Wat is een smartphone

Rond 2007 kwam de eerste smartphone op de markt en sindsdien is deze niet meer weg te denken uit onze levens. Waar u vroeger nog veel gebruik maakte van een vaste telefoon en een mobiele telefoon, hebben deze allebei plaatsgemaakt voor de smartphone. Dit is een telefoon waar u niet alleen mee kunt sms’en en bellen, maar ook internetten, foto’s maken en eigenlijk alles wat u met een computer ook kunt. En dat allemaal op een compact toestel dat gewoon in uw broekzak past. Niet zo gek dus, dat deze zo immens populair zijn.

Verschillende merken

De allereerste smartphone werd al gemaakt in 1992. Dit was een touchscreen model en hier kon u mee bellen en u kon hem ook gebruiken als fax en semafoon. Deze telefoon is echter nooit in Nederland uitgekomen. Rond 2005 werden smartphones pas populair in Nederland. Zo was er de Blackberry, een telefoon die razend populair was. Een paar jaar later kwam Apple met hun bekende iPhone en sindsdien zijn de meeste Nederlanders overgestapt op een smartphone. Tegenwoordig zijn er nog veel meer merken die een smartphone verkopen, zoals Samsung, Nokia, HTC, Nokia, Huawei, LG en Oppo.

Wat kunt u allemaal met een smartphone?

Een standaard smartphone kunt u uiteraard gebruiken om te bellen en te sms’en. Daarnaast heeft hij ook een ingebouwde camera waarmee u kunt videobellen, foto’s maken en video’s maken. Ook kunt u op het internet. Zo kunt u surfen en vrijwel alle websites bezoeken op uw telefoon. Daarnaast kunt u uw telefoon gebruiken als GPS en kunt u e-mailen, foto’s versturen, je sociale media bijhouden, muziek luisteren en spelletjes spelen. Wat u allemaal kunt met uw smartphone, ligt ook een beetje aan uzelf. U kunt namelijk verschillende apps downloaden die u dan op uw telefoon kunt gebruiken. Er zijn zoveel apps die u kunt kopen dat de mogelijkheden van uw smartphone eindeloos zijn. Het heet dan ook niet voor niets een slimme telefoon!

Prijsopbouw

Toen smartphones net op de markt kwamen, waren ze heel erg duur. Tegenwoordig valt dat wel mee en heeft u al vanaf €100,- een smartphone. Dit is dan een simpel model dat prima werkt, maar niet zo luxe en uitgebreid is als een duurder model. Een gemiddelde smartphone kost los tussen de €500,- en €600,-. Dit is natuurlijk erg veel geld om in één keer te betalen, vandaar dat veel mensen ervoor kiezen om een mobiele telefoonabonnement af te sluiten waar een smartphone bij zit. U sluit dan een contract af en krijgt hier een smartphone naar keuze bij. Deze hoeft u niet aan het begin van het contract te betalen, maar u betaalt deze af door elke maand een bepaald bedrag te betalen. Aan het einde van uw abonnement heeft u dan ook de telefoon helemaal afbetaald. U kunt er echter ook voor kiezen om aan het begin van het abonnement het toestel al te betalen of een deel hiervan. Door dit te doen, worden uw maandelijkse abonnementskosten een stuk lager omdat u dan nog minder van uw smartphone af hoeft te lossen.

Hoe duur een smartphone is, hangt ook af van het model dat u kiest. De meeste merken brengen om de zoveel tijd nieuwe modellen uit. Deze zijn natuurlijk verbeterd ten opzichte van de vorige modellen en zijn daardoor ook een stuk duurder. Een handige manier om geld te besparen, is door niet te kiezen voor het nieuwste model, maar door te kiezen voor een model dat iets ouder is. Deze zijn namelijk nog steeds goed van kwaliteit en een stuk goedkoper. Daarnaast hangt de prijs van uw smartphone ook af van wat hij allemaal kan. Een telefoon met heel veel GB aan geheugen en een hele goede camera kost uiteraard ook meer dan een smartphone met een prima camera en iets minder geheugen.

Voordelen smartphone

Nadelen smartphone

Het grote voordeel van een smartphone is dat u er werkelijk alles mee kunt. U hoeft niet meer uw portemonnee, telefoon en fotocamera mee te nemen wanneer u de deur uit gaat, want met uw telefoon kunt u bellen, foto’s maken en zelfs de rekening betalen.

Een smartphone is een stuk duurder dan een gewone mobiele telefoon. Dit komt omdat u er ook veel meer mee kan. Daar komt ook nog bij kijken dat hij vaak veel minder lang meegaat dan een gewone mobiele telefoon.

Een smartphone is heel handig. Weet u even niet hoe iets werkt? Geen probleem, dan kunt u het opzoeken op Google. Wilt u weten hoeveel calorieën u heeft verbrand tijdens uw wandeling? Dat kunt u eenvoudig bijhouden via een app. Wilt u de foto’s die u gemaakt heeft versturen naar een vriend? Ook dit kan heel eenvoudig en snel met uw smartphone.

Bijna iedereen kijkt altijd op zijn of haar smartphone. Dat is wat veel mensen zeggen. Hierdoor worden mensen minder sociaal, omdat zij alleen maar aandacht hebben voor hun smartphone. Ook wordt de productiviteit van iemand veel minder doordat een smartphone erg verslavend kan zijn.

Abonnement met smartphone

De meeste providers bieden telefoonabonnementen aan waar u een smartphone bij krijgt. Wanneer u een nieuwe telefoon en abonnement uit gaat zoeken, kunt u het beste eerst bepalen welke smartphone u wilt hebben. Vanuit daar kunt u dan verschillende providers gaan checken om te kijken welk abonnement het beste bij u past. Een mobiele telefoonabonnement met heel veel GB aan internet en onbeperkt bellen en sms’en is uiteraard duurder dan een telefoonabonnement waarbij u slechts een paar MB’s aan internet en belminuten en sms’jes hebt. Vergelijk uw opties en prijzen goed met elkaar zodat u weet welk abonnement het beste is voor u.

Tele2

Vodafone

KPN

Ben

T-Mobile

Hollands Nieuwe

iPhone

€38,-

€47,-

€45,50

€34,50

€42,-

€34,-

Samsung

€41,-

€44,-

€47,50

€40,-

€32,50

€34,-

Huawei

€17,-

€29,-

€27,50

€17,50

€22,-

€17,-

LG

€47,-

€50,-

€46,50

€35,50

€32,50

€34,-

Oppo

€29,-

€39,-

€31,50

€27,50

€32,-

€27,-