Alle netbeheerders in Nederland

Wanneer u een energiecontract hebt afgesloten in Nederland heeft u niet alleen te maken met uw energieleverancier, maar ook allerlei andere instanties. Zo krijgt u te maken met bijvoorbeeld de netbeheerder. Hij zorgt ervoor dat stroom en gas naar u geleverd wordt. In sommige gevallen zijn er ook alleen netbeheerders die alleen stroom leveren. Afhankelijk van waar u woont heeft u meestal één of twee netbeheerders. In dit artikel leest u welke netbeheerders er zijn in ons kikkerlandje. Meestal wordt er een onderscheid gemaakt tussen elektriciteit en gasnetbeheerders.

Wat is een netbeheerder?

Het verschil tussen een energieleverancier en een netbeheerder is eigenlijk heel simpel. Een netbeheerder is op grond van de wet aangewezen voor het beheer van één of meerdere netten. Hij is verantwoordelijk voor het aanleggen en onderhouden van netten en het transport van elektriciteit en/of gas. Het is niet mogelijk om zelf voor een netbeheerder te kiezen. Alleen wanneer u verhuist kan dit veranderen. Een energieleverancier levert de energie die u thuis gebruikt. Hij koopt dit in bij producenten of tussenhandelaren. De energieleverancier dient altijd over een vergunning te beschikken.

Netbeheerder elektriciteit

Wanneer u kiest voor elektriciteit kunt u te maken krijgen met verschillende netbeheerders. In onderstaande tabel kunt u zien welke netbeheerder energie levert in welk gebied. Zoals u kunt zien zijn er verschillende beheerders die in meerdere gebieden of dezelfde gebieden energie leveren. Onderstaande tabel geldt voor zowel elektriciteit als gas. Zoals aangegeven is het niet mogelijk om over te stappen van netbeheerder, maar u kunt wel geld besparen naar een andere energieleverancier. U kunt online het beste aanbod vergelijken.

Netbeheerder

Gebied

Rendo Netwerken

In het gebied Steenwijkerland, Westerveld, Meppel, Staphorst, De Wolden, Hoogeveen, Hardenberg en Coevorden.

Coteq netbeheer

In het gebied van Oost-Nederland

Liander

In de provincies Gelderland en Noord-Holland en grote delen van de provincies Flevoland, Friesland en Zuid-Holland.

Enexis

In de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg.

Stedin

In de provincies Friesland, Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Limburg.

Westland Infra

In het gebied Westland en Midden Delfland

Enduris

In de provincie Zeeland

Het landelijk hoogspanningsnet

Naast de energieleverancier en de netbeheerder in Nederland bestaat er ook TenneT. Dit is de beheerder van het landelijk hoogspanningsnet in Nederland. Hier worden alle regionale en Europese elektriciteitsnetten met elkaar verbonden. TenneT bewaakt ook de betrouwbaarheid van de Nederlandse elektriciteitsvoorziening. Daarnaast bestaat er ook de Gas Unie Transport Services B.V. dit is de beheerder van het landelijke hoofdtransportnet voor gas. Zij verzorgen de ontwikkeling en het beheer van het gasnet en bieden transportdiensten aan. Mocht u meer willen weten, dan kunt u altijd op de website kijken.

De regiotoeslag

Nederland is verdeeld in tien regio’s, waar elke regio zijn eigen netbeheerder heeft. Vroeger was het zo dat elke regio een regiotoeslag betaalde. Dit moest men betalen voor het transport van gas, dat uit Groningen kwam. Hoe verder weg u woonde van Groningen, hoe meer u moest betalen. Zo betaalde iemand uit Zeeland vier keer meer dan iemand die in Groningen woonde. Tegenwoordig is er een vast tarief voor heel Nederland, zodat er geen verdeling is tussen het tarief dat elke klant moet betalen.

Kosten van de netbeheerder

Wanneer u gebruik maakt van het gas- en elektriciteitsnetwerk betaalt u kosten aan de netbeheerder. U betaalt hiervoor een vast bedrag per maand, de netwerkkosten. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaalt hoeveel u maximaal moet betalen voor een aansluiting en het transport. Deze kosten worden in rekening gebracht door uw energieleverancier en kunt u terugvinden in het contract van uw energie. De energieleverancier verrekent deze kosten weer met de netbeheerder. Zo hoeft u niet rechtstreeks aan hem te betalen. Dat scheelt niet alleen een hoop gedoe, ook voor de netbeheerder is dit weer een administratief klusje minder.

Het gebruik van zonnepanelen

Wanneer u zonnepanelen op uw dak wilt installeren moet u wel uw netbeheerder op de hoogte stellen. Wanneer u met zonnepanelen meer energie opwekt dan dat u verbruikt, kunt u dit terugleveren aan het elektriciteitsnet. Om hierop aanspraak te maken moet u de zonnepanelen melden bij de netbeheerder. Het is ook nuttig voor hen zelf, omdat ze dan het elektriciteitsnet zo optimaal mogelijk kunnen benutten. In de meeste gevallen krijgt u dan ook een terugleververgoeding voor de energie die u teruglevert. Zo bent u niet alleen blij, maar ook uw netbeheerder en energieleverancier.

Flink besparen

U vraag zich nu natuurlijk af of het mogelijk is om geld te besparen op een netbeheerder in Nederland. Helaas is dit niet mogelijk. Wel kunt u geld besparen door te kiezen voor een voordelige energieleverancier. Bekijk altijd de verschillende aanbiedingen op een vergelijkingssite zodat u kunt wat het beste bij u past. In de meeste gevallen wordt er een welkomstkorting of cashback actie gehouden, zodat u nog meer bespaart op uw energiecontract. Kiest u elk jaar voor een jaarcontract, dan bespaart u ieder jaar door gebruik te maken van de welkomstkorting.

Alle instanties op een rij

Na het lezen van dit artikel bent u meer te weten gekomen over alles wat erbij komt kijken als u een energiecontract afsluit. De netbeheerder levert de energie, TenneT zorgt voor het landelijk hoogspanningsnet in Nederland en Gas Unie Transport Services B.V is de beheerder van het landelijke hoofdtransportnet voor gas. In de meeste gevallen heeft u alleen te maken met uw energieleverancier en met de netbeheerder. Hij kan vragen om uw meterstanden en doorsturen naar uw energieleverancier voor bijvoorbeeld een jaar- of eindrekening. Zo simpel is het!