We leven in een tijd waarin u zich graag veilig voelt. Of u nu een bedrijfspand heeft waarvoor dit geldt of een woonhuis; u kunt op meerdere manieren beveiligen. Een methode die vaak wordt gekozen is een hekwerk. Voordat u naar de winkel gaat is het aan te raden om eerst een stappenplan te doorlopen. Zo weet u wat u moet gaan aanschaffen en waar u aan dient te denken.

 
Vakspecialist nodig? Vergelijk eerst

De kosten van hekwerk

We informeerden bij meerdere leveranciers naar de kosten van hekwerk. We kregen een aantal offertes toegestuurd.

Wat voor soort hekwerk gaat u aanschaffen Wat zijn de eigenschappen van het hekwerk Prijs per strekkende meter
Een hekwerk met panelen Enkele spijlen, paneel van 100 cm hoog. Gespoten in groen, grijs of zwart. Tussen 65 en 75 euro
Een hekwerk met panelen Enkele spijlen, paneel van 200 cm hoog. Gespoten in groen, grijs of zwart Tussen 95 en 110 euro
Een hekwerk met panelen Dubbele spijlen, paneel van 100 cm hoog. Gespoten in groen, grijs of zwart Tussen 85 en 105 euro
Een hekwerk met panelen Dubbele spijlen, paneel van 200 cm hoog. Gespoten in groen, grijs of zwart Tussen 125 en 135 euro
Een poort Dubbele spijlen, poort van 100 cm hoog. Gespoten in groen, grijs of zwart Tussen 165 en 175 euro
Een poort Dubbele spijlen, poort van 200 cm hoog. Gespoten in groen, grijs of zwart Tussen 195 en 205 euro

 

Stap 1: Waarvoor schaft u het hekwerk aan

Gaat u een hekwerk aanschaffen dan is het goed om te bedenken waarvoor u het nodig zult hebben. Is het een hekwerk wat u vooral voor de sier aanschaft dan zult u vooral aan het uiterlijk bepaalde eisen stellen. U zult dan niet snel kiezen voor een hekwerk met panelen wat we zojuist omschreven. U komt al snel uit bij een hekwerk met sierspijlen. Dit is voordeliger per strekkende meter omdat er geen beveiligende werking van uit gaat. Is het echter een hekwerk wat echt bedoeld is om inbrekers af te schrikken dan is het zaak dat u kiest voor functionaliteit. U gaat in dat geval al snel voor een hekwerk met panelen en dubbele spijlen. Het uiterlijk is van ondergeschikt belang aangezien dit niet uw eerste prioriteit is.

 

Stap 2: Welke eisen stelt de omgeving

Wilt u een hekwerk plaatsen rondom een woning of een bedrijfspand, dan zult u vast al hebben ondervonden dat er bepaalde ‘codes’ bestaan. We hebben het over afspraken die mensen onderling maken wanneer het aankomt op het uiterlijk van een hekwerk. Bij huurwoningen is er bijvoorbeeld sprake van een maximale hoogte van een hekwerk. Denkt u in dat geval aan een maximale hoogte van 100 centimeter aan de voorkant van uw woning. Een hekwerk mag in het geval aan de achterkant vaak maximaal 180 tot 200 centimeter hoog zijn. Bij een bedrijventerrein worden er ook vaak eisen gesteld aan het hekwerk wat wordt geplaatst. Denkt u in dat geval aan een minimale en maximale hoogte, maar in sommige gevallen ook aan een bepaalde kleur.

 

Stap 3: Welke eisen stelt uw verzekeraar

Laat u een hekwerk plaatsen voor de veiligheid dan is het zaak om bij uw verzekeraar te vragen welke eisen men stelt. Deze eisen maken doorgaans deel uit van een heel pakket aan eisen die men stelt om u een mindering op de premie toe te kennen. Dat pakket van eisen wordt samengesteld aan de hand van uw postcodegebied. De verzekeraar kan aan de hand daarvan herleiden hoe het staat met het inkomen van de inwoners en het risico dat er bij uw pand of huis wordt ingebroken. Men heeft samen met de politie en de bond van verzekeraars een risico analyse opgesteld. Hierin staan ook eisen waaraan uw hekwerk aan moet voldoen. Het gaat dan om een kwaliteit qua dikte maar ook qua hoogte.

 

Stap 4: Welke verdere opties wilt u uitvoeren

Voordat u een hekwerk aanschaft is het goed om te bedenken of u extra opties wilt laten uitvoeren. Wilt u een standaard poort die scharniert dan kunt u een enkele spijl poort aanschaffen. Gaat het echter om een poort die in een rail loopt, een zogeheten looppoort, dan zult u een poort met dubbele spijlen moeten aanschaffen. Er komt dan meer druk te staan op het hekwerk bij het openen en sluiten. Bovendien zijn de panelen vaak een stuk langer. Dat laatste stelt sowieso zijn eisen aan het materiaal waar panelen van zijn gemaakt. Daarnaast kan het zijn dat u gaat voor een hekwerk wat een automatische openingsfunctie heeft. Deze poorten kunnen in scharnierfunctie of als looppoort worden aangeschaft. Ook hierbij bent u aangewezen op bepaalde uitvoeringen van hekwerk. Een poort mag immers niet ‘zwabberen’ maar moet stevig door de geleiders rollen.

 

Stap 5: Wie schakelt u in

Heeft u in gedachten wat voor hekwerk u wilt gaan aanschaffen, dan is het zaak om eerst offertes op te vragen. Dat doet u met onderstaande button. U krijgt gelijk een aantal offertes in uw mailbox die u kunt vergelijken. Dat doet u aan de hand van de onderstaande zaken:

  • De prijs van de materialen. Denkt u daarbij aan de materialen voor het hekwerk en de poort, maar ook aan het gebruikte bevestigingsmateriaal. Deze moeten uitgesplitst op de offerte staan.
  • De hoogte van het arbeidsloon. Dit dient in een aantal uren en een uurloon uitgesplitst te staan op de offerte.
  • De prijzen dienen inclusief de BTW te zijn.