De gevel in uw huis heeft het zwaar te verduren. Een gevel was ooit bij de oplevering strak en met een ietwat flexibel voegwerk. Inmiddels, na jaren, zijn de meeste gevels in ons land poreus geworden door de droge lucht. Ook het voegwerk ziet er grauw en verwaarloosd uit. Wanneer u uw gevel een nieuw uiterlijk wilt geven kunt u deze laten reinigen of zelf reinigen. We hebben voor u een stappenplan opgezet.

gevelrenovatie kosten

 
Gevel renoveren? Vergelijk eerst specialisten

Stap 1: observeer uw gevel

Voordat u de gevel laat of gaat reinigen is het zaak dat u weet wat voor vuil erop zit. Gaat het om een groene algenaanslag die alleen op de stenen zelf zit dan zal dit redelijk gemakkelijk te reinigen zijn. Dit kan met een oppervlakkige reiniging zoals een hogedrukreiniger worden uitgevoerd. Gaat het echter om een vergrijzing van uw gevel die diep in de stenen getrokken zit dan zal er een intensievere methode moeten komen om de gevel schoon te maken. In dat geval zal een stoomreiniger een betere oplossing zijn om de gevel te reinigen.

Stap 2: De staat van onderhoud van uw gevel

Een gevel kan in een zodanig slechte staat van onderhoud zijn dat het schoonmaken met de hogedrukreiniger echt af te raden is. Er wordt dan namelijk een hoop druk uitgeoefend op de gevel waardoor deze instabiel kan worden. U test de staat van onderhoud van een gevel door te kijken naar de volgende zaken:

  • De stenen. Zijn de stenen aan het afbrokkelen aan de zijkanten en zitten er slechte plekken in, dan is het zaak dat u de gevel reinigt op een voorzichtige manier. U wilt immers niet dat de stenen van uw gevel zullen beschadigen. Zijn er teveel beschadigde stenen dan kunt u wellicht beter overwegen de gevel eerst te laten onderhouden voordat u deze helemaal reinigt.
  • Het voegwerk. Het voegwerk van een gevel behoort stevig en enigszins flexibel te zijn. Wanner het voegwerk zonder al teveel moeite kan worden verwijderd tussen de stenen, wanneer het afbrokkelt of verpulvert is het eveneens zaak dat u de gevel laat onderhouden voordat u deze reinigt.

Stap 3: Eventueel onderhoud van uw gevel

Zal uw gevel teveel worden aangetast door het reinigen ervan dan is het zaak dat u er onderhoud aan laat plegen. Dat onderhoud kunt u laten doen door een speciaal gevelonderhoudsbedrijf. Men zal langskomen voor een analyse voordat men aan de slag gaat bij uw gevel. Er wordt gekeken of er stenen moeten worden vervangen en of het voegwerk aan vernieuwing toe is. U betaalt dan aanzienlijk meer. Per steen die wordt vervangen zult u tussen de 15 en 25 euro kwijt zijn. Per vierkante meter voegwerk verwijderen en vernieuwen bent u nog eens tussen 40 en 65 euro kwijt. U bent meer kwijt maar uw woning is daarna beter beschermd tegen de Hollandse weersinvloeden.

Stap 4: Voor de reiniging zelf

Op het moment dat uw gevel gereinigd gaat worden laat u eerst een korte inspectie uitvoeren door het schoonmaakbedrijf. Het kan zijn dat men ter plekke bepaalt welke methode er gebruikt gaat worden om uw gevel te reinigen. Voordat men de gevel reinigt worden er eerst een paar zaken met u doorgenomen:

  • Zaken die u moet doen. Voordat een gevel gereinigd gaat worden zult u ruim baan moeten maken voor het schoonmaakbedrijf. U moet in dat geval ervoor zorgen dat een eventuele bouwsteiger voor de medewerkers kan worden geplaatst tegen uw gevel aan. Daarnaast moet u ervoor zorgen dat het pad naar uw gevel toegankelijk is. Zaken als obstakels dient u te verwijderen zodat het schoonmaakbedrijf zo effectief mogelijk kan werken.
  • Verwijder begroeiing. Heeft u klimop die tegen de gevel op groeit dan zal dit zeer landelijk ogen. In werkelijkheid zorgt u ervoor dat uw gevel hard achteruit gaat. De begroeiing zal namelijk zijn wortels hechten in uw gevel waardoor deze vochtig en poreus wordt. U dient dan ook alle begroeiing te verwijderen voordat u de gevel laat reinigen.

Stap 5: De reiniging

Wordt uw gevel gereinigd dan is het zaak dat u de veiligheidsvoorschriften van het reinigingsbedrijf opvolgt. Zorgt u voor een stroompunt bij de werkzaamheden wanneer er met hogedruk of met stoom wordt gewerkt. Zorgt u er bovendien voor dat de gevel gedurende de werkzaamheden toegankelijk blijft. Geen spelende kinderen rondom de gevel.

 

Stap 6: Behoud het resultaat

Na het reinigen van een gevel is het goed om deze te laten impregneren. U zorgt er op deze manier voor dat vuil van buitenaf niet meer in uw gevel kan trekken. Daarnaast heeft impregneren een beschermende werking waardoor uw gevel beter geïsoleerd is tegen vocht. Het kost u tussen 15 en 20 euro per vierkante meter maar is absoluut de moeite waard.

 

Stap 7: Kies een schoonmaakbedrijf

Voordat u een schoonmaakbedrijf gaat inschakelen is het zaak dat u eerst offertes vergelijkt. U vraagt ze op met onderstaande button. Vergelijken doet u aan de hand van deze checklist:

  • De kosten van het materiaal. Daaronder verstaan we al het gebruikte materiaal voor de reiniging maar ook de kosten van het materieel wat wordt gebruikt.
  • De kosten van het arbeidsloon. Daaronder verstaan we de gewerkte uren inclusief het uurloon.
  • De voorrijkosten. Daaronder verstaan we de vaste kosten van het schoonmaakbedrijf. Denkt u aan zaken als het opstellen van een bouwsteiger maar ook aan het aanvoeren van materiaal en materieel.
  • De prijzen moeten inclusief de BTW zijn.

De kosten van een gevelreiniging

We informeerden bij meerdere schoonmaakbedrijven naar de kosten van een gevelreiniging. We kregen de volgende offertes toegestuurd:

Wat voor werkzaamheden laat u uitvoeren Wat zit bij de werkzaamheden inbegrepen Prijs per vierkante meter
Schoonmaken van een gevel handmatig Schoonmaken van een gevel met een borstel en reinigingsmiddel. De meest arbeidsintensieve methode Tussen 25 en 35 euro
Gevel schoonmaken met hogedrukreiniger Schoonmaken van een gevel met de hogedrukreiniger en water. De snelste methode Tussen 20 en 27,50 euro
Gevel schoonmaken met een stoomreiniger Schoonmaken van een gevel met een stoomreiniger. De meest intensieve methode Tussen 23 en 30 euro