Het regelmatig schoonmaken van de rolluiken zorgt ervoor dat je huis er verzorgd en fris uitziet en daarnaast blijven de rolluiken veel beter beschermd tegen zaken als schade of defecten. Rolluiken schoonmaken is een gemakkelijk proces die je zelf in handen kunt nemen zonder het inschakelen van een expert, vooral als je een handig stappenplan gebruikt zoals in de tekst hieronder. Lees verder om te weten hoe je je rolluiken het beste schoon kunt maken.

 

Rolluiken in huis

Een rolluik is niets meer dan een oprolbare metalen afsluiting die je kunt neerlaten voor een raam (of een deur). Je kunt zelf bepalen wat voor soort, kleur en afmeting rolluik je kiest aangezien de mogelijkheden eindeloos zijn. Je kunt rolluiken op maat laten maken of kiezen voor standaard maten. Je kunt voor het beste eindresultaat een expert inschakelen om het rolluik te komen schoonmaken, maar het schoonmaken van rolluiken is een taak die vrijwel iedereen kan uitvoeren. Het enige wat je nodig hebt zijn een aantal spullen, voldoende tijd en geduld. Reinig je de rolluiken zelf, dan bespaar je enorm op de kosten aangezien de arbeidskosten een groot deel van de kosten van het laten schoonmaken van rolluiken vormt.

 

Waarom de rolluiken schoonmaken?

Heb je rolluiken hangen thuis, dan is het verstandig om ze van tijd tot tijd goed schoon te maken. Door de rolluiken regelmatig te reinigen voorkom je dat stof, mossen, bladeren en ander vuil zich gaat hechten aan de rolluiken na verloop van tijd. De meest relevante voordelen die komen kijken bij het schoonmaken van rolluiken zijn als volgt:

 

 • De levensduur van de rolluiken wordt verlengd. Door het onderhoud voorkom je vuil en schimmelvorming op de rolluiken.
 • De rolluiken blijven optimaal en soepel werken. Ze zijn ook beter tegen inbraak beschermd.
 • Rolluiken die onderhouden zijn zien er fris en netjes uit. Je huis krijgt zo een strakke uitstraling.
 • Hoe beter je de rolluiken onderhoudt, des te langer ze meegaan waardoor je geen nieuwe rolluiken hoeft te kopen en dus geld bespaart.
 • Tijdens het onderhouden kan je beschadigingen opsporen en direct repareren.

 

Hoe vaak schoonmaken?

De rolluiken moet je minstens tweemaal per jaar schoonmaken om te voorkomen dat de bewegende delen niet meer soepel bewegen. Als je de rolluiken eens elke 6 maanden een goede reinigingsbeurt geeft blijven ze netjes schoon en gaan ze lang mee. Een snelle en efficiënte manier waarop je de rolluiken schoon kunt maken is door ze te besproeien met de tuinslang. Ook het poetsen van de rolluikgeleiders is een verstandig idee om te garanderen dat ze goed blijven functioneren. Hoe goed je schoon moet maken hangt vooral af van de oriëntatie en de omgeving van het pand.

 

Wat heb ik nodig?

Wij hebben hieronder een handig lijstje samengesteld van de meest praktische spullen die je nodig hebt als je rolluiken schoon wilt maken:

 

 • Zachte doek of spons;
 • Borstel;
 • Emmer met water;
 • Rolluikreiniger;
 • Mild reinigingsmiddel;
 • Schroevendraaier;
 • Wax;
 • Teflonspray;
 • Roestverwijderaar;
 • Ladder.

 

Vermijd het gebruik van een hogedrukreiniger of van agressieve en chemische schoonmaakmiddelen. Dergelijke zaken kunnen de rolluiken flink vlekken en beschadigen tijdens het schoonmaken. Wil je liever een expert inschakelen om de rolluiken te komen schoonmaken, dan ga je ergens tussen de € 35 en € 75 per rolluik betalen. De exacte prijs hangt per vakman en per vierkante meter af.

 

Stap 1: De voorbereiding

Begin door de rolluiken voor te bereiden op de schoonmaak. Gaat het om elektrische rolluiken, koppel ze dan tijdelijk los van het stroomnet om elektriciteitsproblemen te voorkomen. Als je op hoogte moet werken, zorg voor een ladder en gebruik een bezem met een uitschuifbare steel of een telescoop borstel.

 

Stap 2: De buitenkant schoonmaken

Om de buitenkant van de rolluiken schoon te maken moet je het rolluik eerst volledig naar beneden laten zakken. Gebruik dan een spons en wat water met zeep om de lamellen te reinigen. Is er sprake van hardnekkig vuil op de rolluiken, gebruik dan een zachte borstel en droog het rolluik daarna goed af met een zacht doekje. Rol de rolluiken pas op wanneer ze 100% gedroogd zijn om schimmelvorming te voorkomen.

 

Stap 3: De binnenkant schoonmaken

Het schoonmaken van de binnenkant van rolluiken is tijdrovend en vergt veel energie. Het is namelijk moeilijk om goed aan de binnenkant van een rolluik te kunnen, waardoor rolluiken vaak volledig gedemonteerd moeten worden voor een schoonmaakbeurt. Poets de lamellen met een borstel of doekje en gebruik water met een scheutje milde allesreiniger. Ook hierbij geldt dat de lamellen goed moeten drogen voordat ze opgerold worden.

 

Stap 4: De rubbers schoonmaken

Maak de rubbers van het rolluik goed schoon met behulp van een sponsje met wat warm water en zeep. Na het schoonmaken van de rubbers kan je ze nog met teflonspray insmeren. Vermijd het gebruik van een vettig smeermiddel aangezien dit vuil juist gaat aantrekken waardoor je rolluik er sneller onverzorgd uit gaat zien. Door de rubbers van het rolluik te reinigen blijf je zorgen dat de bewegende onderdelen van het rolluik optimaal functioneren.

 

Stap 5: Het rolluik waxen

Smeer de lamellen van het rolluik in met een wax. Ook de lamellen mogen royal ingesmeerd worden voor extra bescherming. Je hoeft dit proces slechts eenmaal per jaar te doen en dus niet bij elke schoonmaakbeurt. Gebruik goede wax en voorkom het gebruik van vette wax. Wax die heel vettig is trekt juist vuil aan waardoor de lamellen van het rolluik sneller vies worden. Je gaat de rolluiken dan juist nog vaker moeten schoonmaken dan als je de rolluiken niet van een laagje wax voorziet.

 

Offertes vergelijken

Wil je je rolluiken liever niet zelf schoonmaken en het werk uitbesteden aan een echte professional? Schakel dan een betrouwbaar vakman in door goed rond te kijken en meerdere offertes op te vragen. Heb je offertes ontvangen, vergelijk ze dan met elkaar en maak een keuze. Zo kan je namelijk kiezen voor de deal met de beste kwaliteit en de laagste prijs waardoor je flink op de kosten van het schoonmaken van je rolluiken kunt besparen.