Heeft u een eigen terras en/of een tuinpad dan kent u als geen ander het belang van een goede bestrating. Op het moment dat u besluit dat u toe bent aan bestrating komt u voor een aantal keuzes te staan. We hebben ze voor u op een rij gezet in de vorm van dit stappenplan. Bovendien hebben we wat prijzen van bestrating voor u opgevraagd.

 
Vakspecialist nodig? Vergelijk eerst

Hoeveel kost bestrating

We deden navraag bij een aantal stratenmakers en kregen de volgende offertes toegestuurd.

Wat voor werkzaamheden worden er uitgevoerd Wat zit bij de prijs inbegrepen Prijs per m2
Ophogen en egaliseren ondergrond Ophogen van een ongelijke ondergrond met bouwzand, egaliseren met trilapparaat Tussen 16 en 25 euro
Draineren van ondergrond Aanbrengen van drainage mogelijkheden in een tuin waar het water blijft staan Tussen 10 en 14 euro
Plaatsen van bestrating met standaard betonklinkers Standaard grijze betonklinkers plaatsen in standaard patroon Tussen 17,50 en 21 euro
Plaatsen van bestrating met waaltjes Waaltjes plaatsen in een patroon Tussen 25 en 30 euro
Plaatsen van natuursteen Natuursteen plaatsen, al dan niet in een patroon Tussen 35 en 50 euro

 

Stap 1: Hoe is de staat van de ondergrond

Gaat u een bestrating laten aanleggen, dan is het goed om eerst de staat van de ondergrond door te nemen. U kunt de volgende situaties aantreffen:

  • Nog geen ondergrond voor een bestrating. In dat geval moet er eerst een geschikte ondergrond worden gemaakt. De zwarte aarde wordt afgegraven en u moet voordat de bestrating wordt geplaatst eerst de ondergrond laten ophogen en egaliseren. Deze klus is van het grootste belang, aangezien u anders geen strak resultaat kunt bereiken.
  • Een ondergrond die niet geschikt is voor een strakke bestrating. In dat geval moet de ondergrond deels worden afgegraven waarna deze geëgaliseerd wordt. Dit is veelal het geval bij terrassen en tuinpaden die ouder zijn en die verzakt zijn.
  • Een ondergrond die water vasthoudt. Blijven er na een regenbui flinke plassen staan, dan zal de ondergrond opnieuw moeten worden gedraineerd. Dit is een klus die u door het bestratingsbedrijf kunt laten uitvoeren.
  • Een ondergrond die gelijk geschikt is voor bestrating. Wilt u gewoon een nieuwe bestrating maar is de ondergrond nog (nagenoeg) goed, dan kunt u verder gaan. U verwijdert de oude bestrating en laat een nieuwe aanbrengen.

Stap 2: Wat is het doel van de bestrating

Voordat u een bestrating laat aanleggen is het goed om u te realiseren wat het doel is van de bestrating. Gaat het om een terras waar een tuin set op komt te staan maar waar verder geen zware apparatuur overheen rijdt, dan kunt u volstaan met een normale ondergrond. Er hoeft geen extra versteviging onder het terras te worden aangelegd in de vorm van bijvoorbeeld bouwpuin. Gaat het echter om een terras waar meerdere zware zaken op worden geplaatst en waar verder een overkapping overheen komt, dan zult u bouwpuin moeten laten aanbrengen onder de ondergrond om het geheel stevigheid te geven. Hetzelfde geldt voor een tuinpad. Wordt er enkel overheen gelopen dan zal de ondergrond niet met bouwpuin hoeven te worden verstevigd. Wordt er echter met een scooter overheen gereden dan wordt het een ander verhaal.

 

Stap 3: Hoe belangrijk is het uiterlijk

Kiest u voor een functionele bestrating, dan kunt u volstaan met standaard betonklinkers voor de stenen. Gaat u echter voor een optisch mooi resultaat dan zijn waaltjes gelijk een betere keuze. De stenen bepalen voor een belangrijk deel de prijs van de werkzaamheden. Wilt u een bestrating waar u jarenlang tegenaan kijkt, dan is het goed om een andere keuze dan standaard betonklinkers te overwegen. Heeft u een tuin waar een kostbare bestrating in nodig is, dan kunt u kiezen voor natuursteen. Dit materiaal is duurder in de aanschaf en duurder in de aanleg, maar het is wel gelijk een aanwinst voor uw huis.

 

Stap 4: Wees praktisch

Kiest u voor een bepaalde bestrating dan is het goed om ook te kijken naar het praktische aspect. Wat voor bestrating u ook kiest, houdt u altijd in gedachten dat er weersomstandigheden bij komen kijken. Een bestrating van natuursteen is de mooiste bestrating maar wanneer het nat wordt of wanneer er winterse buien komen zal dit materiaal veranderen in een spiegelgladde ondergrond. Heeft u de mogelijkheid om uw woning langs de andere kant te bereiken dan is dit geen probleem. Wanneer u echter de enige toegangsweg naar uw huis bestraat met natuursteen kunt u erop rekenen dat u onder deze omstandigheden een behoorlijk probleem kunt hebben. Praktisch zijn en nadenken kunnen dus geen kwaad in dit geval.

 

Stap 5: Weet wie u inschakelt

Bij het aanleggen van een bestrating is het goed om te weten wie u inschakelt. De ene stratenmaker zal een compleet ander tarief hanteren dan de andere. Vraagt u daarom eerst offertes op. Dat doet u met onderstaande button. U krijgt gelijk meerdere offertes in uw mailbox die u kunt vergelijken. Dat doet u aan de hand van deze puntenlijst:

  • Vergelijk de prijs van de materialen. De ene stratenmaker koopt groter in dan de andere. U als klant profiteert daarvan met een lagere prijs.
  • Vergelijk de prijs van het arbeidsloon. Daarbij bedoelen we dat het aantal te werken uren en de hoogte van het arbeidsloon uitgesplitst staan.
  • Een prijs inclusief BTW.