Ons land wordt geteisterd door flinke stormen. Dit heeft nogal wat gevolgen voor de populatie bomen. Veel bomen zijn niet goed berekend op een storm wat voor behoorlijk wat overlast kan zorgen. Bomen met een flinke schade zullen moeten worden gekapt om ongelukken te voorkomen. We maakten een stappenplan voor u wanneer u een boom heeft die gekapt moet worden. Ook vroegen we offertes op voor het kappen van een boom.

 
Vakspecialist nodig? Vergelijk eerst

Hoeveel kost het kappen van een boom

Laat u een boom kappen dan zijn daar bepaalde kosten aan verbonden. We hebben ze voor u op een rij gezet.

Welke werkzaamheden worden er uitgevoerd Omschrijving Prijs
Kappen van een boom De boom kappen tot aan de onderkant. Tussen 60 en 80 euro per uur
Verwijderen van de stronk De stronk van een boom verwijderen, met de frees Tussen 50 en 75 euro per uur
Verwijderen van de wortelkluit De wortelkluit van een boom verwijderen, met een frees Tussen 50 en 65 euro per uur

 

Stap 1: Beoordeel de situatie

Voordat u besluit een boom te laten kappen is het zaak dat u eerst de situatie overziet. Heeft er een flinke storm geraasd en heeft u een boom die er vervaarlijk bijhangt dan is het zaak dat u de volgende punten observeert.

  • Gevaar voor de omgeving. Is de boom door een storm gevaarlijk schuin komen te hangen dan zal deze zeker moeten worden gekapt. In dit geval is het zaak dat u de boom per zo snel mogelijk laat rooien. U moet echter ook kijken naar een oplossing op de zeer korte termijn. Daar komen we bij het derde punt op terug.
  • Gevaar voor de openbare orde. Hangt de boom schuin en kunnen er takken op de stoep belanden dan is het zaak dat de takken en de boom worden verwijderd. Ook in dit geval kunt u een beroep doen op de overheid.
  • Een boom met losse takken. Heeft de boom enkel losse takken dan is rooien doorgaans niet strikt noodzakelijk. U kunt ervoor kiezen om de boom te laten behandelen door een hovenier om deze weer veilig te krijgen.

Stap 2: Een andere reden om een boom te kappen

U kunt er uiteraard ook voor kiezen om een boom om een andere reden te laten kappen. We hebben er een paar voor u op een rij gezet.

  • Ernstige overlast door de boom. Een boom kan u en uw buren behoorlijk wat overlast bezorgen. We hebben het dan bijvoorbeeld over situaties waarbij er sprake is van een groot bladverlies waardoor u het hele najaar door herfstblad moet verwijderen. Een boom die enkel in de weg staat en overlast bezorgd kunt u dan laten kappen.
  • Een ander bestemmingsplan. Heeft u een ander doel met de plaats waar de boom staat, zoals een carport of een terras, dan kunt u er ook voor kiezen om de boom te laten kappen. In dat geval zult u eerst stap 4 moeten doorlopen.

Stap 3: De gemeente helpt bij het kappen van de boom

Op het moment dat er stormschade is aan bomen zal de gemeente doorgaans hulptroepen inzetten om de schade te beperken. Bomen worden op dat moment veelal gekapt door de gemeente. Men schakelt de brandweer in om acute levensgevaarlijke situaties op te lossen. U zult op dat moment geen kosten hebben aan het kappen van de boom. Wanneer de situatie echter alleen in uw eigen tuin gevaarlijk is moet u wel zelf betalen voor het kappen van de boom. Een situatie die de openbare orde in het gedrang brengt valt onder de zorg van de brandweer.

 

Stap 4: Vraag een vergunning aan

Op het moment dat u een boom wil laten kappen om een optische reden is het zaak dat u een vergunning aanvraagt. Dat doet u bij de gemeente. De gemeente zal een kapvergunning moeten afgeven. Deze aanvraag wordt eerst door de gemeente gepubliceerd. Wanneer er geen bezwaar vanuit uw omgeving volgt zal de vergunning worden afgegeven waarna de boom mag worden gekapt. Kapt u een boom vanaf ongeveer 3 meter zonder dat er een vergunning voor was afgegeven dan tast u het straatbeeld aan. U kunt daar via een boete behoorlijk door in de problemen geraken.

 

Stap 5: Welke delen wilt u verwijderd hebben

Bij het kappen van een boom zal een hovenier doorgaans in eerste instantie alleen de bovenste delen verwijderen. Er wordt in dat geval gekozen voor dat deel van de boom tot ongeveer 50 centimeter boven het grondoppervlak. Dit gedeelte wordt in delen verwijderd. Het verwijderen van de takken en de boomstam zal met geavanceerde apparatuur gebeuren en een bepaald aantal uren in beslag nemen. Wordt de stronk verwijderd dan moet hiervoor een graafwagen of een takelwagen worden ingezet. Ook werkt men met een lier om de stronk uit de grond te krijgen. De wortelkluit zal met een freesmachine worden verwijderd uit de grond. Het loon hiervoor ligt lager doordat het een minder omvangrijke klus is.

 

Stap 6: Schakel niet zomaar iemand in

Laat u een boom kappen dan is het zaak dat u daarvoor met beleid iemand inschakelt. U vraagt dan ook het beste eerst offertes op voor u deze klus laat klaren. Dat doet u met deze knop. Vergelijken van de prijsopgaven doet u aan de hand van onderstaande punten:

  • De kosten van het gebruikte materiaal. Het materiaal wat wordt gebruikt om de boom te kappen komt voor uw rekening. Daaronder valt ook het materieel zoals het gebruik van bijvoorbeeld een lier of een graafmachine.
  • De kosten van het arbeidsloon. Daaronder verstaan we het uurtarief van de boomverzorger maar ook het aantal uren wat men voor de klus uittrekt.