Het is een probleem wat tegenwoordig niet meer alleen bij oude huizen hoort. Wanneer het huis stil is in de nacht kunt u letterlijk geknaag horen vanuit de houten vloer en houten steunbalken van uw huis. Wanneer u daarnaast gaatjes in het hout aantreft met pulp ernaast weet u het zeker: u heeft last van houtworm en boktor in uw huis. Daar waar de houtworm er redelijk onschuldig uitziet is de boktor een stuk vervaarlijker. De boktor is de volgroeide soort van de houtworm. Heeft u dit ongedierte in uw huis, dan is het hout van uw vloer en uw meubels in gevaar.

Ongediertebestrijding

 
Vakspecialist nodig? Vergelijk eerst

Wat kost de bestrijding van houtworm en boktor

Houtworm en boktor bestrijden is een klus die u kunt uitbesteden aan een ongediertebestrijder. De ongediertebestrijder zal het ongedierte letterlijk uitroken voor deze werkzaamheden. We vroegen prijzen op om de houtworm en boktor te verdelgen.

Wat wordt er verdelgd In welk stadium bevindt de plaag zich Prijs per vierkante meter
Boktor en houtworm In een beginnend stadium. Tussen 6 en 9 euro
Boktor en houtworm In een verder gevorderd stadium Tussen 9 en 12 euro

 

Stap 1: Laat een plaag nooit te ver doorwoekeren

Houtworm is een probleem wat door de meeste woningbezitters wordt onderschat. Men neemt aan dat houtworm ‘er nu eenmaal bij hoort’ wanneer u een ouder huis aanschaft met een houten vloer. In werkelijkheid is houtworm en boktor een behoorlijk schadelijke soort ongedierte. Het hout wat wordt aangetast gaat namelijk een stuk verder dan de houten vloer van uw zolder. In het meest ongunstige geval zal de plaag zich voortwoekeren in de draagbalken van uw dak. In dat geval komt de stabiliteit van uw huis in gevaar door een diersoort die op het eerste oog nauwelijks te zien is. Ontdekt u sporen van houtworm in uw huis, dan is het dus zaak dat u een ongedierteverdelger inschakelt die de houtworm en boktor komt bestrijden. Door vroegtijdig in te grijpen zal de omvang van de plaag meevallen en zullen de kosten van de bestrijder ook meevallen.

 

Stap 2: Wat u zelf kunt doen

Boktor en houtworm zijn diersoorten die u zelf kunt bestrijden mits u daarvoor de juiste middelen heeft. Er zijn complete kits te koop van het middel wat u gebruikt om de vloer mee te ‘stomen’. U koopt een dergelijke kit vanaf 135 euro in de winkel en daarmee kunt u de hele vloer verder onder handen nemen. Onthoudt u echter wel dat u niet kunt volstaan met enkel dit middel. Wanneer u met chemicaliën aan de slag gaat zult u uw luchtwegen moeten beschermen. Daarnaast zult u beschermende kleding moeten dragen om te voorkomen dat er ongediertebestrijdingsmiddel in uw kleding komt. Deze kleding moet u nog aanschaffen naast de materialen om de plaag te bestrijden. Het spreekt voor zich dat u voor het geld wat u uitgeeft aan al deze materialen net zo goed een bestrijder kan inschakelen.

 

Stap 3: De veroorzakers aanpakken

De boktor is de volgroeide houtworm. Deze zal zich razendsnel voortplanten in het hout van uw huis. Wanneer u een ongedierteverdelger gaat inschakelen is er uiteraard al iets wat u zelf kunt doen. De boktor kunt u namelijk duidelijk zien lopen in uw huis. Met een spray tegen kruipend ongedierte kunt u de volwassen exemplaren al aanpakken. De bestrijder kan zich dan verder gaan richten op de houtworm die in uw hout zit. U kunt uiteraard ook de hele plaag door de ongediertebestrijder laten aanpakken. De kans is groot dat deze dan wel langer bezig is waardoor de kosten behoorlijk kunnen oplopen. Met een spray tegen kruipend ongedierte zult u dus niet de hele plaag aanpakken. Het gaat dan vooral om de boktor zelf; de houtworm moet alsnog met stoom en gif uit de vloer en het verdere hout worden verwijderd.

 

Stap 4: Na de bestrijding

Op het moment dat de plaag is bestreden zou u denken dat het leed geleden is, maar niets is minder waar. Wanneer het houtworm en de boktor ongestoord hun gang konden gaan moeten er meerdere zaken gebeuren om uw huis in een goede conditie te krijgen. De houten vloer moet namelijk worden nagelopen op stabiliteit. Wanneer het hout te poreus is geworden heeft het zijn stevigheid verloren. Het is dan ongeschikt geworden als vloer en deze dient te worden vervangen door een aannemer of een professioneel timmerman. Daarbij moet ook worden gekeken of de steunbalken van de woning niet te zeer zijn aangetast. Wanneer dit het geval is zullen ook deze verstevigd moeten worden om te voorkomen dat de stabiliteit van uw huis in gevaar is.

 

Stap 5: Een bestrijder inschakelen

Een bestrijder inschakelen kan behoorlijk in de papieren gaan lopen. Wanneer u dit gaat doen is het dan ook zaak dat u eerst offertes opvraagt. Dat doet u met deze knop. U krijgt een aantal offertes in uw mailbox om te vergelijken. Dat doet u aan de hand van deze checklist:

  • De kosten van het arbeidsloon vergelijken. Een bestrijder komt altijd voor een blok van een aantal uren. Houdt u dat in de gaten, en vergelijkt u het aantal ingecalculeerde uren en het tarief.
  • De kosten van de materialen vergelijken. Daaronder vallen materialen om het ongedierte te bestrijden maar ook het gebruik van het materieel.
  • De prijzen moeten met de BTW inbegrepen zijn.
  • Let op de kilometerkosten. Daaronder verstaan we de kosten die een ongediertebestrijder maakt om bij uw huis te komen.