Tijdelijke woningverhuur kan plaatsvinden op verschillende manieren, al kan het ingewikkeld zijn om al deze opties goed van elkaar te onderscheiden. Er komt namelijk van alles kijken als je je huis voor een korte periode wilt verhuren. In het artikel hieronder lees je alles over hoe je tijdelijk je huis kunt verhuren.

 

Woning tijdelijk verhuren

Overweeg je het tijdelijk verhuren van je huis? Dan heb je hier verschillende mogelijkheden voor. Welke mogelijkheid je kiest hangt af van de situatie en de reden waarom je zelf niet in het huis gaat wonen. Er komen daarnaast ook allerlei voorwaarden kijken bij het tijdelijk verhuren van je huis. De meest voorkomende redenen waarom men kiest om een huis tijdelijk te verhuren zijn:

 

  • Een lange reis gaan maken.
  • Een tweede huis gekocht.
  • Naar het buitenland verhuizen.
  • Werken in een andere stad.
  • Geldnood, om wat extra te verdienen.

 

Voor- en nadelen

Een huis tijdelijk verhuren kan interessant lijken, maar je moet naar zowel de voordelen als de nadelen kijken als je een weloverwogen beslissing wilt maken. Er komen bepaalde voordelen kijken bij het tijdelijk verhuren van je huis. Denk zo aan:

 

  • De huurder heeft geen recht op huurderbescherming.
  • Als verhuurder kan je je huis zelf weer betrekken.
  • Je kunt je huis ook gemakkelijk opnieuw verhuren of verkopen.
  • Je verdient een extra centje per maand. 

 

Er zijn echter een aantal nadelen te noemen bij het tijdelijk verhuren van je huis. Denk zo aan de relatief korte periode, waardoor de doelgroep die een tijdelijk huis zoeken wat kleiner is. Een ander nadeel van tijdelijk verhuren is dat de huurder het huurcontract vrij gemakkelijk op kan zeggen en dat verhuurders in de problemen kunnen komen als ze vergeten de huurder schriftelijk aan te geven over het einde van het huurcontract. Mocht dit gebeuren, dan zal het contract automatisch naar een huurcontract voor onbepaalde tijd worden omgezet. Het gaat om een contract met volledige huurbescherming.

 

Voorbereiding: Informatie inwinnen

Denk hierbij vooral aan informatie over zaken zoals de dekkingsvoorwaarden. Bepaal overigens of je een makelaar in gaat schakelen om een nieuwe huurder te vinden voor je huis en ga na of je al een geïnteresseerde hebt om de woning te komen bezichtigen. Je kunt ook om professioneel advies vragen zodat je een reële huurprijs kunt opstellen voor de tijdelijke huurder. Daarnaast is ook het opstellen van een geldig en goed contract essentieel, vooral als het om tijdelijke woonruimte gaat.

 

Optie 1: Kortdurende overeenkomst

Je kunt je huis ten eerste voor slechts een bepaalde periode met een kortdurende overeenkomst verhuren aan een ander. Het gaat in dit geval om een tijdelijke overeenkomst met een geldigheidsduur van maximaal 2 jaar (bij een onzelfstandige ruimte geldt een maximale periode van 5 jaar). Hierbij wordt er van tevoren een bepaalde termijn afgesproken tussen de huurder en verhuurder van het huis. Een kortdurende overeenkomst wordt slechts eenmalig afgesloten en kan niet door de verhuurder tussentijds opgezegd worden.

 

Optie 2: Tussenhuur

Een andere optie is het tijdelijk verhuren van je huis middels een tussenhuurovereenkomst. Deze overeenkomst wordt voor bepaalde tijd afgesloten met de huurder, vooral in situaties wanneer de verhuurder tijdelijk ergens anders gaat wonen of werken, studeren of in geval van een lange reis die maandenlang in beslag neemt. Er moet overigens ook een ontruimingsbeding worden opgenomen in de tussenhuurovereenkomst. Hierin wordt opgenomen dat de huurder het huis moet verlaten na het verstrijken van de overeengekomen periode, op moment dat de verhuurder het huis weer voor eigen gebruik nodig heeft. Wil je als verhuurder de huurtermijn juist verlengen, dan kan dit gedaan worden in een aangepast contract met wederzijdse goedkeuring van de huurder.

 

Optie 3: Leegstandwet

Je huis kan ook via de Leegstandwet worden verhuurd op tijdelijke basis. Dit is sinds 2016 mogelijk, met als doel om te voorkomen dat langdurig leegstaande huizen zorgen voor dubbele lasten voor de eigenaar. Ga je voor deze optie, raadpleeg dan eerst je hypotheekverstrekker om de voorwaarden te bespreken. Wil je je huis tijdelijk via de Leegstandwet verhuren, dan moet je hier eerst een vergunning voor aanvragen bij de gemeente. Deze vergunning betreft een minimale huurperiode van 6 maanden en heeft een geldigheidsduur van 5 jaar. Hierna moet het contract opnieuw worden verlengd.

 

Optie 4: Vakantieverhuur en short stay

Als je je huis voor kortere periodes wilt verhuren gedurende het hele jaar, dan kan je denken aan expats en toeristen die op zoek zijn naar vakantiewoningen en short stay verblijfplaatsen. Voor vakantieverhuur hoef je helemaal geen vergunning aan te vragen bij de gemeente, terwijl dit voor short stay juist wel het geval is. Bij vakantieverhuur blijf je als officiële verhuurder bewoner van het huis terwijl bij short stay de verhuurder niet zelf in de woning woont. Huurders betalen ten slotte bij vakantieverhuur toeristenbelasting.

 

Optie 5: Makelaar inschakelen

Heb je besloten om een makelaar in te schakelen? Een makelaar is in staat om je huis te verhuren door actief op zoek te gaan naar de ideale nieuwe huurder. Je betaalt natuurlijk wel voor het inhuren van een makelaar, maar dan weet je zeker dat je snel een betrouwbare huurder vindt die geheel wordt gecontroleerd voordat je de overeenkomst aan gaat. Een makelaar kan je overigens professioneel advies verlenen waardoor je zeker weet dat je de juiste keuzes maakt als je je huis voor een bepaalde tijd wilt gaan verhuren.

 

Offertes vergelijken

Ga je uiteindelijk een makelaar inschakelen om je woning tijdelijk te verhuren? Kies dan voor het opvragen van een aantal offertes bij zoveel mogelijk experts uit je regio om zo een vergelijking te kunnen maken van al je opties. Kies aan de hand van deze vergelijking voor de mogelijkheid waarbij je gaat profiteren van de laagste prijs tegen de beste kwaliteit. Zo bespaar je enorm op de kosten en weet je zeker dat je professionaliteit in huis haalt.