Streeploos glazen wassen: voor de ene is het een standaardroutine terwijl de andere het maar niet voor elkaar blijft. We maakten een stappenplan glazen wassen en we vroegen tarieven op van professionele glazenwassers.

 

Hoeveel kost glazen wassen

We vroegen de prijzen op bij glazenwassers. Men gaf ons de volgende  offertes:

Welke dienst van de glazenwasser neemt u af Omschrijving Tarief
Eens per 6 weken de ramen lappen Alleen de onder verdieping Tussen 8 en 10 euro
Eens per 6 weken de ramen lappen Alleen de bovenverdieping Tussen 9 en 11 euro
Eens per 6 weken ramen lappen hele huis Boven- en benedenverdieping Tussen 15 en 20 euro


Stap 1: zelf uw ramen lappen

Gaat u zelf uw ramen lappen, dan zult u de volgende stappen moeten doorlopen voor het beste resultaat:

 • De voorbereidingen. U neemt een trekker, een spons, een doek en een zeem. U doet een scheutje schoonmaakmiddel of afwasmiddel in een emmer water.
 • Om te voorkomen dat u ongelukken krijgt. Verwijder alle planten en andere voorwerpen van de vensterbank om te voorkomen dat u die zult omstoten.
 • Maak de spons goed nat. Vervolgens sopt u het raam goed in. Daardoor gaat het meeste vuil al van de ramen af.
 • Maak het raam nog eens schoon. Met een nieuwe emmer sop maakt u het raam voor een tweede keer schoon. Let op; dit is een stap die velen vergeten waardoor u met strepen blijft zitten.
 • Maak het raam schoon met de trekker. Met de trekker trekt u rechte banen van boven naar onder. Werkt u verticaal om te voorkomen dat u strepen trekt. Wanneer u toch overdwars werkt, zorgt u er dan voor dat de banen niet kunnen doorlopen in elkaar. Zorgt u ervoor dat de banen elkaar overlappen op de randen om te voorkomen dat er randen en dus strepen blijven zitten.
 • De zeem goed gebruiken. Voordat u een nieuwe baan trekt droogt u de trekker eerst goed met de
 • In geval van strepen. Heeft u ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch strepen op uw raam, dan maakt u het raam schoon met een prop krantenpapier.
 • De vensterbank schoonmaken. De vensterbank en het kozijn maakt u ook nog schoon. Een microvezeldoek is hier perfect voor.

Stap 2: een hulpmiddel

Lukt het ramen zemen u niet met de bovenstaande tips, dan kunt u een ramenlapapparaat kopen. Dit apparaat koopt u in de huishoudwinkel. Het geheim is dat u met zo min mogelijk water en een absorberend opzetstuk het oppervlak reinigt. Hierdoor krijgt u een streeploos resultaat. Wanneer het u nog niet lukt nadat u dit hulpmiddel heeft gebruikt, is het tijd voor stap 3.

Stap 3: De glazenwasser

Wanneer het ramen lappen zonder strepen u maar niet lukt of wanneer u niet de ladder op wil voor de bovenste ramen schakelt u een glazenwasser in. Daarvoor volgt u een paar stappen:

 • Kijk goed rond in uw buurt. Veel glazenwassers hebben een buurt waarin ze mogen werken. Er is ooit aandacht in de media geweest voor de glazenwasser maffia. Dit zijn helaas alledaagse praktijken. De glazenwassers hebben in ons land ieder een postcodegebied waarin zij actief mogen zijn. Door goed rond te kijken ziet u al snel welke glazenwasser er in uw straat en regio actief is. U spreekt de glazenwasser aan en u maakt een afspraak voor hun om uw ramen te komen lappen.
 • Pas om met zwart werk. Glazenwassers kunnen op twee manieren te werk gaan. Er zijn glazenwassers die gewoon netjes wit werken maar er zijn ook glazenwassers die illegaal werken. Dat is de groep waar u voor op moet passen. Deze glazenwassers dragen namelijk geen BTW af aan de belastingdienst. Daarnaast hebben ze personeel wat onverzekerd voor hun de ladder op gaat. Doordat ze niet bijdragen aan de zorgverzekeringsweg zijn de werknemers niet verzekerd wanneer er een ongeval op de ladder gebeurt. U moet dan ook verre van dit soort bedrijven blijven. Wanneer dit het bedrijf is wat actief is in uw gebied kunt u altijd nog een ander schoonmaakbedrijf inschakelen.
 • Vraag altijd om een factuur. Na het lappen van uw ramen heeft u in principe recht op een factuur. Een glazenwasser die wit werkt zal de factuur sowieso aan u afgeven. Een glazenwasser die zwart werkt doet dit niet.

Stap 5: Herken de zwartwerker

Een glazenwasser die zwart werkt kunt u redelijk eenvoudig herkennen. We hebben een paar eigenschappen voor u op een rij gezet.

 • De glazenwasser is niet als zodanig herkenbaar. Een glazenwasser die illegaal werkt is doorgaans niet als zodanig herkenbaar. Men draagt het tenue van een ander bedrijf, maar nooit van henzelf. Daarom zijn ze ook niet te traceren wanneer u ze wilt gaan bellen.
 • De glazenwasser geeft geen factuur af. Een glazenwasser die zwart werkt geeft geen factuur af; u dient zonder bonnetje of reçu te betalen.
 • De glazenwasser heeft geen pin apparaat. Bij de meeste glazenwassers kunt u per pin betalen. Illegale glazenwassers hebben geen pin apparaat bij zich; u kunt enkel handje contantje betalen.

Stap 6: Een glazenwasser inschakelen

Wanneer u een glazenwasser wilt inschakelen is dat heel eenvoudig. U doet het door onderstaande button te klikken. U krijgt meerdere offertes van schoonmaakbedrijven in uw mailbox om te vergelijken. Dat doet u aan de hand van de volgende zaken:

 • De kosten van het materiaal uitgesplitst. Voor het lappen van uw ramen gebruikt men eigen materiaal en materieel. Daarvoor betaalt u een bijdrage op de factuur. Het staat op de offerte vermeld.
 • De kosten van het arbeidsloon. U betaalt voor de tijd dat men bij uw huis bezig is. Die tijd, het arbeidsloon, moet uitgesplitst op de offerte staan.
 • De BTW. We blijven het herhalen; de BTW moet op de offerte staan.