Eigen Huis ontvangt duizenden meldingen over het onderhoud van warmtepompen.

Foto van Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Vereniging Eigen Huis heeft gemeld dat er in een korte tijd bijna 2.000 meldingen binnenkwamen over slechte bereikbaarheid en gebrek aan advies bij het onderhouden van warmtepompen. Hoe komt dit en hoe kan je problemen voorkomen? Hieronder lees je alles.

Wat is de oorzaak hiervan?

Vereniging Eigen Huis heeft recent een meldpunt geopend waar mensen hun mening en ervaring kunnen delen met warmtepompen. Een groot deel van de eigenaren van warmtepompen hebben daar aangegeven dat er problemen zijn bij het vinden van een goede monteur voor het onderhoud van de warmtepomp. Zo blijkt dat eigenaren van warmtepompen soms lang moeten wachten op hulp en geen contract geregeld kunnen krijgen bij de installateur. Driekwart van de meldingen komt van eigenaren die zeggen behoefte te hebben aan onderhoud. Twee derde van de melders zegt dat ze geen onderhoudscontract kunnen regelen. Vaak is er niets geregeld voor het onderhoud van de warmtepomp en moeten de eigenaren zelf op zoek naar een onderhoudsbedrijf. Dit blijkt lastiger te zijn dan gedacht.

Daarnaast klagen veel eigenaren over de locatie van de warmtepomp in hun woning. Ze zijn soms niet goed bereikbaar waardoor het nog moeilijker kan worden om goed onderhoud te vinden en krijgen. Vereniging Eigenhuis roept daarom de overheid op om duidelijke afspraken te maken over waar de pompen wel geplaatst mogen worden en waar niet.

Veel woningeigenaren weten niet precies welk onderhoud nodig is en hoe vaak dit moet. Het is het beste om je warmtepomp elke twee jaar na te laten kijken.

Oplossen

De Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) vertelt dat uit een recent onderzoek blijkt dat wel 85% van de consumenten tevreden is over hun warmtepompen. Ook vertelt de NVDE dat ze zo snel mogelijk een oplossing gaan vinden als er problemen blijken te zijn. Wel noemt de NVDE het een uitdaging. Er is namelijk een grote groei te zien in het aantal warmtepompen in Nederlandse woning. Met een verwachte groei naar ongeveer 650.000 warmtepompen in woningen hebben monteurs het vaak extra druk.

Wat kun je doen om problemen te voorkomen?

Iedereen wil deze problemen natuurlijk voorkomen. Maar hoe doe je dat?

Maak duidelijke afspraken met je installateur

Door duidelijke afspraken te maken met je installateur voorkom je verwarring over het onderhoud. Hierdoor weet je wat je te wachten staat en of onderhoud al geregeld wordt.

Kijk goed naar de locatie van de warmtepomp

Een groot deel van de opmerkingen komt van het probleem dat de warmtepomp niet goed bereikbaar is. Installatiebedrijven zijn er soms niet van bewust dat ze een warmtepomp op een minder handige plek plaatsen. Als je van tevoren overlegt waar je de pomp geplaatst zou willen hebben kan dit probleem voorkomen worden.

Laat je warmtepomp voldoende nakijken

Het beste is om je warmtepomp elke twee jaar na te laten kijken. Je kan een onderhoudscontract afsluiten en dit volledig uit handen geven. Er komt dan elke twee jaar iemand langs om je warmtepomp volledig te controleren en te repareren als dat nodig is. Dit zelf doen is niet handig, omdat alleen gecertificeerde mensen met koelvloeistof mogen werken.

Er zijn voordelen aan het laten nakijken van je warmtepomp:

  1. De warmtepomp gaat langer mee met goed onderhoud
  2. Storingen aan de warmtepomp worden voorkomen
  3. Je warmtepomp blijft veilig werken

Conclusie

Er zijn veel meldingen binnengekomen in het meldpunt van Vereniging Eigen Huis over verschillende problemen bij het onderhouden van warmtepompen. Het is moeilijk om een monteur te vinden en de warmtepomp kan op een lastige plek geplaatst worden. Er zijn een paar tips om problemen te voorkomen. Zo is het handig om goede en duidelijke afspraken te maken met je installateur over het onderhoud van je warmtepomp. Hierdoor weet je wat je te wachten staat als onderhoud nodig is. Ook is het handig om te kijken waar je warmtepomp geplaatst wordt. Soms is het voor monteurs lastig om bij de warmtepomp te komen. En als laatste tip, laat je warmtepomp voldoende nakijken om problemen te voorkomen. Het is het beste voor je warmtepomp om het om de twee jaar te laten onderhouden. Door dit te doen gaat je warmtepomp langer mee, kunnen storingen worden voorkomen en blijft je pomp veilig werken en goed verwarmen.

Kijk en vergelijk!

Geïnteresseerd in een warmtepomp of het onderhouden daarvan? Kijk op Offerteadviseur en bekijk de mogelijkheden voor jouw woning.

Hier kan je

  • Gratis offertes aanvragen
  • Advies krijgen over de mogelijkheden
  • Inzicht krijgen in de mogelijkheden voor jouw woning

Vraag vandaag nog een offerte aan!

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: