We leven in een tijd waarin u steeds meer dingen in uw huis zelf kunt doen. Elektra aanleggen is iets wat steeds minder vaak wordt uitbesteed en wat men steeds vaker zelf doet. We hebben een stappenplan opgezet voor het aanleggen van elektra. Daarnaast informeerden we naar de kosten van het laten aanleggen van een installatie. We kwamen tot de volgende punten.

elektricien

 
Elektricien nodig? Vergelijk eerst

De prijs van een elektricien

Wie tijdens de werkzaamheden alsnog besluit om de installatie te laten aanleggen heeft u de hulp van een elektricien nodig. We deden navraag naar hun tarieven.

Wat voor werkzaamheden worden er uitgevoerd Omschrijving van de werkzaamheden Prijs
Werkzaamheden van een elektricien Aanleggen elektrische installatie, plaatsen stopcontacten, plaatsen meterkast Tussen 55 en 70 euro per uur afhankelijk van de ervaring
Plaatsen van een meterkast Plaatsen van een meterkast inclusief het materiaal Tussen 600 en 1200 euro afhankelijk van het aantal groepen


Stap 1: Verdeel de groepen

Een meterkast bestaat uit een aantal groepen. Het is nodig dat u vooraf een indeling maakt van de groepen. Kijkt u daarbij goed naar de zwaarte van de apparaten die u aansluit. Een vijver die 24/7 de pomp aan heeft staan telt als een zwaar apparaat. Een wasdroger en een wasmachine die allebei tegelijk aanstaan plegen ook een flinke aanslag op uw meterkast. Een koffiezetter zal daarentegen een zwakker wattage hebben. Kookt u keramisch, houdt u er dan rekening mee dat dit een perilex stekker heeft en dus een eigen groep heeft. De juiste indeling van de groepen is van het grootste belang. Kijkt u goed op de sticker van de apparatuur waar de spanning op vermeld staat. Zorgt u ervoor dat er altijd nog wat ruimte voor extra apparaten overblijft. De maximale spanning per groep mag 3680 watt zijn.

 

Stap 2: De juiste draden

Houdt u bij het aanleggen van de bedrading de juiste waardes aan. Deze zijn op kleur te

herkennen:

  • Dit is ook wel de fasedraad, deze is bedoelde voor de stroomaanvoer.
  • Groen / geel. Dit is de aardedraad. Die zorgt voor de ontlading en de afvoer van de spanning.
  • Dit is de stroomafvoer vanaf de schakelaar die loopt naar een lichtpunt.
  • Dit is de zogeheten 0-draad oftewel de stroomafvoer.

Door steeds met dezelfde coderingen te werken krijgt u een elektrische installatie die gemakkelijk te bewerken en te herleiden is.

Stap 3: Geen open draden

De draden in uw huis doet u in de juiste behuizing. Zo heeft u pvc leidingen nodig voor de draden zelf. Voor de aftakkingen heeft u lasdozen nodig. Gaat u stopcontacten aanleggen, zorgt u dan voor inbouw stopcontacten en inbouwdozen. De draden mogen onder geen beding bloot liggen in uw huis.

 

Stap 4: de kruipruimte gebruiken

Gaat u op de benedenverdieping de stroom aanleggen, dan is het aan te raden dat u optimaal gebruik maakt van de kruipruimte. Deze zal doorgaans tussen de 50 en 100 centimeter diep zijn waardoor u kunt manoeuvreren. Door op de juiste plaatsen de leidingen onder de grond te verwerken krijgt u een veel overzichtelijker huis. Ook heeft u dan minder kans op kortsluiting.

 

Stap 5: de stopcontacten plaatsen

Over de hoogte van stopcontacten is veel te doen. In moderne huizen zijn deze zo laag mogelijk geplaatst zodat de apparatuur zo onzichtbaar mogelijk kan worden aangesloten. U moet er echter ook rekening mee houden dat de stopcontacten wel veilig moeten zijn. Stopcontacten die te laag aangesloten zijn zullen een gevaar vormen bij jonge kinderen en huisdieren. Het is in dat geval dan ook aan te raden om de stopcontacten op de hoogte van minimaal 30 centimeter vanaf de grond te installeren. Voor verlichting en dergelijke dient u een hoogte van 105 centimeter aan te houden vanaf de grond gerekend. Ook stopcontacten in de keuken dienen op minimaal 105 centimeter te worden geplaatst.

 

Stap 6: de badkamer

stroom in de badkamer is een punt op zich. Er is een onderscheid in een aantal zones:

  • Zone 0. Hieronder wordt de douche of het bad zelf verstaan. Het spreekt voor zich dat hier geen apparaten in mogen worden aangesloten.
  • Zone 1. Dit zijn de muren die grenzen aan zone 0. Uiteraard mogen hier geen stopcontacten worden geplaatst. Wel is het toegestaan om bijvoorbeeld verlichting te plaatsen die spatwaterdicht is. Er mag gewerkt worden met maximaal 12V. Bovendien moet u kijken naar beschermingswaarde IP-45.
  • Zone 2. Een straal van 60 centimeter rondom zone 1. Ook hier is het niet toegestaan om stopcontacten of apparatuur te plaatsen. Kiest u hier toch voor, dan moet er een beschermingswaarde Ip-44 of hoger op zitten.
  • Zone 3. Dit is de zone tot 3 meter vanaf de douche of het bad. Denkt u eraan dat deze apparatuur geaard moet worden aangebracht. Bovendien moet u ook hier een beschermingswaarde van Ip 44 of hoger hebben.

Schakel bijtijds hulp in

Gaat het aanleggen van een elektrische installatie u toch niet lukken, schakelt u dan bijtijds hulp in. U vraagt offertes op van lokale elektriciens met deze button. U vergelijkt ze op de volgende punten:

  • De hoogte van het arbeidsloon. Daaronder verstaan we het aantal gewerkte uren en het uurloon wat daarbij hoort.
  • De hoogte van de materiaalkosten.
  • De prijzen inclusief BTW.
  • De hoogte van de kilometerkosten. Hierop kunt u uiteraard besparen door een elektricien uit uw eigen omgeving te kiezen.