Het bouwen van een eigen tuinhuisje lijkt een hele uitdaging, maar met de juiste benodigdheden en een handig stappenplan kom je al een flink eind vooruit. Door je eigen tuinhuisje te bouwen kan je zelf bepalen waar je het huisje plaatst, hoe groot het tuinhuisje is en hoe het tuinhuisje er precies uit gaat zien. Hieronder kom je te weten hoe je zelf een tuinhuisje kunt bouwen.

 

Een tuinhuisje bouwen

Het bouwen van een tuinhuisje lijkt een moeilijke taak, maar je kunt in principe zelf aan de slag met het bouwwerk als je gebruik maakt van een handig stappenplan en als je de juiste benodigdheden op tijd binnen haalt. Belangrijke zaken waar je aan gaan moet denken zijn:

 • De functie van het tuinhuisje
 • De locatie van de plaatsing
 • De afmetingen van het tuinhuisje
 • Het materiaal en de uitstraling

 

Een tuinhuisje kan gebruikt worden voor verschillende zaken, waaronder als bergruimte om de grasmaaier, heggenscharen en andere gereedschappen op te bergen. Tuinhuisjes zijn ook ideaal om in je eigen tuin te ontspannen, voor gezelligheid samen met vrienden en familieleden of als extra woonruimte. De meeste tuinhuisjes worden gemaakt van hout, kunststof, metaal of steen, maar er zijn nog meer andere materiaalsoorten. Hier komt nog bij dat je tuinhuisjes in meerdere maten kunt bouwen, vanaf kleine en simpele tuinhuisjes tot aan grote luxueuze tuinhuizen.

 

De materialen kopen

Je bespaart ruim € 500 als je zelf je eigen tuinhuis gaat bouwen én je kunt het tuinhuis naar eigen wens en behoefte ontwerpen. Hieronder kan je nagaan wat de kosten van het materiaal zijn om een tuinhuis te bouwen:

 

Soort tuinhuisje Kosten materiaal
Metaal € 250 – € 3.450
Hout € 450 – € 2.500
Kunststof € 1.350 – € 4.950

 

De benodigdheden

Ga je zelf aan de slag met het bouwwerk, dan moet je ervoor zorgen dat je de juiste benodigdheden op tijd in huis haalt. De gereedschappen die je nodig hebt om een tuinhuis te bouwen zijn:

 

 • Boormachine
 • Schroevendraaier
 • Zaag
 • Tang
 • Beitel
 • Waterpas
 • Blokhaak
 • Hamer
 • Stanleymes
 • Rolmaat
 • Kitpistool

 

Je hebt mogelijk ook een ladder nodig om op hoogte te werken, je kunt een betonmolen inhuren en vergeet daarnaast niet om beschermende kleding te dragen voor je eigen veiligheid om ongelukken zoveel mogelijk te voorkomen. Nodig daarnaast een aantal vrienden of familieleden uit voor hulp en zorg op tijd voor het regelen van de juiste aanvoer- en afvoerleidingen.

 

Stap 1: De voorbereiding

Start door na te gaan of alle onderdelen van het bouwpakket aanwezig zijn en bepaal van tevoren waar het tuinhuisje gebouwd zal worden. Maak die plaats helemaal schoon en controleer in hoeverre de ondergrond 100% recht is door middel van een waterpas. Hierna kan je een stuk folie plaatsen over de bestrating om deze te beschermen.

 

Stap 2: De fundering plaatsen

Zorg voor een stevige basis als je een tuinhuisje wilt bouwen. Bij deze stap gaat het voornamelijk om graafwerk en het maken van een betonbekisting. Wil je de fundering zoveel mogelijk verstevigen? Dan kan je wapeningsnet toevoegen aan de fundering. Na het vullen van de fundering moet deze de kans krijgen om minstens 48 uur uit te drogen.

 

Stap 3: Het frame in elkaar zetten

De meest verstandige manier om het frame in elkaar te zetten is door deze vooraf te bouwen. Hierdoor hoef je heel het frame slechts éénmaal te plaatsen op de fundering. Frames zijn gemakkelijk te maken, maar je kunt ook kiezen voor de aanschaf van een kant-en-klaar frame. Je gaat tijdens deze stap overigens ook moeten bepalen wat de deur en de ramen moeten zijn. 

 

Stap 4: De dakconstructie plaatsen

Het dak wordt tijdens deze stap op de muren geplaatst. Je kunt kiezen uit verschillende soorten daken, waaronder een plat dak, een schuin dak, een zadeldak en dergelijke.

 

Stap 5: De dakbedekking plaatsen

Nu is het moment aangebroken om de dakbedekking te plaatsen. Denk bij dakbedekking aan aluminium panplaten, bitumen dakshingles, dakpannen of EPDM. Personen die in duurzaamheid willen investeren kiezen graag voor een groendak. Zo krijgt het tuinhuisje extra karakter én ben je milieuvriendelijk bezig.

 

Stap 6: De ramen en deuren

Ramen en deuren kan je zelf maken, maar er zijn voldoende aanbieders waar je kant-en-klare ramen en deuren kunt kopen die passen bij je eigen interieurstijl. Controleer echter van tevoren wat de afmetingen van de ramen en deuren zijn zodat je hier rekening mee houdt wanneer je het frame aan het bouwen bent. 

 

Stap 7: De afwerking

Vergeet niet dat bij het bouwen van een tuinhuisje de afwerking één van de belangrijkste zaken is. de eindafwerking bepaalt namelijk wat voor sfeer en uitstraling je tuin krijgt. Behandel het tuinhuis eerst met een primer en gebruik vervolgens geschikte verf om het huisje van een verfrissende kleur te voorzien. Onthoud dat je waterbestendige verf moet kopen als je het tuinhuisje wilt schilderen, dat je dakgoten moet plaatsen en vergeet niet om ook de verlichting te regelen.

 

Tips tuinhuisje bouwen

Hieronder kom je een aantal praktische tips tegen die je goed kunnen helpen als je een tuinhuisje wilt gaan bouwen:

 

 • Wil je een tuinhuisje op maat laten bouwen? Dan kan dit bij een expert die ervoor zorgt dat het tuinhuisje precies de ideale afmetingen heeft voor de beschikbare ruimte.
 • Vermijd conflicten met de buren en laat ze weten dat je met een nieuw bouwproject gaat starten.
 • Bepaal wat de ideale wanddikte van het tuinhuisje moet zijn.
 • Ga bij de gemeente na in hoeverre je een bouwvergunning nodig hebt om een tuinhuisje te bouwen. Hoe groter je tuinhuis, des te meer kans dat je een vergunning moet aanvragen.
 • Schakel een expert in als je liever wilt kiezen voor het laten bouwen van een tuinhuisje op maat.

 

Offertes vergelijken

Heb je twee linkerhanden en wil je het bouwen van een tuinhuisje alsnog overlaten aan een professioneel? Vergelijk dan eerst een aantal offertes zodat je kunt nagaan bij welke expert je profiteert van de deal met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Zo bespaar je een hele hoop op de kosten én weet je zeker dat je superieur kwaliteit in huis haalt.