Geen verplichting in 2026 voor het aanschaffen van een warmtepomp

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Het nieuwe kabinet Wilders heeft besloten om de verplichting van de warmtepomp vanaf 2026 af te schaffen. Dit betekent dat je niet verplicht bent om je oude cv-ketel te vervangen door een warmtepomp. In dit artikel zullen we de voor- en nadelen van deze afschaffing bespreken, evenals de kosten van een warmtepomp en een cv-ketel. Tot slot geven we enkele bespaartips om je te helpen bij het maken van een keuze die het beste bij jou past.

Voordelen van het afschaffen van de verplichting

 1. Kostenbesparing op de korte termijn: Het aanschaffen en installeren van een warmtepomp is duurder dan het vervangen van een cv-ketel. Door de verplichting af te schaffen, hoef je deze hoge kosten niet te maken als je daar nog niet klaar voor bent.
 2. Vrijheid van keuze: Je hebt nu de vrijheid om zelf te bepalen welke verwarmingsbron het beste bij jouw situatie past. Misschien past een cv-ketel beter bij je huidige woning, of misschien wil je wachten op nieuwe technologieën.
 3. Tijd om te sparen: Zonder de verplichting heb je meer tijd om te sparen voor een eventuele warmtepomp in de toekomst. Dit kan helpen om de financiële druk te verminderen.

Nadelen van het afschaffen van de verplichting

 1. Milieu-impact: Cv-ketels stoten meer CO2 uit dan warmtepompen. Door de verplichting af te schaffen, kan de vermindering van de CO2-uitstoot vertragen, wat negatieve gevolgen heeft voor het milieu.
 2. Langere terugverdientijd: Hoewel warmtepompen duurder zijn in aanschaf, zijn ze efficiënter en goedkoper in gebruik. Door de verplichting af te schaffen, loop je de mogelijkheid mis om op lange termijn te besparen op je energierekening.
 3. Minder stimulans voor innovatie: De verplichting zou de vraag naar warmtepompen hebben verhoogd, wat fabrikanten zou stimuleren om te investeren in innovatie en kostenverlaging. Door de afschaffing kan deze stimulans afnemen.

Kosten van een warmtepomp

De kosten van een warmtepomp kunnen sterk variëren, afhankelijk van het type en de grootte van je woning. Hier is een overzicht van de gemiddelde kosten:

 • Aanschafkosten: Tussen de €8.000 en €15.000.
 • Installatiekosten: Tussen de €2.000 en €4.000.
 • Onderhoudskosten: Ongeveer €150 tot €300 per jaar.

De hoge kosten kunnen ontmoedigend zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat warmtepompen energie-efficiënter zijn en je energierekening aanzienlijk kunnen verlagen.

Kosten van een cv-ketel

Een cv-ketel is aanzienlijk goedkoper in aanschaf en installatie dan een warmtepomp. Hier zijn de gemiddelde kosten:

 • Aanschafkosten: Tussen de €1.500 en €3.000.
 • Installatiekosten: Tussen de €500 en €1.000.
 • Onderhoudskosten: Ongeveer €100 tot €150 per jaar.

Hoewel de initiële kosten lager zijn, verbruiken cv-ketels meer gas, wat resulteert in hogere energiekosten op de lange termijn.

Bespaartips

Of je nu kiest voor een cv-ketel of een warmtepomp, er zijn verschillende manieren om te besparen op je energiekosten en je huis efficiënter te maken.

 1. Isolatie: Zorg ervoor dat je woning goed geïsoleerd is. Goede isolatie houdt de warmte binnen en de kou buiten, wat je stookkosten verlaagt.
 2. Slimme thermostaten: Gebruik een slimme thermostaat om je verwarming efficiënt te beheren. Je kunt hiermee je verwarmingsschema aanpassen aan je dagelijkse routine, wat energie bespaart.
 3. Onderhoud: Regelmatig onderhoud van je verwarmingssysteem zorgt ervoor dat het efficiënt blijft werken en voorkomt dure reparaties op de lange termijn.
 4. Zonnepanelen: Overweeg de installatie van zonnepanelen om je eigen energie op te wekken. Dit kan je energierekening aanzienlijk verlagen en is een duurzame keuze.
 5. Subsidies en financiering: Informeer naar mogelijke subsidies en financieringsopties voor duurzame energie-oplossingen. De overheid biedt vaak financiële steun voor energiebesparende maatregelen.

Vergelijk en bespaar

Door te vergelijken kun je tot wel 30% besparen op de totale kosten. Vergelijk gratis én vrijblijvend meerdere offertes van warmtepomp specialisten bij jou uit de buurt. Kies snel en gemakkelijk de juiste deal die bij jouw situatie past!

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: