Heb je thuis een waterontharder? Dan is het belangrijk om het apparaat regelmatig te onderhouden zodat je een lange levensduur en een goede werking van de waterontharder kunt garanderen. Hoe beter de waterontharder onderhouden is, des te efficiënter het toestel zal functioneren. Wil je het onderhoud van de waterontharder zelf gaan doen, dan moet je echter op bepaalde puntjes gaan letten. Hieronder vind je een artikel waarin je kunt nagaan op welke manier je zelf een waterontharder kunt onderhouden en wat hier allemaal bij komt kijken.

 

Een waterontharder onderhouden

Met een waterontharder zorg je ervoor dat je zacht water kunt gebruiken in het huishouden. Het hard water kan dan voor het sproeien van de planten of het bijvullen van de vijver worden gebruikt. Hard water bevat veel kalk waardoor het belangrijk is om de waterontharder in goede staat te houden door middel van periodiek onderhoud. Eventuele problemen met het apparaat kunnen zo sneller opgespoord en verholpen worden. De voordelen van een goed onderhouden waterontharder zijn:

 

  • De levensduur van het apparaat wordt verlengd.
  • Ook de levensduur van je huishoudelijke apparaten gaat erop vooruit.
  • Het apparaat zal minder vaak last van defecten hebben.
  • Je bespaart geld omdat je geen nieuw apparaat hoeft te kopen.
  • De waterontharder werkt efficiënter en energiezuiniger.

 

Wanneer en hoe vaak onderhouden?

Hoe vaak en wanneer je een waterontharder precies moet onderhouden hangt af van de soort waterontharder die je thuis hebt staan, maar ook van de staat van het toestel en van het gebruik. Je gaat een waterontharder minstens éénmaal per jaar moeten onderhouden als je van een maximale levensduur en een optimale werking verzekerd wilt zijn. Tijdens de jaarlijkse controle wordt de werking van de waterontharder volledig gecontroleerd en nagekeken. Defecte of versleten onderdelen worden vervangen, zoutresten worden verwijderd en het geheel wordt volledig gereinigd en vervolgens ook ontsmet. Je kunt het onderhoud door een erkend bedrijf laten uitvoeren, maar het onderhouden van een waterontharder is ook prima zelf te doen als je de juiste materialen in huis haalt en precies weet wat de stappen zijn die je moet nemen.

 

De benodigdheden

Laat je de waterontharder liever door een expert onderhouden, dan betaal je ongeveer € 60 tot € 120 per beurt aan arbeidskosten. De kosten variëren afhankelijk van de onderdelen van het onderhoud. Moet je bijvoorbeeld ook onderdelen die defect zijn vervangen of extra zout aankopen, dan stijgt de totale prijs. Vergeet niet dat je ook voor de reiskosten die de expert maakt om naar je toe te komen moet betalen. Het gaat meestal om € 0,05 tot € 0,15 per gereden kilometer, maar deze kostenpost kan al snel oplopen als je voor een landelijk gevestigde expert kiest. Ga je zelf aan de slag met het onderhouden van de waterontharder, dan hoef je slechts de materialen in te kopen en bespaar je dus op de arbeidskosten. De kosten die komen kijken bij zelf je waterontharder onderhouden zijn:

 

Materialen onderhoudsbeurt waterontharder Kosten
Reinigingszout € 10 – € 15 per 25 kilo
Watertest € 10 – € 15 per stuk

 

Je hoeft verder slechts nog gebruik te maken van een aantal milde reinigingsmiddelen die je vast al in de kast hebt staan. Moet je ze nog gaan kopen, dan ben je slechts € 5 tot maximaal € 15 kwijt aan de aanschaf van geschikte reinigingsmiddelen.

 

Stap 1: De waterdichtheid meten

Meet als eerste de waterdichtheid van de waterontharder om te controleren in hoeverre het toestel nog goed functioneert. Je kunt via een simpele test nagaan of het water in de waterontharder te hard is en het apparaat dus niet naar behoren werkt. Zet een druppel wasmiddel in de waterontharder en schud het apparaat. Gaat het water snel te schuimen, dan kan je van zacht water uitgaan en werkt de waterontharder goed. Als het water langzaam en amper schuimt, dan moet een installateur de waterontharder even nakijken.

 

Stap 2: Onderdelen controleren en reinigen

Je moet ook de werking van alle onderdelen van de waterontharder, zoals de kleppen, de filter, de injectoren en dergelijk, goed controleren om na te gaan of ze in goede staat verkeren. Onderdelen die niet goed meer werken kan je vervangen. Reinig na de controle alle onderdelen en smeer ze in voor een soepele werking.

 

Stap 3: Waterontharder ontsmetten

De waterontharder moet ook ontsmet worden tijdens de onderhoudsbeurt. Het ontsmetten van de waterontharder doe je om bacterievorming te voorkomen. Tijdens het ontsmetten van de waterontharder worden de harsen goed schoongemaakt, al hoeft dit niet bij elke soort waterontharder.

 

Stap 4: Het zoutreservoir reinigen

Ook het zoutreservoir moet goed schoon worden gemaakt aangezien zout een essentiële rol speelt in de werking van een waterontharder. De harsbolletjes in de waterontharder kunnen namelijk regenereren dankzij het zout, al kan dit soms gaan aankoeken en het reservoir vervuilen. Voor dit reinigingswerk wordt meestal een chlooroplossing gebruikt.

 

Stap 5: De waterontkalker afstellen

Het enige wat je nog moet doen tijdens het onderhouden van je waterverzachter is het afstellen ervan om te garanderen dat het ontkalkingsproces optimaal verloopt. Tijdens het afstellen kan je het zoutverbruik precies op het gebruik van de waterontharder afstellen waardoor het apparaat efficiënter gaat werken.

 

Onderhoudscontract

Je kunt jaarlijks een vakman inschakelen om langs te komen voor het onderhouden van je waterontharder, maar je kunt ook een onderhoudscontract afsluiten voor het gemak. De deskundige komt dan jaarlijks langs voor het uitvoeren van een grondige onderhoudsbeurt waarbij het apparaat gecontroleerd en gereinigd wordt. Het afsluiten van een onderhoudscontract hoeft slechts € 10 tot € 15 per maand te kosten.

 

Offertes vergelijken

Ben je liever op zoek naar een vakkundige oplossing? Laat je waterontharder door een erkende installateur onderhouden. Vind goede installateurs in je buurt door om je heen te kijken en offertes op te vragen. Maak met alle ontvangen offertes een vergelijking en kies aan de hand van de prijs en de kwaliteit voor de optie die het beste past bij je wensen, je situatie en je budget. Via een vergelijking ben je namelijk in staat om te kiezen voor de offerte met de beste prijs-kwaliteitverhouding.