Inleiding

Zonder schroefstempels geen bouwprojecten. Schroefstempels ondersteunen plafonds, vloeren en andere constructies tijdens bouwwerken en renovatieprojecten. Dit maakt ze essentieel en een niet te missen element in jouw bouwplannen. Wanneer iemand aan renoveren of verbouwen denkt, wordt er niet meteen aan schroefstempels gedacht. Dat zorgt ervoor dat het een beetje een verdoken kost is. Hoeveel kosten schroefstempels juist? Onderstaand artikel maakt je wegwijs en geeft je enkele tips om de totale kosten van schroefstempels te drukken.

Soorten schroefstempels

Schroefstempels zijn in verschillende lengtes verkrijgbaar. Daarnaast kan je ze ook verdelen in gewichtscategorieën. Dat is nodig om voor ieder bouwproject een passende schroefstempel te vinden. Schroefstempels worden vaak in volgende categorieën onderverdeeld:

Op basis van lengte

 • Korte stempels: 1 meter tot 1,8 meter.
 • Middellange stempels: 1,8 meter tot 3,1 meter
 • Lange stempels: 2,5 meter tot 4 meter of langer.

Op basis van gewicht

 • Lichte stempels: deze stempels dragen gewicht tot 1 ton (1.000 kilogram). Ze worden vooral gebruikt voor lichte verbouwingen en kleinere constructies.
 • Middelzware stempels: deze stempels dragen een gewicht van 1,5 tot 2,5 ton (1.500 tot 2.500 kilogram. Ze worden voornamelijk gebruikt voor normale bouwprojecten.
 • Zware stempels: deze stempels dragen een gewicht tot wel 5 ton (5.000 kilogram). Op deze stempels wordt beroep gedaan bij zwaardere werkzaamheden en projecten met grote structurele belastingen.

Overigens zijn schroefstempels vaak aan te passen en verstelbaar naargelang je noden. Hun lengte is vaak flexibel. Kijk dit goed na voor je besluit schroefstempels te bestellen of vraag raad aan je vakman.

Via ons contactformulier kom je makkelijk, gratis en vrijblijvend in contact met meerdere specialisten in de bouw. Vraag meerdere offertes aan en ontvang een voordelige totaalprijs.

Waarvoor gebruik je schroefstempels?

Schroefstempels wordt gebruikt als hulp, het is nooit het hoofdpersonage in het verhaal. Constructies worden ermee ondersteund tijdens bouwwerken. Dit zorgt voor extra stabiliteit, ondersteuning en veiligheid.

Bij volgende zaken komen schroefstempels goed van pas:

 • Ondersteuning van vloeren en plafonds tot de permanente steunstructuren zijn geïnstalleerd.
 • Bekistingsondersteuning tijdens het storten van beton. Schroefstempels helpen tot het beton uitgehard is. Daarna kan de bekisting het zelfstandig dragen.
 • Ondersteuning van binnen- en buitenmuren. Zeker bij grote openingen en doorbraken schieten schroefstempels te hulp, zo behoudt de muur zeker zijn stabiliteit tijdens de bouwwerken.
 • Ondersteuning van daken. Ook bij het ondersteunen van je dak komen schroefstempels handig van pas. Het bouwt zekerheid in bij dakconstructies. Zeker wanneer er bijvoorbeeld steunpilaren of belangrijke balken vervangen dienen te worden, is deze maatregel de moeite waard. Better safe than sorry, toch?
 • Renovatieprojecten. Wanneer dragende muren of andere elementen waar een huis op steunt afgebroken of verplaatst wordt, gebruiken vakmannen schroefstempels om niet je hele hebben en houden te doen instorten.
 • Als veiligheidsmaatregel. Ook wanneer een constructie mogelijk instabiel is of er enig instortingsgevaar is gebruiken bouwfirma’s schroefstempels.

Kosten schroefstempels

Hoeveel schroefstempels kosten is afhankelijk van meerdere zaken. Onder andere het type, het merk, de kwaliteit en de leverancier zijn van belang. Schroefstempels kunnen ook zowel aangekocht als gehuurd worden. Onderstaande prijzen geven je een indicatie van de gangbare prijzen:

Reken op een bedrag tussen 40 en 140 euro per schroefstempel, afhankelijk van welke soort je wenst. De huurprijzen variëren meestal tussen 3 en 20 euro per dag.

Schroefstempels: kopen of huren?

Of je jouw schroefstempels best koopt of huurt is volledig afhankelijk van jouw eigen situatie. Voor kleine projecten kan je met huren het beste af zijn, voor langdurige bouwwerken is het vaak voordeliger om zelf stempels aan te schaffen.

Prijsopbouw

De totaalprijs voor het losse product is eigenlijk in te delen in slechts twee delen: de kost voor het kopen of het huren van de schroefstempels zelf en de levering ervan.

Wat beïnvloedt de prijs?

Er zijn enkele zaken die de totale kost van jouw schroefstempels beïnvloeden:

 • Het type en zijn specificaties. Lange en zware stempels kosten over het algemeen meer.
 • Of je de schroefstempels zelf aankoopt of besluit te huren. Op lange termijn kan kopen goedkoper uitkomen, maar voor eenmalige opdrachten is het huren van stempels waarschijnlijk voordeliger. Bekijk dit zeker goed voordat je een beslissing neemt.
 • De kwaliteit en het merk van de stempels. Zeker op kwaliteit wil je in dit geval toch niet echt besparen.
 • De leverancier en hoe ver hij van je woont. Prijzen tussen leveranciers verschillen vaak. Daarom is het ook aangeraden om meerdere offertes bij specialisten aan te vragen.
 • Het aantal schroefstempels dat je bestelt. Grote bestellingen komen relatief vaker goedkoper uit.

Bespaartips

Om kosten te besparen bij de aanschaf of huur van schroefstempels, overweeg de volgende tips:

Overweeg zeker volgende tips om kosten te besparen bij je aankoop of huur van schroefstempels:

 • Vergelijk verschillende offertes. Vraag offertes bij meerdere vakmannen aan. Zo kan je prijzen vergelijken en vind je het voordeligste tarief voor het kopen of huren van schroefstempels.
 • Bepaal of je wil kopen of huren. Op dit vlak is het gewoon kijken naar wat in jouw situatie het voordeligst is. Hou er ook rekening mee dat gekochte goederen ook nog tweedehands doorverkocht kunnen worden.
 • Dat brengt ons naar de volgende tip: kijk op tweedehandsmarkten naar kwalitatieve schroefstempels.