Een schuur in de tuin is handig om verschillende redenen. Wil je een schuur plaatsen, dan kan dit zelf als je de juiste voorbereidingen treft en de gereedschappen en materialen in huis haalt. Ook het gebruik van een stappenplan is sterk aangeraden. Om meer te weten over hoe je een schuur bouwt, lees de tekst die hieronder volgt even door.

 

Een schuur bouwen

Een schuur bouwen lijkt een complexe klus, maar als je een stappenplan erbij haalt en de juiste benodigdheden op tijd koopt kan het niet mis gaan. Dit geldt ook als je geen ervaring hebt met kluswerk. Ga je een schuur bouwen, dan moet je denken aan zaken zoals de functie van de schuur, de locatie, de afmetingen, het materiaal en de uitstraling.

 

Je kunt een schuur voor meerdere doeleinden inzetten. Denk zo aan opbergruimte voor zaken zoals (tuin)gereedschap, dozen, maar ook voor een ontspanningsruimte. Schuren worden meestal gebouwd van hout, metaal, steen of kunststof, al kan je uit nog meer materiaalsoorten kiezen. Een schuur kan je laten bouwen in verschillende maten, vanaf kleine simpele schuurtjes tot aan een grote luxe schuur.

 

De materialen kopen

Ga je zelf een schuur bouwen, dan hoef je slechts het materiaal te kopen. De arbeidskosten om een schuur te plaatsen bedragen gemiddeld € 500, wat dus een mooie besparing oplevert op de kosten van het bouwwerk. Hier komt nog bij dat je door zelf de schuur te bouwen volledige controle hebt over het ontwerp van de constructie. Koop je een tuinhuisje, dan betaal je afhankelijk van het materiaal ergens tussen de € 250 en € 5.000.

 

De benodigdheden

Wil je het bouwwerk zelf uitvoeren, zorg er dan voor dat je de correcte benodigdheden op tijd aanschaft of inhuurt. Om een schuur te bouwen heb je min of meer de onderstaande spullen nodig:

 

 • Boormachine;
 • Schroevendraaier;
 • Zaag;
 • Hamer;
 • Tang;
 • Beitel;
 • Blokhaak;
 • Stanleymes;
 • Kitpistool;
 • Waterpas;
 • Rolmaat.

 

Moet je op hoogte werken om een grote schuur te slopen, dan heb je vaak ook een ladder nodig. Ook het inhuren van een betonmolen kan een verstandig idee zijn en draag beschermende werkkleding als je gaat slopen. Door beschermende kleding aan te doen voorkom je nare ongelukken tijdens het slopen aangezien je vaak met zware machines moet werken. Heb je hulp nodig, vraag je vrienden of familie dan op tijd of ze even tijd hebben om langs te komen.

 

Stap 1: De voorbereiding

Check eerst in hoeverre alle onderdelen van het bouwpakket aanwezig zijn en ga na waar je de schuur wilt gaan plaatsen. Zorg ervoor dat de plek helemaal schoon, stofvrij, egaal en droog is. Je moet ook een waterpas gebruiken om te bepalen of de ondergrond helemaal waterpas is. Bescherm de bestrating ten slotte met een stuk folie.

 

Stap 2: De fundering plaatsen

Bouw de schuur op een stevige basis door voor goed graafwerk te zorgen. Maak ook een betonbekisting en verstevig de fundering door wapeningsnet aan het geheel toe te voegen. In de fundering gevuld, laat deze dan minstens 2 dagen volledig drogen voordat je de schuur gaat bouwen.

 

Stap 3: Het frame in elkaar zetten

Zet het frame van de schuur nu helemaal in elkaar door deze van tevoren te bouwen. Je hoeft het frame dan ook slechts één keer op de fundering te plaatsen. Het plaatsen van het frame is vrij eenvoudig, vooral als het gaat om een kant-en-klaar frame. Bepaal ten slotte ook waar de deuren en de ramen moeten komen, als je deze ook wilt plaatsen in de schuur.

 

Stap 4: De dakconstructie plaatsen

Plaats het dak van de schuur op de muren. Kies voor een daksoort die past bij je wensen je je budget. De meest populaire soorten daken voor een schuur zijn een schuin dak, een plat dak, een zadeldak, een puntdak en dergelijke. 

 

Stap 5: De dakbedekking plaatsen

Bepaal nu wat voor soort dakbedekking je wilt plaatsen en zorg voor de montage. Welbekende keuzes voor dakbedekkingen voor schuren zijn aluminium panplaten, dakshingles, EPDM en dakpannen. Ook het kiezen van een groendak op je schuur is een verstandige optie als je milieuvriendelijk en duurzaam bezig wilt zijn.

 

Stap 6: De ramen en deuren

Je kunt bij meerdere leveranciers terecht om kant-en-klare ramen en deuren te kopen. Welke soort ramen en deuren je kiest is een persoonsgebonden keuze waarbij je naar je eigen interieurstijl moet kijken. Ga van tevoren na wat de afmetingen zijn van de ramen en de deuren en hou hier rekening mee als het frame gebouwd wordt.

 

Stap 7: De afwerking

De afwerking van de schuur is één van de belangrijkste onderdelen als je een schuur wilt bouwen. Je kunt aan de hand van de afwerking namelijk bepalen wat de uitstraling van de schuur zal zijn. Gebruik primer om de schuur te behandelen en schilder de schuur vervolgens in een leuk kleurtje die past bij de rest van je tuin. Het is wel noodzakelijk om waterbestendige verf te kiezen om je schuur te schilderen. Vergeet tijdens de afwerking van de schuur niet om ook de verlichting te regelen, om dakgoten te plaatsen en om eventuele leidingen te trekken indien gewenst.

 

Tips schuur bouwen

Een schuur bouwen die je niet binnen een uurtje. Hieronder vind je een handje vol met tips die je kunt gebruiken als je een schuur wilt gaan bouwen:

 

 • Ga je een schuur op maat laten bouwen? Laat dit dan door een expert dien die de schuur bouwt in de exacte afmetingen.
 • Informeer de buren dat je gaat starten met een nieuw bouwproject zodat je conflicten vermijdt.
 • Ga na wat de ideale wanddikte moet zijn van de schuur.
 • Vraag even na of je een vergunning aan moet vragen voor de bouw.
 • Ga bij de expert na of je garantie krijgt op de montage.

 

Offertes vergelijken

Vermijd prijzen die sterk variëren onder de verschillende experts door eerst een vergelijking te maken van meerdere opties. Kies hieruit dan voor de offerte met de voordeligste prijs en de beste kwaliteit om optimaal op de kosten van de bouw van een schuur te besparen.