Het huren van een appartement lijkt een vanzelfsprekend proces: bezichtigen, contract ondertekenen en sleutels ontvangen. Toch komt er veel meer kijken bij het huren van een appartement. Dit maakt het verstandig om jezelf goed voor te bereiden op het proces. De tekst hieronder geeft duidelijkheid over hoe je een appartement kunt huren.

 

Een appartement huren

Ben je op zoek naar een leuk appartement om te huren? Dan komt hier meer bij kijken dan je zou denken. Je moet namelijk afspreken om het appartement te bezichtigen en vervolgens moet je nog het huurcontract doornemen, eventueel onderhandelen en ondertekenen. Je moet daarnaast rekening houden met de waarborg, met de nodige verzekeringen en met zaken zoals eventuele juridische bijstand. 

 

Stap 1: Je budget bepalen

Bepaal eerst wat je maximaal kwijt kunt aan de investering. Wil je een appartement huren, dan ga je rekening moeten houden met je maandelijks inkomen en met de hoogte van het huurbedrag. Het is verstandig om te kiezen voor een appartement met een huurprijs die maximaal 25 tot 35% van je salaris omvat. Vergeet niet dat er naast de maandelijkse huurkosten van het appartement nog wat extra kosten komen kijken, meestal rond de € 50 tot € 100. De gemiddelde huurprijzen voor appartementen variëren enorm afhankelijk van de stad en locatie van het appartement, het bouwjaar, de huidige staat, de grootte, de luxe, het energielabel en dergelijke. Je kunt kleine goedkope appartementjes huren van nog geen € 1.000 terwijl je voor grotere appartementen huurprijzen van € 2.000 of meer voorbij ziet komen.

 

Stap 2: Een appartement uitkiezen

Kies het ideale appartement uit die voldoet aan je wensen, je behoeften en aan je budget. Ga na wat de ligging van het appartement is, of er een garage kelder, schuur of bergruimte aanwezig is, welke scholen en winkels er in de omgeving zijn en hoe het zit met het openbaar vervoer. Let daarnaast bij het kiezen van een appartement ook op de staat van het pand. Ga na of het appartement geïsoleerd is, of er vochtproblemen. Zijn en wat de staat is van de verwarming, stroom en de watervoorzieningen.

 

Stap 2: De bezichtiging

Plan een bezichtiging in om het appartement te bekijken. Tijdens een bezichtiging zal een makelaar of de eigenaar van het appartement je rondleiden, vragen beantwoorden en informatie geven over het pand. Plan de bezichtiging overdag in en let tijdens de bezichtiging vooral achter de meubels, de hoekjes en op de brandveiligheid. Ga tijdens de bezichtiging overigens na hoe het zit met het hang- en slotwerk en check of de ramen en deuren goed sluiten.

 

Stap 3: Het huurcontract checken

Lees het huurcontract zo grondig mogelijk door voordat je deze ondertekent en let vooral op zaken als de huurtermijn, de huurprijs en de betaling daarvan, de gemeenschappelijke kosten, de borg en dergelijke. Soms is het mogelijk om nog over de huurprijs te onderhandelen, al staan veel verhuurders tegenwoordig stevig vast op hun prijs. In de meeste gevallen moet de huurder daarnaast ook een huurwaarborg betalen, welke vanaf 2019 maximaal 3 maanden huur mag bedragen. Het gaat om een éénmalig bedrag die je betaalt voordat je het appartement intrekt. Op moment dat je het huurcontract opzegt en het appartement oplevert, ontvang je de borg weer terug als alles in orde is met het pand.

 

Stap 4: De verzekeringen regelen

Als huurder is het essentieel om een woningverzekering af te sluiten, al heeft de eigenaar van het appartement al een brandverzekering afgesloten. Een woningverzekering garandeert de veiligheid van je inboedel en daarnaast ben je tegen diefstal verzekerd. Vergeet daarnaast niet om naast het regelen van de verzekering ook te denken aan het regelen van de nutsvoorzieningen. Hier moet je je adreswijziging doorgeven zodat ze de juiste stappen kunnen nemen.

 

Stap 5: Huurovereenkomst laten registreren

​De eigenaar van het appartement moet de huurovereenkomst binnen maximaal twee maanden tijd laten registreren. Op dat moment pas ben je de officiële huurder van het appartement. Het is als huurder verstandig om te controleren of de eigenaar de huurovereenkomst daadwerkelijk heeft laten registreren, aangezien je als huurder beter beschermd bent.

 

Stap 6: De sleuteloverdracht en verhuizen

Nadat alles geheel officieel is, kan de sleuteloverdracht plaatsvinden zodat je kunt verhuizen. Vergeet niet om je oude huurcontract op tijd op te zeggen aangezien je meestal rekening moet houden met een bepaalde opzegtermijn. Ga daarnaast na of je genoeg vrienden of familieleden hebt om je te komen helpen met het verhuizen of dat je een verhuisbedrijf in gaat huren voor de verhuizing. Op moment dat je bent verhuisd moet je je nog melden bij de bevolkingsdienst van je nieuwe gemeente.

 

Stap 7: De huurstaat nakijken

Is de huurtermijn verlopen en ga je verhuizen naar een andere woning, dan is het belangrijk om het appartement terug te geven aan de verhuurder in de originele staat. Haal hier de plaatsbeschrijving of de huurstaat bij. Dit is het document waarin omschreven wordt in welke staat je het appartement zich bevond toen je het contract aan ging.

 

Juridische bijstand

Mocht het gebeuren dat er tijdens het huren van het appartement of na het verlopen van je huurcontract een discussie ontstaat met de verhuurder, dan kan je rekenen op juridische bijstand als je bepaalde verzekeringen af hebt gesloten. Ga dus van tevoren na wat de voorwaarden van juridische bijstand zijn zodat je goed gedekt bent mocht er iets verkeerd gaan.

 

Offertes vergelijken

Als je van plan bent om een appartement te huren en je hebt geen idee waar je moet beginnen? Dan is het verstandiger om een expert in te schakelen. Een expert kan namelijk samen met je kijken naar je wensen en budget om te checken welke mogelijkheden je hebt. Daarnaast zal de expert samen met je naar enkele bezichtigingen gaan en je begeleiden gedurende het hele huurproces. Kies echter voor een expert die zo betrouwbaar mogelijk is en die je van de beste prijs-kwaliteitvergelijking verzekert. Vraag meerdere offertes op, maak een vergelijking en kies voor de expert die je het meest aanspreekt qua prijs, kwaliteit en voorwaarden.