De zomers in ons land worden steeds warmer naar mate het klimaat verder verstoord wordt. Wie een koel huis wil hebben doet er goed aan om zich te oriënteren op de aanschaf van een airco. We keken voor u naar de prijzen van een airco. Daarnaast keken we naar de zaken waar u op moet letten bij de aanschaf. We maakten voor u een praktisch stappenplan.

airconditioning

Aircospecialisten uit uw regio vergelijken?

Hoeveel betaalt u voor een airco

We vroegen offertes op voor een airco. Daarbij kregen we de volgende prijsopgaven binnen:

Wat voor model airco schaft u aan Eigenschappen van dit model Prijs bij benadering
Een mobiele airco Te plaatsen in iedere gewenste ruimte. Afvoer gebeurt via een slang Vanaf 200 euro
Een airco met één module Te plaatsen in huis, bevestigen aan het plafond. Leidingen dienen te worden weggewerkt. Vanaf 950 euro
Een split airco Twee kasten die u in huis en buitenshuis plaatst. Vanaf 1150 euro
Een warmtepomp Een unit die u buitenshuis plaatst en een unit binnenshuis Vanaf 1200 euro

 

Stap 1: wat is uw doel met de airco

Gaat u een airco aanschaffen dan is het goed om voor uzelf op een rij te hebben wat uw doel is met de airco. Gaat het u er enkel om dat u een ruimte in uw huis kan koelen dan is een airco met één module een prima idee. Wilt u echter het huis koelen in de zomer en in de winter verwarmen, dan is een warmtepomp een beter idee. De warmtepomp kan namelijk in twee standen staan waardoor het apparaat multifunctioneel is.

 

Stap 2: Hoeveel werk wilt u hebben aan het aansluiten

We hebben de diverse apparaten voor u op een rij gezet met de hoeveelheid werk die u heeft aan het aansluiten:

  • De airco met één module. U schaft het apparaat aan en werkt de leidingen weg in uw plafond. Het apparaat verbruikt behoorlijk wat energie om uw huis mee te koelen en het neemt het hele jaar door ruimte in. Voor het wegwerken van het apparaat en de leidingen kunt u voor een verlaagd plafond kiezen.
  • De airco met twee modules. Deze twee modules blazen eigenlijk voortdurend lucht naar elkaar toe. U ziet dit systeem ook veel in gebruik in winkels. Daardoor hangt er rond de deur een soort ‘gordijn’ van warmte. Dit apparaat vergt meer werk om te bevestigen. Er moeten immers leidingen naar buiten worden gevoerd en daarnaast moet er een kast buiten worden opgehangen.
  • De airco die mobiel is. Een mobiele airco koopt u in de vorm van een behoorlijk omvangrijke kast. Dit apparaat moet u alsnog voorzien van een afvoerslang om de warme lucht af te voeren. Hierdoor bent u alsnog gebonden aan bepaalde plekken waar het apparaat kan komen te staan.
  • De warmtepomp. Dit apparaat bestaat uit één unit buiten en één binnen die met elkaar verbonden zijn. U laat dit apparaat ten hoogte van uw plafond installeren. U kunt het apparaat doorgaans aan de binnenkant op de reverse stand zetten wanneer u in plaats van koele lucht warme lucht binnen wilt. De warmte wordt niet afgevoerd via leidingen maar door het apparaat zelf.

Stap 3: Hoeveel onderhoud wilt u eraan hebben

Per type airco heeft u een bepaalde hoeveelheid onderhoud. We hebben ze voor u op een rij gezet.

  • De mobiele airco. Dit apparaat is voorzien van filters die u op gezette tijden moet reinigen. Doet u dat niet, dan zult u op den duur bacillen in uw huis gaan rondblazen. U bent hier eens per jaar wat werk aan kwijt. De hoeveelheid onderhoud is echter minimaal. De meeste tijd gaat zitten in het ter plekke aansluiten van de slang.
  • De airco met één cassette. Deze airco werkt met een cassette airco vloeistof. Deze moet eens per jaar worden aangevuld. Daarbij worden ook gelijk de filters goed schoongemaakt. Dit onderhoud kunt u het beste uitbesteden.
  • De airco met twee units. Bij dit apparaat moeten de units ieder jaar goed worden gereinigd. Deze klus besteedt u het beste uit in de vorm van een abonnement.
  • De warmtepomp. Dit apparaat vergt naar verhouding het minste onderhoud. U kunt de werking zelf in de gaten houden. Daarnaast kunt u het onderhoud in de vorm van een abonnement uitbesteden aan de leverancier.

Stap 4: De hoeveelheid stroom

Voordat u een airco gaat aanschaffen is het goed om te kijken naar de hoeveelheid stroom die het apparaat verbruikt. We maakten de volgende vergelijking:

  • De mobiele airco. Dit apparaat heeft geen heel sterke motor. Er wordt maar een bepaalde hoeveelheid lucht gekoeld. Wanneer het apparaat echter veel aan staat zal de stroomrekening behoorlijk oplopen.
  • De airco met één cassette en de airco met twee units. Dit apparaat kost een hoop stroom terwijl u er enkel koelte voor terug krijgt. De nieuwere modellen werken dan wel zuiniger; wie wil besparen op zijn stroomrekening kiest beter voor een andere oplossing.
  • De warmtepomp. Naar verhouding kost dit apparaat u nauwelijks stroom. Hoeveel u nodig heeft hangt af van de hoeveelheid werk die de warmtewisselaar moet verrichten.

Stap 5: De aanschaf

Gaat u een airco aanschaffen, dan is het goed om eerst prijzen na te lopen. Dat doet u door het vergelijken van offertes. U vraagt ze hier op. Vervolgens vergelijkt u ze op de volgende criteria:

  • De materiaalkosten. Het gaat dan niet alleen om het materiaal van de aanschaf, maar ook om de kosten van het wegwerken van de leidingen.
  • De arbeidsloonkosten. Daaronder vallen niet alleen de kosten van het plaatsen maar ook die van het onderhoud.
  • De prijzen met de BTW erbij inbegrepen.