Beschik je over een tuin met mooie planten, dan kan een goede onderhoudsbeurt ervoor zorgen dat je tuin er netjes en gezond uit ziet. Je planten groeien en bloeien hierdoor beter, maar het is wel noodzakelijk om te weten op welke manier je je planten goed kunt onderhouden. Hieronder kan je lezen op welke manier je zelf aan de slag kunt gaan met het onderhouden van je planten.

 

Planten onderhouden

Het onderhoud van je planten is een zeer belangrijk proces als je gezonde, mooie en snelgroeiende planten in je tuin wilt hebben. Planten onderhouden hoeft niet moeilijk te zijn als je de juiste spullen in huis hebt en precies weet wanneer je je planten een onderhoudsbeurt moet geven. Je gaat namelijk bepaalde taken in het vroege voorjaar, in het najaar en tijdens de zomermaanden moeten uitvoeren. Hoe daarom het liefst een schema bij zodat je niets vergeet. De meest belangrijke redenen om je planten te onderhouden zijn:

 

  • Om ze gezond en mooi te houden.
  • Om de groei en de bloei te bevorderen.
  • Voor een verbeterde bodem.
  • Om te zorgen voor meer ruimte.
  • Voor een nette uitstraling.

 

Wat heb ik nodig?

De exacte spullen die je nodig hebt om je planten te onderhouden hangen echter af van de grootte van je tuin, de soort beplanting, de huidige staat, je budget en dergelijke. De opsomming hieronder geeft weer wat voor spullen je ongeveer nodig hebt:

 

  • Tuinhandschoenen;
  • Tuinschep;
  • Takken-, heggen- en snoeischaar;
  • Zaag;
  • Onkruidmiddel;
  • Bloembakken;
  • Schop en hark;
  • Mest;
  • Grasmaaier en bladblazer;
  • Tuinslang met spuitpistool;
  • Zwenksproeier met besproeiingscomputer.

 

Wil je liever een expert inschakelen, dan gaat dit je gemiddeld € 30 tot € 60 per uur kosten. Je hoeft dan niet zelf te zorgen voor alle materialen en benodigdheden, aangezien tuinmannen hun eigen werkgerei meenemen. Door zelf aan de slag te gaan met het onderhoud van je tuin bespaar je flink op de kosten, al ben je met een erkende tuinman wel van een professioneel onderhouden tuin verzekerd.

 

Stap 1: Opruimen en snoeien

Het onderhouden van je planten begint met het opruimen en snoeien van je planten, het liefst ergens rond het voorjaar in maart. Gebruik een scherpe snoeischaar om de vaste planten te snoeien. Zijn de vaste planten nog in volle bloei, snoei ze dan pas over een aantal maanden. Snoeien is belangrijk om te zorgen voor voldoende ruimte in de tuin voor de planten om gezond te groeien, maar ook zodat de planten mooi in vorm blijven. Al het afval kan je fijn knippen en in de kliko of op de composthoop gooien.

 

Stap 2: De bodem verrijken

Om een gezonde groei te garanderen moet je tijdens het onderhouden van je planten vooral ook de bodem verbeteren. Verrijk de bodem jaarlijks lichtelijk met een laag compost of biologische mest. Planten zullen hierdoor gezonder, sneller en mooier groeien. Pot daarnaast ook alle planten en bloemen die in te kleine plantenbakken zitten over naar grotere plantenbakken zodat ze meer groeiruimte krijgen.

 

Stap 3: Onkruid verwijderen

Verwijder al het onkruid in je tuin op een zo efficiënt mogelijke manier, het liefst in het voorjaar. Kies er zoveel mogelijk voor om onkruid handmatig weg te trekken, met wortel en al. Zo voorkom je dat ze terug groeien en voor overlast zorgen voor andere planten in je tuin. Andere opties om onkruid te verwijderen zijn het gebruik van een schoffel, een onkruidwieder of een biologische onkruidverdelger.

 

Stap 4: Ongedierte verdelgen

De meeste mensen die planten in de tuin hebben, hebben wel eens last gehad van ongedierte. Ongedierte tasten je planten aan, wat het verstandig maakt om ze te bestrijden en geheel te voorkomen door de planten regelmatig te controleren op afwijkingen en schade. Je kunt ook voor het gebruik van insecticiden kiezen als je direct van ongedierte af wilt, al is dit niet de meest milieuvriendelijke optie.

 

Stap 5: Kalk toevoegen

Een ander significant onderdeel van het onderhouden van je planten is het strooien van kalk. Hoe meer kalk de bodem bevat, des te hoger de zuurtegraad van de grond waardoor planten gezond en prachtig groeien. Strooi kalk in vroeg in het voorjaar, maar ga eerst na wat voor soort planten je in je tuin hebt. Bepaalde plannen kunnen juist niet tegen kalk. Een bodem waarbij mosvorming geconstateerd is, heeft meer kalk nodig.

 

Stap 6: Bemesten

Bemest je je bodem tijdens het voorjaar, dan profiteert je tuin van meerdere voordelen. Je kunt namelijk de structuur en de voedingswaarde van de bodem flink bevorderen waardoor je planten vele malen sneller en mooier gaan groeien en bloeien. Het bemesten van de grond doe je 2 tot 3 weken na het strooien van kalk. Kies bij het kopen van mest voor biologische of organische meststoffen zodat je verzekerd bent van goed kwaliteit. Vermijd kunstmeststoffen aangezien deze in grote fabrieken geproduceerd zijn.

 

Stap 7: Nazorg en onderhoud

Na het bemesten van je bodem ben je in principe klaar met het onderhouden van je planten. Het is echter van essentieel belang om nog te blijven denken aan de nazorg en het onderhoud van de planten in de nabije toekomst. Geef je planten tussendoor elke onderhoudsbeurt altijd voldoende water, vooral als het langdurig droog weer blijft gedurende de warme zomermaanden. Wil je een automatische sproeier installeren, dan kan je hier een expert voor inschakelen.

 

Offertes vergelijken

Al is het onderhoudswerk van een tuin geen moeilijk werk, dan nog heb je wel voldoende tijd en energie nodig. Heb je geen groene vingers of beschik je niet over de juiste gereedschappen om aan de slag te gaan, dan kan het inhuren van een expert een slim idee zijn. Een tuinman kan je namelijk voorzien van professioneel advies en correct onderhoud op deskundige manier. Kies echter voor een deal met een optimale prijs-kwaliteitverhouding als je voor kwaliteit wilt gaan én wilt profiteren van een mooie prijs. Om de beste tuinman uit je omgeving te vinden moet je eerst meerdere offertes opvragen, ze vergelijken met elkaar en dan checken bij welke tuinman je de laagste prijs krijgt tegen de beste voorwaarden.