Zonnepanelen kunnen dan wel onderhoudsarm zijn, maar dat betekent niet dat ze geheel vrij van onderhoud zijn. Zonnepanelen zijn namelijk onderhoudsarm, wat inhoudt dat je ze alsnog regelmatig moet controleren als je van een hoog rendement verzekerd wilt zijn. Ben je benieuwd hoe je zonnepanelen kunt onderhouden? Lees dan de tekst die hieronder volgt goed door.

 

Zonnepanelen onderhouden

Zonnepanelen onderhouden hoeft niet moeilijk te zijn en neemt amper tijd en energie in. Ze kunnen echter wel vuil worden aangezien zonnepanelen zich buiten bevinden en dus aan allerlei weersomstandigheden onderhevig zijn. Vuil wat op de panelen komt te liggen wordt vanzelf door regen, sneeuw of wind weggehaald. Zelf kan je het dak af en toe op om takken, stof, bladeren, zand, steentjes of vogelpoep van de panelen te verwijderen, maar je kunt hier ook een ervaren professioneel voor inhuren. 

 

Waarom zonnepanelen onderhouden?

Het onderhouden van je zonnepanelen is belangrijk om een aantal redenen, maar de meest belangrijke is om het rendement zo hoog mogelijk te houden. Zonnepanelen kosten namelijk veel geld en het is dan ook verstandig om alles uit je investering te halen door ze optimaal te laten presteren gedurende 25 jaar gebruik met regelmatig onderhoud. Vuil op zonnepanelen verlaagt het rendement van je panelen met gemiddeld 2 tot 3%. Het onderhouden van zonnepanelen is daarnaast nog belangrijk om de panelen te controleren op beschadigingen of defecten.

 

Het beste moment voor onderhoud

Onderhoud je zonnepanelen het liefst in het voorjaar, oftewel de lente. Ook de zomer is ideaal, aangezien de lente en de zomer allebei geschikte momenten zijn met voldoende zonuren waardoor de panelen optimaal kunnen presteren.

 

De benodigdheden

Om zonnepanelen schoon te maken heb je niet veel nodig. Hieronder tref je een lijstje aan met de spullen die je kunt gebruiken als je zonnepanelen gaat onderhouden:

 

  • Regenwater of gedestilleerd water;
  • Zachte doek of spons;
  • Speciale zonnepanelenborstel.

 

Voorkom het gebruik van een schuurspons, een harde borstel of een hogedrukspuit. Deze zaken kunnen je zonnepanelen flink krassen en beschadigen en het rendement doen verlagen. Ook het gebruik van schoonmaakmiddel is overbodig. Schakel je toch liever een professionele glazenwasser in voor het onderhoud, dan kan je rekenen op gemiddeld € 60 tot € 200 per jaar als je een onderhoudscontract afsluit.

 

Stap 1: Schoonmaken

Tijdens de eerste stap is het essentieel om de zonnepanelen goed schoon te maken, maar voorkom dat je de panelen beschadigt. Zijn de zonnepanelen van een vuilafstotende laag voorzien, gebruik dan slechts water om de panelen te reinigen. Gebruik je toch zeep, kies dan voor speciale zeer voor zonnepanelen die je bij de speciaalzaak of online kunt kopen. Het schoonmaken van je zonnepanelen zou je in principe om de 2 jaar moeten doen. Heb je het druk, dan kan je de schoonmaak ook na 3 jaar doen als er geen sprake is van hardnekkig vuil.

 

Stap 2: Monitoren

Maak gebruik van een monitoringsysteem om de zonnepanelen te monitoren. Zo kan je de opbrengst van de panelen namelijk in de gaten houden en alert blijven over eventuele dalingen in de opbrengst van energie. Zo kan je ook nagaan hoeveel onderhoud de panelen nodig hebben om het rendement te verhogen. De opbrengst kan je zien op je computer, laptop, smartphone of je tablet. Monitor de opbrengst van energie minimaal éénmaal per jaar.

 

Stap 3: Technisch onderhoud

Het technisch onderhoud van de zonnepanelen kan je het beste in handen laten van de installateur, aangezien hier bij gekeken wordt naar de technisch aspecten zoals de koppelstukken, de omvormer en de kabels. Er wordt tijdens het technisch onderhoud ook naar eventuele paneelbreuken gekeken. Voer zeker tweemaal per jaar een technische onderhoudsbeurt uit om een hoog rendement te behouden.

 

Stap 4: Jaarlijkse poetsbeurt

Ook het poetsen van je zonnepanelen om hardnekkig vuil te verwijderen van de oppervlakte behoort tot het onderhoudswerk. Zonnepanelen hebben jaarlijks een grondige poetsbeurt nodig, maar je moet een speciaal doek gebruiken die zacht is. Ruwe doeken of sponzen en borstels kunnen de zonnepanelen flink beschadigen. Hoe meer krassen en gaten er in de panelen zitten, des te minder energie de zonnepanelen op gaan leveren waardoor het rendement flink zal gaan dalen.

 

Stap 5: Onderdelen vervangen

Zijn er defecten geconstateerd tijdens het onderhouden van de zonnepanelen, dan is het verstandig om deze onderdelen zo snel mogelijk te vervangen zodat het rendement van het systeem weer gestabiliseerd kan worden. Gaat het om defecte zonnepaneelcellen, dan moet je een heel nieuw zonnepaneel kopen. Een nieuw paneel kost ergens tussen de € 120 en € 700. 

 

Ook de omvormer onderhouden

Naast het onderhouden van de zonnepanelen moet je ook de omvormer om de zoveel tijd blijven onderhouden. Omvormers gaan gemiddeld een jaar of 12 mee. Naarmate de werking van de omvormer steeds meer verslechtert, gaat ook het rendement van je zonnepanelen omlaag. Blijf daarom de meterstanden in de gaten houden en vergelijk ze met de verwachte opbrengst of gebruik een energieverbruiksmanager voor het bijhouden van de opbrengst van de zonnepanelen. Moet je de omvormer vervangen, dan gaat dit je ergens tussen de € 900 en € 1.700 kosten.

 

Zelfreinigende zonnepanelen

Heb je zelfreinigende zonnepanelen gekocht? Dan hoef je deze panelen helemaal niet te onderhouden aangezien ze onderhoudsvrij zijn. Het gaat om een speciaal ontworpen systeem waarbij tweemaal per week een automatische schoonmaakbeurt geprogrammeerd wordt. Zelfreinigende zonnepanelen kosten meer geld dan normale panelen, maar dan betaal je na de aanschaf verder niets aan het onderhouden van de panelen.

 

Offertes vergelijken

Wil je je zonnepanelen van een schoonmaakbeurt voorzien, maar heb je zelf te weinig vrije tijd voor de klus, heb je hoogtevrees of ben je niet bepaald handig? Laat het werk dan over aan een echte expert. Huur een expert in door eerst in je eigen regio rond te kijken welke de meest betrouwbare experts zijn. Vraag offertes op, vergelijk deze offertes met elkaar en ga na welke deal het beste past bij je eigen situatie, bij je budget en bij je wensen. Een expert heeft je zonnepanelen binnen ‘no-time’ helemaal gereinigd waardoor je weer van een maximaal rendement kunt profiteren,