verlagen en het duurzaam is. Doordat veel mensen al zonnepanelen hebben, zijn er steeds minder woningen die nog geschikt zijn voor het plaatsen van nieuwe panelen. De daken die leeg waren, worden nu bijna allemaal gevuld. Dit betekent dat de ruimte voor het installeren van zonnepanelen steeds kleiner wordt. Als gevolg hiervan wordt het voor bedrijven die zonnepanelen plaatsen steeds lastiger om nieuwe klanten te vinden. In de komende jaren zal de markt daardoor waarschijnlijk nog verder dalen, omdat er minder huizen over zijn die nog zonnepanelen kunnen krijgen.
Thuisbatterij
De markt voor zonnepanelen is de laatste tijd flink afgenomen, maar de vraag naar thuisbatterijen is juist veel groter geworden. De precieze cijfers zijn niet bekend, maar volgens onderzoekers is de verkoop van thuisbatterijen vorig jaar bijna drie keer zo groot geworden. Dit is een grote groei. Thuisbatterijen zijn handig en fijn, omdat je er zelf stroom mee kunt opslaan voor later gebruik. Dit kan ook de zonnestroom zijn die je met zonnepanelen hebt opgewekt. Daarom worden deze batterijen vaak samen met zonnepanelen gebruikt. Als je je stroom opslaat, hoef je minder snel stroom van het net te halen. Dit zorgt ervoor dat je minder geld kwijt bent aan het betalen van je energierekening. Het minder afhankelijk zijn van je energieleveranciers is ook een groot voordeel. Je gebruikt je eigen energie meer. Dit zorgt voor een grote besparing op de energiekosten. Door al deze voordelen worden thuisbatterijen steeds populairder en worden ze vaker gekocht.
Conclusie
De vraag naar zonnepanelen in Nederland is de laatste tijd afgenomen om verschillende redenen. De afschaffing van de salderingsregeling in 2027 zorgt ervoor dat mensen minder vertrouwen hebben in zonnepanelen als investering. Ook de stijgende prijzen en rente maken mensen voorzichtiger met grote uitgaven. Daarnaast hebben veel huishoudens al zonnepanelen, waardoor er steeds minder ruimte overblijft voor nieuwe panelen. Hierdoor wordt het voor bedrijven moeilijker om nieuwe klanten te vinden. In de toekomst wordt verwacht dat de markt voor zonnepanelen verder zal afnemen, omdat er minder huizen beschikbaar zijn voor nieuwe installaties. Tegelijkertijd is er een groeiende vraag naar thuisbatterijen. Deze batterijen helpen mensen om zelf opgewekte zonne-energie op te slaan, waardoor ze minder afhankelijk zijn van het elektriciteitsnet en hun energiekosten kunnen verlagen.
Kijk en vergelijk!
Geïnteresseerd in het nemen van een thuisbatterij of zonnepanelen? Kijk op Offerteadviseur en bekijk de mogelijkheden voor jouw woning.
Hier kan je
-
Gratis offertes aanvragen
-
Advies krijgen over de mogelijkheden
-
Inzicht krijgen in de mogelijkheden voor jouw woning
Vraag vandaag nog een offerte aan!