De meeste woningen in ons land hebben een gevel die er haveloos uit ziet. Het strakke uiterlijk van een net opgeleverde gevel verdwijnt onder uw ogen door de invloeden van het wisselende weer. Wanneer u uw gevel als nieuw wilt hebben is het zinvol om een gevelrenovatie te laten uitvoeren. We informeerden naar de kosten hiervan maar we stelden ook een handig stappenplan voor u op.

gevelrenovatie kosten

 
Gevel renoveren? Vergelijk eerst specialisten

Stap 1: Is renovatie wel nodig

Voordat u een gevelrenovatie bedrijf uitnodigt is het zaak dat u eerst kijkt of een renovatie wel echt nodig is. U kunt daarvoor kijken naar de volgende zaken:

  • De stenen van uw woning. De stenen van een woning dienen uiteraard intact te zijn. Daarnaast mogen er geen stukjes loskomen aan de randen van een steen. Brokkelen de stenen van uw woning af, dan is het zaak dat deze vervangen worden. De stabiliteit van uw woning komt immers in gevaar. Zijn de stenen nog intact, kijkt u dan naar het volgende punt.
  • Het voegwerk van uw woning. Het voegwerk van een woning dient flexibel en veerkrachtig te zijn. Oud voegwerk raakt poreus. Is uw voegwerk nog intact en zijn de stenen dat ook dan is een renovatie in principe niet nodig. Zijn de voegen echter poreus, verpulvert het voegwerk of komen er hele stukken los dan is het zaak dat uw gevel wordt gerenoveerd.

Stap 2: Bepaal wat u wilt

Voordat u de gevel laat renoveren is het goed om eerst te bepalen wat u wilt hebben. Wilt u een gevel hebben die van hetzelfde materiaal is gemaakt en met hetzelfde soort voegwerk is afgewerkt, of wilt u een gevel die met een andere soort stenen is gemaakt en met een ander soort voegwerk is afgewerkt. Het is goed om het eindresultaat voor ogen te hebben wanneer u een gevelrenovatiebedrijf gaat inschakelen. Denkt u daarbij aan een aantal zaken:

  • Het uiterlijk van uw gevel veranderen. Dit mag u niet zomaar doen. Wanneer uw gevel aan de straatkant verandert zal de verandering van uw huis door de welstandscommissie moeten worden goedgekeurd. Een grote verandering waarvoor u geen omgevingsvergunning heeft kan u zomaar duur komen te staan.
  • Een ander voegwerk met extra kosten. Informeert u goed voordat u een gevelrenovatie laat uitvoeren naar het type voegwerk wat u wilt laten plaatsen. Een normale standaard voeg zal niet veel kosten, maar wanneer er bijvoorbeeld schaduwwerk in de voegen wordt aangebracht bent u gelijk veel meer kwijt.

Stap 3: als u in een monumentaal pand woont

Woont u in een monumentaal pand wat een beschermd aangezicht is, dan zult u daar niet zomaar veranderingen in mogen aanbrengen. Wanneer de gevel instabiel wordt zult u voor het renoveren ervan gebruik moeten maken van exact hetzelfde materiaal als wat van oorsprong in uw woning verwerkt zat. Ook moet u eraan denken dat er gebruik wordt gemaakt van hetzelfde voegwerk. Was dit in een afwijkende kleur dan zult u dat ook moeten laten toepassen. Wanneer u eigenaar bent van een monumentaal pand kunt u wel een subsidie aanvragen bij de rijksoverheid voor deze werkzaamheden. U zult namelijk over het algemeen doordat er gebruik wordt gemaakt van andere materialen meer kosten moeten maken voor een gevelrenovatie.

 

Stap 4: Een nieuw uiterlijk met isolatie

Laat u de gevel renoveren dan is dit de kans bij uitstek om een isolatie te laten aanbrengen. Heeft u een muur met een spouw erin dan kan men tijdens het renoveren van de gevel gemakkelijk een isolerende laag in de spouw aanbrengen. Daardoor gaat er geen warmte meer van binnenuit verloren gaat en er geen komt er geen kou van buitenaf meer binnen. Heeft u geen spouw maar wilt u toch een isolatie, overweegt u dan om deze te laten uitvoeren met isolatieplaatwerk en steenstrips. Op die manier krijgt uw huis een totaal nieuw uiterlijk waarbij u gelijk voor een isolerende werking zorgt.

 

Stap 5: Weet wie u inschakelt

De kosten van gevelrenovatie kunnen behoorlijk oplopen. Dit is zeker het geval wanneer u vooraf niet goed bekijkt wie u ervoor vraagt. Door het opvragen van offertes kunt u behoorlijk besparen op de kosten van een gevelrenovatie. Dat doet u met deze button. Vergelijkt u de offertes op de volgende punten:

  • De kosten van het materiaal. De kosten van al het gebruikte materiaal voor de renovatie moeten gespecificeerd op de offerte staan.
  • De kosten van het arbeidsloon. Het aantal te werken uren en het uurloon moeten gespecificeerd worden.
  • De prijzen moeten inclusief de BTW zijn.
  • De hoogte van de voorrijkosten. Dit zijn vaste kosten die men maakt zoals het opbouwen van een bouwsteiger en het aanvoeren van materiaal.
  • De hoogte van de kilometerkosten. Dit zijn de kosten die men maakt om bij uw huis te kunnen komen.

Hoeveel kost een gevelrenovatie

Specialisten in gevelrenovatie stuurden ons de volgende offertes toe:

Wat voor werkzaamheden worden er uitgevoerd Omschrijving van de werkzaamheden Prijs
Verwijderen van oud voegwerk Met een hogedrukapparaat voegwerk verwijderen. Bedoeld voor stabiele gevels. Tussen 35 en 50  euro per vierkante meter
Verwijderen van oud voegwerk Met de beitel voegwerk verwijderen. Bedoeld voor instabiele gevels. Tussen 45 en 55 euro per vierkante meter
Vervangen van losse defecte stenen Handmatig verwijderen van defecte stenen Tussen 15 en 25 euro per steen
Plaatsen van nieuw voegwerk Nieuw voegwerk tussen de stenen aanbrengen Tussen 10 en 45 euro per vierkante meter afhankelijk van de techniek.