Veel woningen in ons land hebben een ernstig probleem. Door de gevel heen komt er kou uw woning binnen. Wanneer er naast kou ook vocht in uw huis trekt krijgt u te maken met een zeer onaangenaam binnenklimaat. Het is dan ook aan te raden om gevelisolatie te laten aanbrengen in deze gevallen. We keken voor u naar een praktisch stappenplan wanneer u kiest voor deze vorm van isolatie. Ook vroegen we prijzen op.

spouwmuurisolatie

 
Isolatiespecialist nodig? Vergelijk eerst

Hoeveel kost gevelisolatie

We deden navraag naar meerdere vormen van gevelisolatie en kregen de volgende prijsopgaven toegestuurd.

Wat voor gevelisolatie laat u aanbrengen Omschrijving van de werkzaamheden Prijs
Een gevelisolatie aan de binnenkant Aanbrengen van isolatieplaat tegen uw binnenmuren aan waarna u deze zelf overschildert of behangt. Tussen 20 en 29 euro per vierkante meter
Een gevelisolatie aan de buitenkant Aanbrengen van isolatie via crepi tegen uw buitenmuren aan. De muren zijn voorzien van een isolatielaag en afgewerkt met een pleisterlaag Tussen 45 en 60 euro per vierkante meter
Een gevelisolatie aan de buitenkant Aanbrengen van isolatie met een laag steenstrips tegen de buitenmuur. De buitenkant van uw woning wordt opgefrist en gelijktijdig geïsoleerd Tussen 50 en 65 euro per vierkante meter

 

Stap 1: Weet het verschil

Veel mensen informeren naar gevelisolatie maar bedoelen eigenlijk spouwmuurisolatie. Het is goed om het verschil te weten tussen de beide vormen van isolatie:

  • Bij deze vorm van isolatie wordt de ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur, oftewel de spouw, geïsoleerd. Dit kan gebeuren met polystyreen of met glaswol wat in vezelvorm via gaatjes in de muur wordt gespoten.
  • Dit is een methode van isolatie waarbij de gevel zelf aan de binnen- of buitenkant wordt geïsoleerd. Bij de methode aan de buitenkant krijgt de gevel doorgaans een compleet ander uiterlijk. Bij de methode aan de binnenkant krijgen uw binnenmuren een compleet ander uiterlijk.

Stap 2: Bekijk de mogelijkheden

Bij het isoleren van een gevel zal er altijd iets veranderen aan het uiterlijk van een gevel. Het meest doeltreffend is de methode waarbij de buitenwand van uw gevel wordt geïsoleerd. Daarbij dient u echter wel een aantal zaken in de gaten te houden:

  • Wat doen de buren. In een buurt met woningen die slecht geïsoleerd zijn kiezen vaak meerdere buren tegelijk voor een vorm van gevelisolatie wanneer spouwmuurisolatie niet mogelijk is. Het is goed om te kijken naar de methode die uw buren hanteren wanneer ze hun woning gaan isoleren. Kiest men massaal voor een oplossing waarbij de buitenmuur met crepi wordt afgewerkt na de isolatie dan heeft men daar toestemming voor gekregen. Om uw woning niet teveel te laten afsteken tegen de andere woningen in uw omgeving kunt u het beste dezelfde methode hanteren. Een woning die met crepi wordt afgewerkt krijgt het effect van een muur met pleisterwerk. Wanneer de muur van oorsprong met bakstenen was afgewerkt is er sprake van een afwijkend uiterlijk. Kiest men massaal voor steenstrips dan is het aan te raden dat u deze methode eveneens hanteert. Alleen op die manier voorkomt u dat u problemen krijgt met de gemeente.
  • Een omgevingsvergunning. Voor het aanbrengen van wijzigingen aan het uiterlijk van de buitenkant van uw woning heeft u doorgaans een omgevingsvergunning nodig. Deze vraagt u aan bij de gemeente. De welstandscommissie buigt zich vooraf over de vraag of u een gevelisolatie aan de buitenkant van uw woning mag laten aanbrengen. Laat u de gevel isoleren zonder dat u deze stap doorloopt dan maakt u een kostbare fout. In het ergste geval wordt de isolatie afgekeurd en moet u alles weer laten verwijderen. De welstandscommissie kijkt of uw woning niet teveel afsteekt tegen die van de anderen in uw omgeving. Daarnaast kijkt men naar de locatie van de isolatie. Is deze aan de kant van de openbare weg te zien, dan zal men meer problemen hebben dan wanneer deze aan de achterkant van uw woning zit.

Stap 3: Combineer de isolatie

Een isolatie aan uw gevel zal het uiterlijk van uw woning dus flink veranderen. Het is dan ook aan te raden om deze vorm van isolatie altijd te combineren met andere werkzaamheden. We hebben een paar tips voor u op een rij gezet.

  • Een renovatie van uw huis. Wordt uw gevel aan de buitenkant geïsoleerd, dan doet u er verstandig aan om deze werkzaamheden te combineren met werkzaamheden die te maken hebben met een renovatie. Ook andere bouwwerkzaamheden zoals bijvoorbeeld het aanbouwen van een overkapping of een carport kunt u hiermee combineren.
  • Een verbouwing aan de binnenzijde van uw huis. Bent u bezig met verbouwen aan de binnenkant van uw huis dan kunt u de muren gelijk afwerken met een gevelisolatie aan de binnenkant. De muren krijgen er gelijk een netter uiterlijk van en u hoeft bijvoorbeeld geen stukadoor meer in te schakelen.

Stap 4: Bedenk goed wie u vraagt om te isoleren

Een isolatiebedrijf kiest u met zorg. Zeker wanneer het gaat om een bedrijf wat ook gelijk het uiterlijk van uw huis moet aanpakken. Vraagt u daarom eerst offertes op voor u iemand inschakelt. Dat doet u met onderstaande button. Vervolgens vergelijkt u ze op grond van de volgende checklist.

  • De soorten en kosten van het materiaal. Het is van groot belang om te informeren welk materiaal men gaat gebruiken en wat daarvan de kosten zijn. Het ene bedrijf koopt groter in waardoor men tegen lagere prijzen kan leveren.
  • De hoogte van het arbeidsloon. Een isolatiebedrijf moet kunnen aantonen hoeveel uur men denkt te zullen werken en wat het uurloon is. Op dat uurloon kunt u bezuinigen door goed te vergelijken.
  • De prijzen moeten inclusief BTW zijn.