Het zelf kweken van je eigen groenten en fruit begint de laatste jaren steeds populairder te worden. Dit is vrij gemakkelijk te verklaren, aangezien men steeds gezonder en duurzamer gaat leven. Het kweken van je eigen groenten en fruit is daarnaast niet moeilijk en levert een tal van voordelen op. Wil je weten op welke manier je je eigen groenten en fruit kunt kweken? Lees dan de tekst die hieronder volgt eerst goed door.

 

Groenten en fruit kweken

De prijzen in de supermarkets van groenten en fruit begint met de dag mee omhoog te gaan. Gezonder leven kost tegenwoordig veel meer dan als je minder vaak groenten en fruit koopt. Een optie die je dan hebt, is om zelf je eigen gewassen te kweken. Groenten en fruit kweken lijkt moeilijker dan het is. Je kunt gewassen kweken in de tuin, maar ook in een kweekkas of binnen op de vensterbank. Daarnaast hoef je geen echte tuin- of tuinvrouw te zijn om groenten en fruit te telen, aangezien je gemakkelijk kunt starten met gewassen die niet veel aandacht en zorg nodig hebben. 

 

De voordelen

Overweeg je om zelf je eigen fruit en groenten thuis te kweken, dan kan je van meerdere voordelen uitgaan. De meest relevante voordelen die komen kijken bij het kweken van je eigen groenten en fruit zijn als volgt:

 

  • Zelf gekweekt fruit en groenten is gezonder.
  • Het fruit en groenten smaakt veel lekkerder.
  • Je hoeft geen dure fruit en groenten te kopen in supermarkten.
  • Je kunt heel het jaar door in je eigen tuin doorkweken.
  • Je eigen fruit en groenten is vrij van pesticiden en bestrijdingsmiddelen.
  • Tuinieren is goed voor je eigen fysieke en mentale gezondheid.

 

Ideale groenten en fruit om zelf te kweken 

Er zijn verschillende soorten groenten en fruit die je zelf kunt kweken. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos. Denk bij groentesoorten aan wortels, bieten, courgettes, pompoenen, aardappelen, sla, paprika, komkommers, peulen, uien, bloemkool, spruiten, witlof, maïs, prei, snijbonen, erwten, pepers, radijzen, spinazie en aubergine. Qua fruit kan je denken aan appels, peren, aardbeien, frambozen, bessen, vijgen, druiven, bramen en dergelijke.

 

Wat heb ik nodig?

Om je eigen groenten en fruit op de correcte manier te kunnen kweken thuis heb je bepaalde praktische zaken nodig. Denk vooral aan:

 

  • Zaden of kleine plantjes;
  • Gieter of tuinslang;
  • Potgrond of aarde;
  • Schep;
  • Spade;
  • Schoffel;
  • Handschoenen;
  • Kweekbakken;
  • Kweekkas;
  • Kweektafel;
  • Klimplant geleider;
  • Grondzeef;
  • Compostbak.

 

Je hebt ook de mogelijkheid om hele kweeksets te kopen. Hierbij koop je een set met alle benodigdheden tegen een goedkopere prijs.

 

Stap 1: Bepaal de kweekplaats

Bepaal waar je je groenten en fruit gaat kweken door te kijken hoeveel ruimte je beschikbaar hebt binnenshuis en buiten in de tuin. Ga na waar de planten genoeg zonlicht krijgen en dus optimaal kunnen groeien. Ga je een moestuin aanleggen, dan kan je deze niet gemakkelijk verplaatsen en moet je zorgen dat de grond vruchtbaar genoeg is. Kies je voor het kweken van groenten en fruit in kweekbakken in een kweekkas, dan kan je de locatie met wat energie en tijd wel van locatie veranderen.

 

Stap 2: Plantjes of zaaigoed kopen

Kies of je voor plantjes gaat of liever zaaigoed aanschaft. Kies je voor kant-en-klare plantjes, dan hoef je niet lang te wachten tot je alle fruit en groenten kunt oogsten en weet je zeker dat de plantjes al uitgekiemd zijn. Vergeet niet om de plant na enige tijd te verpotten. Wil je liever zaaigoed kopen, kies dan voor biologische zaden als je van het kweken van de lekkerste groenten en fruit verzekerd wilt zijn. Tijdens deze stap moet je dus kiezen welke fruit en groenten je precies wilt gaan kweken.

 

Stap 3: Potgrond gebruiken

Om fruit en groenten te kweken heb je potgrond nodig. Fruit en groenten plantjes hebben namelijk voldoende voedingsstoffen nodig die ze uit de grond halen. Normale potgrond is niet voldoende als je gezonde gewassen wilt kweken. Kies dan ook voor kwalitatief goed potgrond die verrijkt is met de juiste voedingsstoffen per soort gewas.

 

Stap 4: Zorg voor voedingsstoffen

De voedingsstoffen die de plantjes nodig hebben komen niet slechts uit de potgrond. Je moet namelijk ook een bepaalde hoeveelheid extra voedingsstoffen aan de bodem toevoegen voor een gezonde kweek, vooral als je groenten wilt verbouwen. Er zijn verschillende soorten voedingsstoffen die je kunt kopen bij de speciaalzaak, maar je kunt ook voor het toevoegen van biologische meststof kiezen.

 

Stap 5: Schema maken

Het is nu tijd om een schema te maken zodat je weet wanneer je de specifieke fruit en groentesoorten moet oogsten. Noteer de zaaitijden en de oogsttijden of maak gebruik van een online oogst- of zaaikalender. Noteer ook hoeveel water en zonlicht elk gewas nodig heeft en wanneer je de planten binnen of juist buiten moet zetten.

 

Stap 6: Compost

Als je eenmaal fruit en groenten kweekt, dan is het ook verstandig om regelmatig compost toe te voegen aan de aarde. Je kunt compost helemaal zelf maken op meerdere manieren, waaronder in bakken, in vaten of via alternatieve composteermethodes. 

 

Stap 7: Oogsten

Vergeet niet om de planten goed te onderhouden en om ze ook voldoende water te geven volgens het schema. Wil je van gezonde planten genieten, verwijder dan eventueel onkruid om voldoende ruimte, water en licht vrij te laten voor alle fruit en groenten. Oogst de groenten en fruit of de juiste momenten door je kalender bij te houden. Ga je oogsten, die dit dan in de ochtend als het zonnig is buiten. 

 

Offertes vergelijken

Je eigen fruit en groenten kweken is vrij gemakkelijk. Je hebt slechts een aantal spullen nodig, voldoende geduld en wat ruimte en je kunt aan de slag. Ben je echter niet zo een fan van tuinieren en heb je geen groene vingers? Schakel dan een expert in. Je kunt een ervaren hovenier langs laten komen voor het kweken van je gewassen. Vind een expert door eerst een aantal offertes op te vragen, door deze offertes te vergelijken met elkaar en dan vervolgens te kiezen voor de deal die het voordeligst is.