Energie vergelijken

Wil jij energie vergelijken? Wil jij de beste deal? Bekijk dan hieronder de beste energie aanbiedingen van dit jaar! Vergelijk de opties gebaseerd op jouw wensen met de filter aan de linker kant en doe je voordeel!

Minimale kosten: €100 per maand
Gemiddelde kosten: €200 per maand Deze klus kost gemiddeld tussen de: €150 en €250 per maand
Maximale kosten: €400 per maand

Energie vergelijken, waar moet je op letten?

Wanneer u een nieuwe woning gevonden heeft, is dit natuurlijk ontzettend spannend maar ook leuk. Er zijn ontzettend veel zaken die u moet regelen en een energiecontract is hier er 1 van. Het is het beste om de verschillende leveranciers van energie te vergelijken en zo bij de best passende aanbieder uit te komen. Er zijn wat dingen waar u rekening mee kunt houden bij het kiezen van uw nieuwe energiemaatschappij en door deze mee te nemen in uw keuze, kunt u de best deal in de wacht slepen. U kunt daarbij kiezen uit verschillende looptijden en het is hierbij eigenlijk het handigst om voor 1 jaar te gaan. Zo kunt u elk jaar een nieuw contract afsluiten en zo veel geld besparen op uw energierekening.

Let op de tarieven

Wat belangrijk is om op te letten bij het vergelijken van energie aanbiedingen is het tarief dat de leveranciers bieden. Dit tarief mogen ze namelijk zelf bepalen en kan daarom per aanbieder veel verschillen. Sinds 2013 is de energiemarkt opengesteld en kunnen dus bedrijven zich op de markt begeven wanneer ze dit willen. Hierdoor zijn budget energiemaatschappijen de concurrentie aangegaan met de grote bedrijven. Dit is waarom de prijzen enorm kunnen verschillen. Budget maatschappijen besparen namelijk op kosten voor een kantoorpand of personeel door u aan te bieden alles online te regelen. Doordat hier kosten op bespaard worden, kunnen energiemaatschappijen de tarieven dan weer laag houden.

Persoonsgebonden contract

Op het moment dat u weet wanneer u gaat verhuizen, zou u dit direct aan moeten geven bij uw energiemaatschappij. Aangezien een energiecontract persoonsgebonden is, kunt u deze meenemen wanneer u dit wilt. Als u dit liever niet wilt en wilt overstappen naar een andere maatschappij, zult u eerst moeten bekijken hoe lang uw looptijd nog is. Als er namelijk een andere maatschappij op de markt is die u een beter aanbod kan bieden, dan is het verstandig om over te stappen. Het kan in sommige gevallen zelfs voordeliger zijn direct over te stappen ook al kan dit een opzegboete opleveren. Deze boetes zijn meestal niet zo hoog en er zijn zelfs leveranciers die aanbieden dit voor u te betalen als u naar ze overstapt.

Verbruik berekenen

Bij het vergelijken zult u naast de postcode ook het verbruik moeten invullen. Als u dit niet weet, kunt u hiervoor de oude bewoners om hulp vragen. U kunt ook het gemiddelde verbruik gebruiken waar u ook online een inschatting van kunt laten maken. U vult dan het type huis, hoe groot uw huishouden is en het adres in en dan wordt er een inschatting gemaakt. Deze kunt u dan weer invullen in de vergelijker en zo de beste deal voor uw nieuwe woning vinden. Als u nog geen leverancier heeft op het moment, dan moet u dit ook aangeven. U weet namelijk ook nog niet hoeveel u normaal verbruikt en zult dus eerst met een schatting moeten werken.

Voorkeuren aangeven

Het is ook mogelijk om uw voorkeuren in de energievergelijking aan te geven. Zo kunt u kiezen voor de looptijd die u wilt. Het is namelijk belangrijk hier goed over na te denken. Als u een 1-jarig contract kiest, heeft u de mogelijkheid om elk jaar zonder een opzegboete over te stappen naar een ander energiemaatschappij. Dit kan u heel veel geld schelen en is vaak ook het meest gekozen contract. Dit is een vast contract waarbij u een jaar lang hetzelfde tarief geniet. Het is wel zo dat als u niets doet aan het einde van uw looptijd dat uw contract van een vast in een variabel contract omgezet wordt. Het kan dan dus zijn dat u een hoger tarief moet betalen omdat deze niet meer vast staat.

Variabel contract

Er is ook zoiets als een variabel contract of ook wel een contract voor onbepaalde tijd. Dit contract is vrij opzegbaar en hier hoeft u alleen rekening te houden met de opzegtermijn van 1 maand. De tarieven waarmee gewerkt wordt, kunnen bij dit type contract veranderd worden. Dit is omdat 2 maal in het jaar de tarieven aangepast mogen worden. Het voordeel met dit contract kan zijn dat u een lager tarief kunt genieten dan iemand met een vast tarief, maar ook een hoger tarief moet betalen wanneer deze verhoogd worden. Deze verandering van prijs, hangt van verschillende factoren af.

Grijze of groene energie

U kunt daarnaast ook kiezen of u grijze of groene energie wilt. Grijze is niet milieuvriendelijk en hier komen nog schadelijke stoffen vrij bij het opwekken ervan. Groene energie is daarnaast wel duurzaam en wordt uit bronnen gewonnen die niet uit te putten zijn. Ook komen hier geen schadelijke stoffen bij vrij. Dit is ook van belang om in te vullen in de energievergelijker. Door bijvoorbeeld aan te geven dat u groene stroom wilt, komen enkel de leveranciers die groene energie bieden naar voren.

Punten om mee te nemen in de vergelijking
Energie aanbiedingen Kies uw looptijd, let op energietarieven, uw verbruik invullen, verbruik online berekenen, variabel of vast contract, grijze of groene energie