Het is een fenomeen waar niemand graag mee geconfronteerd wordt. U komt thuis op de eerste echt winterse dag van het jaar, en uw huis voelt onaangenaam koud. Wanneer dit het geval is weet u het gelijk; de cv ketel heeft het begeven. CV ketels hebben doorgaans een levensduur die tegen de 12 a 16 jaar zit, en daarna zijn ze toe aan vervanging. Wanneer u een oudere cv installatie heeft is het dus goed om u vooraf te verdiepen in de aanschaf van een nieuw exemplaar. We hebben voor u een stappenplan opgesteld voor wanneer u een nieuwe cv ketel gaat kopen.
Stap 1: moet u al van het aardgas af
De overheid is ermee bezig om ieder huishouden in ons land van het aardgas af te halen. U zult niet zomaar weten wanneer het de beurt is van uw huis om te worden afgesloten. Het is om die reden dat niet iedereen nog het risico durft te nemen om een traditionele combi ketel af te nemen. Wanneer u geen warmtepomp wil nemen maar nog geen duidelijkheid hebt over deze termijn in uw geval is het aan te raden om de aanschaf op een alternatieve manier te regelen.
Stap 2: Hoe gaat u de cv installatie aanschaffen
Een defecte cv installatie komt doorgaans als een verrassing, en niet iedereen heeft er geld voor apart gezet. We keken dan ook naar mogelijkheden om de cv installatie aan te schaffen.
- Een cv installatie uit eigen middelen aanschaffen. Veel woningbezitters zetten maandelijks een bedrag opzij om tegenvallers zoals een defecte cv installatie te vervangen. Heeft u spaargeld dan is het verstandig om een duurzaam besluit te nemen. U kunt uiteraard uit spaarzaamheid een cv installatie kiezen op aardgas maar de kans is groot dat u die op korte termijn weer zult moeten vervangen. Het is dan ook verstandiger bij een aanschaf uit eigen middelen om te investeren in een – eenvoudige – warmtepomp. Een hybride warmtepomp is in dat geval de meest gemaakte keuze.
- Een cv installatie met een krediet. Wilt u een warmtepomp aanschaffen maar heeft u het geld niet voor de investering, dan kunt u bij de meeste gemeenten een krediet aanvragen. Dat doet u tegen een uiterst lage rente. Dit krediet krijgt u enkel op apparatuur die ervoor zorgt dat de CO2 uitstoot van uw woning wordt teruggedrongen. De meeste gemeenten hebben deze maatregel, maar met een maximum bedrag.
- Een cv installatie huren. Heeft u geen eigen geld en wilt u ook geen nieuwe cv installatie kopen, dan kunt u deze huren. U kunt in dat geval kiezen voor het huren van een cv installatie tot het moment dat het aardgas wordt afgesloten. U kunt er ook voor kiezen om een warmtepomp te huren of op lease basis te nemen. In dit geval betaalt u maandelijks een bedrag aan huur of een leasebedrag. In geval van beide mogelijkheden kunt u na een termijn van 10 jaar besluiten om het apparaat tegen betaling van de restwaarde over te nemen.
Stap 3: Het vermogen bepalen
Voordat u een cv installatie gaat aanschaffen is het goed om het vermogen van de toekomstige installatie te bepalen. Daarvoor kijkt u naar de volgende factoren:
- De grootte van uw huis. De grootte van uw huis speelt een heel belangrijke rol bij het bepalen van het vermogen. We hebben het over het aantal kubieke meter in uw woning. De leverancier kan met u bepalen hoeveel kW de cv ketel moet hebben om u een comfortabel warm huis te geven.
- De grootte van uw gezin. De grootte van uw gezin, kortom de intensiteit waarin u leeft in uw huis. Speelt een belangrijke rol bij het bepalen van het vermogen van de cv ketel.
Stap 4: Het type cv installatie
Heeft u deze zaken op een rij gezet dan is het goed om te kijken naar het type cv installatie wat u gaat aanschaffen. Een traditionele cv installatie wordt tegenwoordig nauwelijks nog aanbevolen. Een cv installatie die met een natuurlijke grondstof werkt is steeds meer in opmars. Heeft u een beperkt budget, dan kiest u voor een hybride warmtepomp. Dit apparaat sluit u aan op uw bestaande installatie. Heeft het apparaat niet genoeg warme lucht van buiten om de warmtepomp aan te sturen dan wordt er gebruik gemaakt van elektriciteit om het tekort aan te vullen. Heeft u een budget wat groot genoeg is dan kiest u voor de warmtepomp die de warmte ophaalt vanuit de grond. In dat geval heeft u nagenoeg geen extra kosten meer voor de verwarming van uw huis waardoor u de warmtepomp redelijk vlot terug verdient.
Stap 5: zoek een leverancier
Voordat u een cv installatie gaat aanschaffen is het goed om u eerst te oriënteren op de keuze van een leverancier. Dat doet u via het opvragen van offertes. Met onderstaande button ontvangt u gelijk meerdere offertes om te vergelijken. U vergelijkt ze op de volgende punten:
- De hoogte van de materiaalkosten. Daaronder verstaan we de warmtepomp of de cv installatie maar ook al het aansluitmateriaal.
- De hoogte van het arbeidsloon. Het aantal uren werk en de hoogte van het arbeidsloon moeten gespecificeerd op de offerte staan.
- De hoogte van de voorrijkosten. Daaronder verstaan we de vaste kosten die een leverancier maakt. Daaronder vallen onder andere het aanvoeren van het materiaal en het klaarmaken van de werkplek.
De kosten van een cv installatie
We informeerden bij leveranciers van cv installaties naar de prijs van cv ketels en warmtepompen. We kregen de volgende prijsindicaties door.
Wat voor apparaat schaft u aan | Eigenschappen | Prijs |
Een traditionele combi cv ketel | Een cv installatie die werkt op aardgas. De installatie heeft een hoge CO2 uitstoot. | Tussen 900 en 1500 euro |
Een hybride warmtepomp | Een warmtepomp die voor een deel werkt op lucht van buitenaf maar daarnaast ook een deel elektriciteit gebruikt om uw huis warm te krijgen. De installatie is aan te sluiten op de bestaande installatie, maar zal nooit helemaal op de warmte van buitenaf kunnen functioneren. | Tussen 3.500 en 4.200 euro |
Een warmte warmtepomp | Dit is een warmtepomp die warmte ophaalt vanuit de grond en die vervolgens met een wisselaar omzet in warmte voor uw woning. Het apparaat heeft nagenoeg geen CO2 uitstoot. | Tussen 10.000 en 15.000 euro |