Een groen gazon brengt een nette en frisse uitstraling met zich mee. Je kunt je lekker ontspannen in je eigen groene tuin met een prachtig uitzicht, maar een gazon moet wel goed worden onderhouden anders heb je kale plekken, gele delen, onkruid tussen het gras of hoge grassprieten die er onverzorgd uitzien. Wil je de tuin zelf onderhouden, gebruik dan een stappenplan om niets te vergeten. Ga door met het lezen van de tekst die hieronder volgt om na te gaan op welke manier je het gazon kunt onderhouden.

 

Een gazon onderhouden

de manier waarop je een gazon moet onderhouden hangt af van de staat van het gras. Gaat het om jong ingezaaid gras, dan ga je het gazon veel water moeten geven. Als het gazon ouder en beschadigd is, dan moet je juist voor de correcte herstelwerkzaamheden zorgen om het gazon weer gezond te maken. Wil je een groen en fris gazon? Zorg dan altijd om voldoende te sproeien, verticuteer het gazon, belucht, bemest, bekalk en maai het gazon regelmatig.

 

Wat heb ik nodig?

Om je gazon groen en gezond te houden heb je niet veel spullen nodig. Je kunt zelf aan de slag met bepaald tuingereedschap die je tegen een goedkoop prijsje aan kunt schaffen. Welke spullen je precies nodig hebt, hangt af van de staat van het gazon en van de grootte. Hieronder vind je het lijstje van de benodigdheden:

 

 • Verticuteerhark of verticuteermachine;
 • Gazonprikker;
 • Graszaad;
 • Onkruidtrekker;
 • Onkruidverdelger;
 • Kalk;
 • Organische mest;
 • Grasmaaier;
 • Snoeischaar;
 • Grastrimmer;
 • Tuinslang;
 • Sproeier.

 

Wil je liever een expert inhuren? Dan betaal je gemiddeld € 35 tot € 50 per uur als je een ervaren hovenier inschakelt. Een hovenier werkt efficiënt en kan je tuin binnen ongeveer 4 uur onderhouden hebben. Je kunt dus uitgaan van kosten die uitkomen op gemiddeld € 140 tot € 200.

 

Stap 1: Gazon verticuteren

Tijdens deze stap ga je de viltlaag die zich na de wintermaanden gevormd heeft verwijderen van het gras. De viltlaag is de laag van dode mossen en grassen die het gazon van energie onttrekken als ze niet verwijderd worden. Op deze manier belucht je de grond, waardoor de grond extra zuurstof krijgt. Je kunt met de hand verticuteren, maar verticuteren kan ook door een verticuteerhark of een elektrische verticuteermachine te gebruiken. Verticuteer je gazon slechts éénmaal per jaar, het liefst tijdens het voor- of het najaar.

 

Stap 2: Gazon beluchten

Naast verticuteren zijn er nog meer manieren om een gazon te beluchten, vooral als er geen sprake is van een viltlaag op je gazon. In dat geval kan je een gazonprikker gebruiken om gaatjes in je grasmatten te prikken. Het water kan gemakkelijk door deze gaatjes afgevoerd worden waardoor het gazon meer voedingsstoffen op kan nemen en dus gezonder en mooier zal groeien.

 

Stap 2: Gazon inzaaien

Is je gazon mosvrij en heb je nu wat kale plekken, dan kan je wat nieuw graszaad strooien om over een aantal weken weer een gevuld groen gazon te hebben. Het is verstandig om gebruik te maken van dezelfde variant graszaad als je bij de aanleg van het gazon gebruikt hebt. Zaai de zaadjes voorzichtig in, hou de plekken dagelijks vochtig en wacht tot de graszaden kiemen.

 

Stap 3: Kalk strooien

Een bodem met de correcte zuurgraad is gezond aangezien de opname van voedingsstoffen enorm bevorderd wordt. Daar komt nog bij dat de grond in een goede conditie blijft als je de zuurgraad verhoogt. Dit kan gedaan worden door het strooien van kalk. Kalk heeft namelijk een hoge pH-waarde waardoor de bodem ontzuurd wordt. Het strooien van kalk moet je zowel in het voorjaar als in het najaar doen voor het beste resultaat.

 

Stap 4: Gazon bemesten

Voeg mest toe aan de bodem zodat het gazon belangrijke voedingsmiddelen op kan nemen. Kies voor organische mest in plaats van minerale of kunstmeststoffen als je van een gezondere en betere groei verzekerd wilt zijn. Biologische meststof is daarnaast vriendelijker voor de bodemstructuur en vooral geschikt als je een gazon hebt met weinig zandgrond. De bodem bemesten moet je eerst in het vroege voorjaar doen, het liefst rond de maanden maart of april. Bemest de bodem vervolgens weer in de zomer tegen juni of juli en dan opnieuw rond september of oktober.

 

Stap 5: Gazon maaien en snoeien

Maai je gazon om de vorming van onkruid tussen het gras te verwijderen. Snoei daarnaast elke 6 maanden het gazon tot ongeveer 5 centimeter hoog en knip eventuele graskanten bij met een grasschaar of een grastrimmer om te zorgen voor een nette afscheiding in je tuin. Maaien moet je wekelijks doen, het liefst van mei tot oktober wanneer het droog weer is buiten. Check echter eerst of de messen van de grasmaaier scherp genoeg zijn om te voorkomen dat de toppen van de grassprieten beschadigd raken en geel gaan verkleuren.

 

Stap 6: Gazon sproeien

Naast maaien, snoeien en knippen moet je het gazon ook regelmatig blijven sproeien, ongeacht de weersomstandigheden. Sproei vooral tijdens de warmere droge periodes in de zomer zodat het gazon groen blijft. Je kunt eerst wekelijks sproeien, maar op moment dat de temperatuur boven 15 graden stijgt zou je dit tweemaal per week moeten doen. Start in de ochtend met het sproeien wanneer de zon nog niet te fel is.

 

Hoeveel tijd neemt het onderhoud in beslag?

Je kunt de meeste onderhoudswerken binnen één dan uitvoeren als het mooi weer is. Bekalk en bemest je op dezelfde dag met organische producten, dan hoef je niet te wachten aangezien biologische kalk en mest goed te combineren zijn met elkaar. Hoe lang je aan het maaien, snoeien of sproeien bent hangt overigens af van de grootte en de huidige staat van het gazon.

 

Offertes vergelijken

Schakel alsnog een ervaren hovenier in als je zelf geen groene vingers hebt, maar vraag eerst een aantal offertes op zodat je een vergelijking kunt maken op basis van de prijs-kwaliteitverhouding. Wil je flink besparen op de kosten, kies dan voor de offerte die het voordeligst is en je de beste kwaliteit belooft.