Hoewel een thuisbatterij veel voordelen heeft, is het niet altijd even makkelijk. Het installeren en beheren van batterijen is niet zo simpel als het klinkt. Zo zijn er strikte regels over garanties en aansluiting op het elektriciteitsnet. Ook verschilt de benodigde software per land. In Nederland werkt het net bijvoorbeeld heel anders dan in Duitsland of België.
Daarnaast verandert de batterijmarkt snel. Nieuwe aanbieders verschijnen overal, wat ervoor zorgt dat de huidige grote merken hun marktaandeel kunnen verliezen. Dus als jij een goede thuisbatterij wilt aanschaffen, moet je eerst goed onderzoek doen voordat je investeert.
Wat gebeurt er wereldwijd?
Niet alleen consumenten, maar ook fabrikanten voelen de moeilijkheid. In Europa verdienen producenten veel minder aan zonnepanelen dan in landen zoals de VS of Australië. Hierdoor verleggen Chinese fabrikanten hun focus naar winstgevender markten.
De Chinese overheid heeft ook nog recent belastingvoordelen voor zonnepanelen-export veranderd. Dit maakt Europese zonnepanelen vanaf december 4% duurder, en mogelijk zelfs 13% als aanvullende voordelen worden afgeschaft.
Hoe kan inspelen op
Deze verandering creëert een reactie op de zonnepanelenmarkt. Consumenten en bedrijven zoeken steeds vaker naar manieren om energie slimmer te gebruiken en minder afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet. Energieopslag biedt de mogelijkheid om opgewekte zonne-energie efficiënt te benutten, vooral tijdens piekuren of wanneer de zon niet schijnt. Dit maakt het niet alleen financieel aantrekkelijk, maar ook een duurzame keuze in een tijd waarin de druk op het energienet toeneemt.
Wat kan jij doen om de kosten laag te houden?
De veranderingen op de zonne-energiemarkt hoeft geen slecht nieuws te zijn voor jou als consument of ondernemer. Als je zuinig met je energie omgaat kan je de energie kosten alsnog laag houden.
- Overweeg een investering in thuisbatterij: Met een thuisbatterij kun je je eigen zonne-energie opslaan. Dit is extra vooral voordelig als je een flexibel tarief hebt, dan kan je de energie van de thuisbatterij gebruiken als de prijzen van het net duur zijn, zo kan je je kosten minimaliseren.
- Laat je woning isoleren: Als je huis niet is geïsoleerd, kost het meer energie om je huis op temperatuur te houden. Als je huis daarentegen wel is geïsoleerd blijft je huis langer warm in de winter, en dus bespaar je geld.
Conclusie
De zonne-energiemarkt is aan het veranderen. Minder vraag naar zonnepanelen en meer naar energieopslag. Voor jou betekent dit dat je slimmer moet nadenken over hoe je je energie opwekt, opslaat en gebruikt. Met een thuisbatterij, flexibele tarieven en de verduurzaming van je huis kun je niet alleen besparen, maar ook bijdragen aan een groener energienetwerk.
De toekomst van zonne-energie ligt niet alleen in panelen, maar ook in thuisbatterijen en andere energieopslag opties.