Is onbeperkt data ook echt onbeperkt?

Wilt u een nieuw telefoonabonnement afsluiten en heeft u uw oog laten vallen op een onbeperkt data abonnement? Dan is het goed om na te denken of onbeperkte data dit ook echt is. De meeste providers adverteren namelijk met Unlimited data of onbeperkt internet. Het is goed om na te gaan wat hierbij de voorwaarden zijn. Zo kunt u met een gerust hart heerlijk netflixen of muziek luisteren, zonder te letten op de data. U leest hier wat er zoal bij komt kijken om een abonnement met onbeperkte data af te sluiten.

Let op de Fair Use Policy

Wat voornamelijk bekend is bij het afsluiten van een onbeperkt internet abonnement is dat er goed moet worden gekeken of het ook echt onbeperkt is. De regels hiervan staan onder andere in de Fair Use Policy van de providers. Hierin wordt het woord ‘onbeperkt’ genuanceerd. Bijna alle providers dreigen met het stopzetten van uw abonnement als u ‘onredelijk’ veel data verbruikt. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer u elke dag Netflix kijkt op uw mobiele telefoon. Heeft u bijvoorbeeld een unlimited data abonnement, en bent u over de grens heen, dan wordt u internet stopgezet.

Meer dan het gemiddelde verbruik

Het kan zelfs zo ver gaan dat er kosten in rekening worden gebracht. U kunt ook soms tot het einde van de maand niet meer via het netwerk internetten. De grens van onredelijkheid verschilt per provider. Zo kan er een limiet zijn van meer dan vijf keer van het gemiddelde verbruik. Een andere provider kan de grens op 20 gigabyte per maand zetten. Lees voordat u nieuw onbeperkt data afsluit altijd de Fair Use Policy door van de provider. U kunt hiermee wel stellen dat onbeperkt data dus niet altijd onbeperkt is.

Unlimited data

Het klinkt wellicht nog vaag, want wat is precies 20 gigabyte. Dit staat gelijk aan 20.000 megabit per seconde (Mbps). Voor het kijken van video’s gebruikt u 25 Mbps voor Ultra HD kwaliteit, 5 Mbps voor HD kwaliteit en 3 Mbps voor matige kwaliteit. Voor het luisteren van muziek gebruikt u 1 Mbps voor matige kwaliteit en 5 Mbps voor goede kwaliteit. Wilt u social media gebruiken dan heeft u 10 Mbps nodig voor Facebook, Instagram, Whatsapp en andere apps zonder haperingen. Doet u dit elke dag allemaal tegelijkertijd, dan heeft u zo al een flink stuk aan data verbruikt.

Providers vergelijken

Om te vergelijken of onbeperkt data ook wel echt onbeperkt is, is het goed om een aantal providers te vergelijken. Zo heeft Tele2 een abonnement waar u onbeperkt mee kunt internetten, bellen en sms’en. De snelheid kan gaan tot wel 225 Mbps, maar het ligt eraan hoeveel het netwerk in uw buurt gebruikt en hoe sterk het bereik is. Als u meer dan 5 Gigabyte per dag verbruikt, dan wordt uw verbinding tijdelijk vertraagd naar een lage snelheid. U kunt dit oplossen door een sms te sturen naar Tele2 voor extra 1 Gigabyte aan data.

Gratis uw limiet verhogen

Bij T-Mobile geldt hetzelfde als bij Tele2. Sluit u echter op één adres meerdere abonnementen af, dan kunt u per maand flink besparen. Bij T-Mobile heeft u ook nog eens een gemiddelde snelheid van 65 Mbps, het snelste van Nederland. Ook hier ligt de grens op 5 Gigabyte per dag, maar uw internet blijft gewoon werken als u eroverheen gaat. U kunt wel gratis uw limiet verhogen met 1 Gigabyte aanvullers. KPN heeft een Unlimited Data abonnement. U ontvangt per dag een databundel van 5 Gigabyte, daarna kunt u het gratis met 1 Gigabyte opwaarderen.

Twee andere internetabonnementen

Heeft u al wel eens gehoord van Robin Mobile? Deze provider biedt verschillende onbeperkte abonnementen aan. Gebruikt u meer dan 20 keer meer dan het gemiddelde, dan wordt de snelheid van uw internet fors naar beneden gehaald. Het is niet mogelijk om een hotspot te delen, wat jammer is voor vrienden of kennissen met een goedkoper abonnement. Ook bij Lebara is het mogelijk om een onbeperkt internet abonnement af te sluiten. U heeft per maand onbeperkte belminuten, sms en internet. De grens ligt bij Lebara op 50 Gigabyte per maand. Is het op, dan stuurt u een sms.

Welke provider is het beste?

Nu u weet hoe een onbeperkt abonnement is geregeld bij verschillende providers, is het ook handig om te weten wie de beste provider is en wat de prijs hiervan is. Uit onderzoek blijkt dat Tele2 en T-Mobile de beste keuzes zijn voor een onbeperkt internet abonnement. De snelheid in combinatie met de prijs zorgen ervoor dat deze twee providers verkozen zijn tot het beste. In onderstaande tabel kunt u de prijzen zien. Hierbij is geldig dat u onbeperkt minuten en sms heeft bij alle drie de providers.

Provider Internet Prijs
Tele2 Onbeperkt internet €25,-
T-Mobile Onbeperkt internet €35,-
KPN Unlimited Data €37,50

 

Maak gebruik van wifi

Mocht het zo zijn dat u over uw redelijkheid heen bent, dan kunt u altijd kijken of u ergens gratis wifi kunt gebruiken. Op die manier kunt u toch blijven genieten van alle series of uw favoriete muziek. Thuis of op het werk heeft u waarschijnlijk al toegang tot het netwerk, maar meestal ook in het openbaar vervoer, in restaurants of zelfs op straat heeft u soms toegang tot wifi. Soms worden er in een stad hotspots ingesteld waardoor u wifi heeft in de hele stad. Ook dan hoeft u zich geen zorgen te maken over het onbeperkt internet.