Het is een heel onaangename verrassing wanneer u buiten uw huis komt of bij uw bedrijfspand aankomt. Een kunstenaar heeft graffiti op uw gevel aangebracht. In de meeste gevallen gaat het om een zogeheten tag. Dat is een manier die jeugdbendes gebruiken om hun territorium naar elkaar af te bakenen. Een dergelijke vorm van kunst wilt u uiteraard zo snel mogelijk van uw pand af hebben. We maakten voor u een praktisch stappenplan om dit te doen.

gevelrenovatie kosten

 
Gevel renoveren? Vergelijk eerst specialisten

Wie huurt u in

Heeft u te maken met graffiti dan heeft u twee opties. U kunt ervoor kiezen om deze zelf te verwijderen. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om een schoonmaakbedrijf in te huren. We hebben de tarieven voor u nagevraagd en op een rij gezet.

Wie voert de werkzaamheden uit Wat wordt er gedaan Wat is de prijs
Een schoonmaakbedrijf De graffiti wordt met chemicaliën, stralen  of een stoomreiniger verwijderd. Tussen 5 en 30 euro per vierkante meter
Uzelf De graffiti wordt met schoonmaakmiddel of een stoomreiniger verwijderd. Tussen 3 en 10 euro per vierkante meter


Stap 1: Wie zal dat betalen

Graffiti verwijderen is geen klus die u de kop zal kosten. Toch is het goed om eerst navraag te doen of er een mogelijkheid is dat u een vergoeding krijgt voor de schade die u lijdt door deze vorm van vandalisme. Het is dan ook verstandig om eerst uw verzekeraar te benaderen. De opstalverzekering heeft in een aantal gevallen ook een clausule over graffiti verwijdering en vandalisme. In een aantal gevallen kunt u dus de schade van de graffiti verhalen op uw verzekeraar. U zit dan wel vast aan een bepaalde ondergrens aangezien er bij opstal verzekering sprake is van een zeker bedrag aan eigen risico. Gaat het echter om een grote graffiti die verwijderd moet worden of is de verf al diep ingedrongen dan is het de moeite waard om uw verzekeraar te benaderen hiervoor.

 

Stap 2: Hoe oud is de graffiti

Graffiti verwijderen kan op meerdere methodes. De methode die gebruikt wordt heeft vooral

betrekking op de leeftijd van de graffiti. We hebben de methodes voor u op een rij gezet, samen met de oudheid van de graffiti.

  • De verf is nog nat. Is de verf nog nat en is de straatbende bij wijze van spreken pas net vertrokken, dan kunt u de verf nog eenvoudig weghalen. U kunt dit doen of laten doen met een borstel met schoonmaakmiddel. Er wordt gebruik gemaakt van een speciaal reinigingsmiddel waarmee u verf van poreuze oppervlakken verwijdert.
  • De verf is droog maar niet oud. Ontdekt u de graffiti na één of een paar dagen , dan kan deze nog redelijk eenvoudig worden verwijderd. Dat doet u door de verf met een stoomreiniger te (laten) verwijderen. U kunt een schoonmaakbedrijf inschakelen wat met een speciale stoomreiniger uw gevel reinigt. Daarnaast kunt u zelf met een stoomreiniger uw gevel reinigen. Heeft u deze niet of is deze niet voor dit soort klussen bestemd, dan kunt u het beste een stoomreiniger huren. Dat kunt u doen bij de winkel waar u ook het schoonmaakmiddel koopt waar u gewoonlijk de gevel mee had gereinigd.
  • De verf is al oud. Wordt uw gevel al een flinke poos ontsierd door verf van graffiti en wilt u het laten verwijderen; houdt u er dan rekening mee dat u grof geschut moet inzetten. Denkt u in dat geval aan een straalapparaat. U kunt ervoor kiezen om met zand of met grind uw gevel te laten stralen. Dit is een klus die u het beste kunt uitbesteden aan een professional. Het gaat immers om apparatuur waar niet iedereen mee overweg kan. Daarnaast is het een gevaarlijke klus wanneer u het verkeerd aanpakt.

Stap 3: Hoe stevig is uw ondergrond

Dit is een stap die de meeste mensen vergeten wanneer ze een schoonmaak klus aan hun gevel laten uitvoeren. U zult moeten kijken of de ondergrond stevig genoeg is voor een bepaalde schoonmaakklus. We onderscheiden meerdere soorten gevels:

  • De degelijke flexibele gevel. Dit is een gevel die nog in een uiterst goede staat is. De gevel bestaat uit bakstenen die van een uitstekende kwaliteit zijn. Het materiaal heeft bij wijze van spreken nog een glazuurlaag en is gemakkelijk te reinigen. U kunt gerust druk uitoefenen op de gevel om deze schoon te maken. Deze gevel kunt u stralen, stomen en met de borstel schoonmaken zonder dat het een probleem oplevert. Schoonmaakmiddel zal weinig tot geen schade aanrichten aan uw gevel.
  • De poreuze gevel. Dit is een gevel die is aangetast door de elementen. De stenen en het voegwerk zijn poreus. Daardoor kan de verf dieper in de stenen en het voegwerk dringen waardoor het lastiger te verwijderen is. Wanneer de gevel nog wel stabiel is kunt u ervoor kiezen om deze te laten stralen wanneer de verf te diep in de poriën getrokken is.
  • De defecte gevel. Gaat het echt om een gevel waarbij de stenen kapot gaan aan de kanten en het voegwerk loslaat dan is het zaak dat de gevel met zorg wordt gereinigd. Denkt u in dat geval aan de borstel en in het uiterste geval aan de stoomreiniger. Een straalapparaat en een hogedrukspuit kunt u beter achterwege laten.

Stap 4: Kies met zorg een bedrijf

Laat u een schoonmaakbedrijf komen om de graffiti te verwijderen, denkt u er dan aan om eerst offertes op te vragen. Dat doet u met deze knop; een kleine handeling die u een voordeel oplopend tot 20 procent kan opleveren. U vergelijkt ze op de volgende punten:

  • Hoe hoog zijn de materiaalkosten. Hierbij denkt u aan alle materialen die worden gebruikt voor het verwijderen van de graffiti maar ook aan het materieel wat hiervoor nodig is.
  • Hoe hoog is het arbeidsloon. Een schoonmaakbedrijf werkt doorgaans met blokken van aantal uren wanneer er iemand bij u langskomt om graffiti te verwijderen. Het arbeidsloon wordt uitgesplitst in een aantal uren en een tarief per uur.
  • Prijzen worden inclusief de BTW vermeld.