Een dak op uw huis is gemaakt met een bepaalde levensduur. De meeste daken hebben een levensduur die ongeveer 40 a 45 jaar bedraagt. Een plat dak heeft een beperktere levensduur. Dit zal tussen 30 en 35 jaar zitten. Wanneer uw dak defect is en vervangen moet worden staat u voor een behoorlijk omvangrijke klus. Het is goed om de volgende stappen te doorlopen. We informeerden ook voor u naar de kosten van deze werkzaamheden.

Dakdekker

 
Dakdekker gezocht? Vergelijk offertes!

Stap 1: Vind een dakbedekker

Voordat u de klus uit handen geeft om een dak te laten bedekken zult u een dakdekker moeten vinden. Dat doet u het snelste door eerst offertes op te vragen. Onderaan deze tekst zullen we daar verder op ingaan. U doet er goed aan om een dakdekker te vinden die dicht in de buurt van uw woning gevestigd zit.

Stap 2: Een oriënterend gesprek

Voordat u een dak gaat laten vervangen is het goed om eerst een oriënterend gesprek te

hebben. U zult met de dakdekker afspraken maken over de volgende zaken:

  • Wat voor soort dakpannen. Over het algemeen is de stelregel dat de dakpannen die worden gebruikt niet teveel mogen afwijken van het geldende straatbeeld. U bent daardoor behoorlijk beperkt in uw keuze. Wel heeft u keuze voor wat betreft het materiaal van de dakpannen. Normale gebakken dakpannen zijn het meest normaal en gangbaar maar tegenwoordig is er ook alternatief materiaal verkrijgbaar. Er zijn zelfs dakpannen waar zonnepanelen in verwerkt zitten.
  • Isolatie in uw dak. Gaat u een dak laten vervangen dan is het te overwegen om eerst uw dak te laten isoleren. Er wordt in dat geval over het onderdak heen een dampwerende laag aangebracht. Deze dampwerende laag wordt gevolgd door een laag isolatiemiddel. Doorgaans wordt er een materiaal als glaswol of steenwol gebruikt om een dak te isoleren. Nadat de isolerende laag is aangebracht wordt het dak opnieuw aangelegd met daklatten, een daknok en dakpannen.
  • Extra werk. Bij de vervanging van een dak laat men vaak ook gelijk zaken als de dakgoot vervangen. Dit is iets wat u vooraf met de dakdekker afspreekt.

Stap 3: De voorbereidingen

Voordat een dakdekker bij u aan het werk gaat zullen er een aantal voorbereidingen moeten zijn. Denkt u aan de volgende zaken:

  • Het dak moet toegankelijk zijn. Bij het aanbrengen van een dakbedekking kan een dakdekker op meerdere manieren te werk gaan. Men kan de werkzaamheden zo willen doen dat men van binnenuit uw dak betreedt. In dat geval moet u ervoor zorgen dat het dakraam vrij toegankelijk is, en dat er geen obstakels onderweg te vinden zijn. Er moet immers gereedschap worden aangevoerd. Is er sprake van een bouwstelling dan moet er ruimte in uw tuin zijn om de stelling en de steigers neer te kunnen zetten. U zult in dat geval veel zaken van uw terras moeten verwijderen.
  • Ruimte voor de pannenlift. Naast een steiger zal de dakdekker vaak ook werken met een pannenlift. Dit is een apparaat waarmee de dakpannen vanaf de grond naar uw dak worden getransporteerd. Deze pannenlift heeft ook zijn ruimte nodig op de begane grond. U zult hiervoor de ruimte moeten vrijmaken.

Stap 4: een overweging die u moet maken

Op het moment dat u een dak opnieuw laat bedekken is het goed om u af te vragen of u inmiddels toe bent aan zonnepanelen op uw dak. Een nieuw dak is de ultieme gelegenheid om zonnepanelen te laten plaatsen. Zonnepanelen laten plaatsen heeft immers pas zin wanneer u zeker weet dat het dak een langere levensduur zal hebben dan de zonnepanelen. Zonnepanelen vormen een investering maar deze zal zichzelf door de jaren heen terugverdienen omdat u in één keer minder gaat uitgeven aan vaste lasten zoals stroomverbruik.

Stap 5: Tijdens de werkzaamheden

Tijdens het dekken van het dak is er weinig wat u actief kunt doen. Het is zaak dat de doorgang naar uw dak vrij blijft gedurende de werkzaamheden. Houdt u er rekening mee dat de werkzaamheden in veel gevallen afhankelijk zijn van het weer. Bij een dag met veel regen zal de dakdekker de werkzaamheden uitstellen. U wilt immers niet dat er vocht wordt ingekapseld tijdens de werkzaamheden.

Stap 6: Na de werkzaamheden

Na het opnieuw bedekken van uw dak maakt u afspraken met de dakdekker over zaken als garantie op uw nieuwe dak. Ook zaken als onderhoud aan uw dak komen ter sprake.

Hoeveel kost een dak vervangen

Het vervangen van een dak is een activiteit waar een prijskaartje aan zit. We informeerden voor u naar de kosten van het vervangen van een dak.

Wat voor dak wordt er vervangen Welke werkzaamheden worden uitgevoerd Prijs per vierkante meter
Een plat dak Verwijderen met een brander van de oude dakbedekking laag. Bitumen afvoeren en aanbrengen nieuwe laag bitumen op het onder-materiaal Tussen 35 en 55 euro
Een hellend dak Verwijderen van de oude dakpannen van een hellend dak. Plaatsen nieuwe daklatten en daknok, plaatsen nieuwe dakpannen Tussen 50 en 75 euro

Prijzen opvragen

Nog voordat u naar stap 1 gaat vraagt u uiteraard eerst offertes op. Dat doet u met onderstaande button. U krijgt gelijk meerdere offertes in uw mailbox om te vergelijken. Dat zal u een voordeel opleveren wat behoorlijk kan oplopen tot wel 20 procent. U vergelijkt de offertes op de volgende punten:

  • De hoogte van de materiaalkosten. Het gaat dan niet alleen om de kosten van de dakpannen maar ook van meerdere zaken die nodig zijn bij het dekken van een dak.
  • De hoogte van het arbeidsloon. Dit staat uitgesplitst in een aantal gewerkte uren en een uurloon. Denk eraan dat u afneemt in blokken van een aantal uren.
  • De hoogte van de voorrijkosten. Dit zijn vaste kosten die een dakdekker maakt. Denkt u aan het huren en opbouwen van een bouwsteiger en het regelen van een dakpannenlift.
  • De hoogte van de kilometerkosten. Dit zijn de kosten van de verreden kilometers om bij uw huis te komen.