Vrijwel iedere woningbezitter heeft een woondroom die hij of zij wilt realiseren. Het kan zijn dat u een bestaand huis wilt laten verbouwen. Het kan ook zijn dat u een nieuwe woning wilt laten bouwen. U krijgt in beide gevallen te maken met een bouwbedrijf. Dat is iets waar u veel goede maar ook veel slechte verhalen over zult horen. Wanneer u een bouwbedrijf gaat inschakelen is het verstandig om eerst onderstaand stappenplan door te nemen.

Hoeveel kost een bouwbedrijf inschakelen

We vroegen een aantal offertes op bij een bouwbedrijf en kregen de volgende offertes binnen:

Wat voor werkzaamheden wilt u laten uitvoeren Omschrijving Prijs bij benadering
Verbouwen van een bestaande woning Inpandig een verbouwing uitvoeren Tussen 10.000 en 25.000 euro
Bouwen van een nieuwe woning Vrijstaande nieuwe woning laten bouwen Tussen 225.000 en 400.000 euro
Bouwen van een aanbouw Aanbouw laten plaatsen aan een bestaande woning Tussen 15.000 en 30.000 euro

 

Stap 1:Weet wat u wilt hebben

Voordat u een bouwbedrijf in de arm neemt is het zaak dat u goed weet wat u wilt hebben. U dient dan ook alle wensen en eisen voor een bouw of verbouw op een rij te zetten. Houdt u daarbij rekening met onder andere de volgende zaken:

  • Het aantal mensen in uw huishouden. De grootte van uw gezin is bepalend voor het uiterlijk van een bouw of verbouw. Hoeveel meer mensen er zijn, hoe meer ruimte u nodig heeft per persoon. Een woning laten bouwen voor een groter huishouden is dan ook een behoorlijke klus. Dit bepaalt voor een groot deel het uiterlijk van een bouw of verbouw.
  • De behoefte aan ruimte per persoon. Houdt u er altijd rekening mee dat kinderen door de loop der jaren heen veel meer behoefte hebben aan hun eigen stuk ruimte in een huis. Hiermee dient u rekening te houden bij het ontwerp van een huis en de aanbesteding van de opdracht.
  • Het budget. Dit is in veel gevallen een heet hangijzer. U heeft uiteraard een bepaalde bestedingsruimte voor een bouw of verbouw. Weest u daar duidelijk in naar het bouwbedrijf toe wat de klus gaat uitvoeren. Verstandiger is het echter nog om dat gedeelte uit te besteden.

Stap 2: Een architect of niet

Gaat u een bouw of verbouw uit handen geven dan is het goed om te overwegen een architect in de hand te nemen. Een architect zal een bouwtekening maken die haalbaar is en waarin al uw woonwensen verwerkt zijn. Bovendien zal deze de aannemer selecteren waarmee gewerkt gaat worden. Op die manier kiest  u voor een betrouwbare aannemer waarmee u het goede gewenste resultaat behaalt. Daarnaast zal de architect het bouwbudget voor u beheren. Een aannemer is doorgaans slecht in berekenen waardoor de factuur behoorlijk hoog kan uitvallen. Het is om die reden dat het onverstandig is om te besparen op het inschakelen van een bouwbedrijf.

 

Stap 3: Bepaal de stijl

In geval van een bouw of verbouw is het aan te raden om eerst een stijl te bepalen. Dat doet u door goed rond te kijken terwijl u aan het oriënteren bent. Bent u geïnspireerd door huizen die u in het buitenland hebt gezien, maak daar dan foto’s van zodat u het goed aan de aannemer en/of de architect kan uitleggen. Ook wanneer het gaat om een bepaalde bouwstijl zoals de Amsterdamse School of een notariswoning is het goed om hier fotomateriaal van te verzamelen zodat u tot het gewenste resultaat zult komen.

 

Stap 4: Kies een aannemer met zorg

Gaat u zelf een aannemer kiezen, doet u dat dan met de grootste zorg. Zorgt u ervoor dat de aannemer die u inschakelt ervaring heeft met bouwen of verbouwen in de door u gewenste stijl. Daarnaast moet u ervoor zorgen dat de aannemer voldoende kan onderbouwen naar de gemeente toe om tot een goedkeuring van de bouwplannen te komen bij de welstandscommissie. Wanneer u kiest voor een architect zal deze vrijwel zeker voor u naar de gemeente gaan om de bouwplannen te laten goedkeuren. Een architect zal dan ook meer kosten maar wel een deel aan moeite schelen.

 

Stap 5: Een lokaal bouwbedrijf

Gaat u een bouwbedrijf inschakelen dan is het aan te raden om een lokaal bouwbedrijf te kiezen. Dit bedrijf zal de regels in uw gemeente kennen. Daarnaast heeft een dergelijke aannemer vaak de goede contacten om de hele klus met plaatselijke ondernemers uit te voeren. U bespaart daardoor flink op zaken als de kilometerkosten. Daarnaast bespaart u ook behoorlijk op bijvoorbeeld de voorrijkosten doordat men minder vaak heen en weer hoeft te rijden om bij u te kunnen bouwen. Het inhuren van een lokaal bouwbedrijf heeft als bijkomend voordeel dat uw bouw of verbouw sneller op de agenda kan worden gezet.  Men hoeft minder reistijd in te calculeren voor de klus.

Stap 6: Kies een bouwbedrijf

Na het doorlezen van het stappenplan bent u klaar om een bouwbedrijf in de arm te nemen. Met onderstaande button vraagt u eerst een aantal offertes op. Die vergelijkt u aan de hand van een aantal punten:

  • De hoogte van de materiaalkosten. Daaronder verstaan we de bouwmaterialen maar ook het bijkomende materiaal wat gebruikt is voor de bouw zoals kleinmateriaal.
  • De hoogte van het arbeidsloon. Het aantal te werken uren en het uurtarief moeten gespecificeerd staan op de offerte.
  • De prijzen inclusief de BTW. Prijzen moeten altijd inclusief de BTW op de offerte staan. U wilt immers een transparante prijsopbouw zien.