Het is de droom van iedere woningbezitter: uw woning verbouwen tot uw eigen paleis of een eigen woning laten ontwerpen die geheel naar uw wens is. Wanneer u een dergelijke woonwens heeft doet u er verstandig aan om een architect in te schakelen. Bij het inschakelen van een architect denkt u gelijk aan allerlei lastige scenario’s. Feit is dat u met een stappenplan een heel eind komt. We hebben een aantal stappen voor u op papier gezet.

De kosten van een architect

We informeerden bij meerdere architecten naar hun tarieven. We kwamen tot een aantal offertes.

Wat wordt er gebouwd Kosten van het bouwwerk Tarief van de architect
Een verbouwing in een bestaande woning 25000 euro Tussen 1000 en 1250 euro
Een aanbouw aan een bestaande woning 45000 euro Tussen 1850 en 2250 euro
Een nieuwe woning bouwen 250000 euro Tussen 11750 en 12500 euro

 

Stap 1: Weet wat u wilt

Voordat u een architect gaat inschakelen is het goed om voor uzelf op papier te hebben staan waar u de diensten van de architect voor nodig hebt. Gaat het om een verbouwing dan zet u zelf op papier wat u in gedachten heeft voor de verbouwing. Daarbij mag u denken aan heel veel zaken, zoals:

  • Het uiterlijk van het eindresultaat. Bepaal hoe het eindresultaat eruit moet gaan zien. Denkt u daarbij aan zaken als verlaagde plafonds, muren, maar ook aan zaken als stopcontacten en verlichting. Het is goed om voor uzelf een zo gedetailleerd mogelijk plan te hebben.
  • De bouwstijl van het eindresultaat. Een woning is vaak gebouwd in een bepaalde stijl. Bij een verbouwing is het aan te raden om deze bouwstijl te handhaven. Anders komt u bij een woning die niet meer in stijl is waarbij het eindresultaat tegen zal vallen. Een klassieke woning van voor de oorlog moet u dus niet hypermodern gaan inrichten. In dat geval doet het interieur van de woning afbraak aan het huis zelf.

Stap 2: Kies een architect op maat

Architecten zijn er in meerdere soorten. We hebben er een paar voor u op een rij gezet.

  • De binnenhuisarchitect. Deze gaat vooral over veranderingen aan het interieur van uw woning. Een eventuele tussenmuur die verplaatst moet worden valt uiteraard onder de mogelijkheden maar er wordt minder naar de bouwtechnische resultaten gekeken. Een binnenhuisarchitect is bijvoorbeeld heel handig wanneer er een woonkamer en/of een keuken moet worden aangepakt.
  • De algemeen architect. Een algemeen architect beheerst meerdere bouwstijlen waarmee hij werkt. Er zijn veel bouwstijlen in ons land gebruikt bij de bouw van woningen. Een algemeen architect heeft zich niet gespecialiseerd in één bepaalde richting en kan dan ook een algemene bouwtekening en ontwerp maken.
  • De gespecialiseerd architect. Deze richt zich bijvoorbeeld op de Amsterdamse School stijl. Dit is een specifieke bouwstijl die bij huizen wordt gebruikt. Een dergelijke architect zal specialistisch ontwerpen waardoor het eindresultaat van een dergelijke woning echt een verrijking van uw huis is.

Stap 3: Schakel een architect in

Heeft u een keuze gemaakt en heeft u een omschrijving van het resultaat dan is het tijd om een architect in te schakelen. Dat doet u met offertes. We komen daar straks op terug. Wanneer u een architect heeft gevonden is het tijd voor de volgende zaken.

 

Stap 4: De intake

Bij de intake geeft u de architect de opdracht om een ontwerp voor uw bouw of verbouwing te maken. De architect neemt met uw door wat uw wensen en eisen zijn voor de bouw of de verbouwing van uw woning. Tijdens de kennismaking bespreekt hij wat er mogelijk is en wat onmogelijk is. Daarna neemt hij de opdracht aan wanneer u tot overeenstemming kunt komen en gaat hij aan de slag.

 

Stap 5: Het voorlopige ontwerp

De volgende stap is het voorlopige ontwerp wat de architect heeft gemaakt voor u. Het wordt met u doorgesproken. Uw op- en aanmerkingen worden verwerkt in het resultaat. Na het voorlopige ontwerp gaat de architect verder met de volgende stap: Het definitieve ontwerp.

 

Stap 6: Het definitieve ontwerp

Het definitieve ontwerp geeft aan hoe uw bouw of verbouwing eruit komt te zien. Deze bouwtekening gaat naar de gemeente toe wanneer er sprake is van een bouw van een woning. Ook wanneer het gaat om een grote verbouwing waarbij het uiterlijk van uw bestaande woning wordt aangepast zal deze bouwtekening de welstandscommissie moeten passeren. De architect moet zijn ontwerp komen toelichten.

 

Stap 7: Na de goedkeuring de selectie van een aannemer

Een architect heeft doorgaans een aantal aannemers waarmee hij samen werkt. Hij zal een selectieronde doen waarbij de aannemers een offerte kunnen indienen. Na het verstrijken van de reactietermijn zal de architect een geschikte aannemer kiezen en de opdracht aanbesteden.

 

Stap 8: Werkzaamheden tijdens de bouw

Tijdens de bouw is de architect eveneens betrokken bij de bouw of verbouwing van uw woning. Hij onderhoudt het toezicht op de bouw en beantwoordt vragen van de aannemer. Tevens bewaakt de architect het budget wat beschikbaar is.

 

Stap 9: Werkzaamheden na de bouw

Na het voltooien van de bouw of de verbouwing loopt de architect samen met de aannemer en u de woning door. Er wordt gekeken of alle aspecten in de woning zijn verwerkt. Pas na goedkeuring van het eindresultaat door de architect en door u is de opdracht voltooid.

 

Weet wie u inschakelt

Een architect inschakelen gaat u behoorlijk wat kosten. Het is dan ook altijd aan te raden om eerst offertes op te vragen. Dat doet u met onderstaande button. U krijgt offertes van meerdere lokale aannemers om te vergelijken. Dat doet u op de volgende punten:

  • De kosten van het materiaal. Alle materiaalkosten van de architect moeten op de factuur staan.
  • De kosten van het arbeidsloon. Daarbij denken we aan het aantal gewerkte uren maar ook aan het uurloon wat een architect berekent.
  • De berekening van het arbeidsloon. Een architect zal doorgaans zijn vergoeding berekenen aan de hand van een bepaald percentage van de kosten van de bouw of verbouw.
  • De prijzen inclusief BTW.