Als je wilt genieten van je tuin, maar toch lekker beschut wilt blijven dan is het plaatsen van een veranda een interessant idee. Een veranda plaatsen kost niet veel geld en hoeft niet ingewikkeld te zijn, vooral niet als je een stappenplan erbij haalt en alle juiste gereedschappen in huis hebt. Hieronder tref je een tekst aan met meer informatie over hoe je een veranda plaatst.

 

Een veranda plaatsen 

Met een veranda in de tuin kan je langer blijven genieten van het buitenleven zonder dat je last hebt van de zon, regen, sneeuw, wind en dergelijke. De meest voorkomende redenen om een veranda in je tuin te plaatsen zijn:

 

  • Je bent beschermd tegen verschillende weersomstandigheden.
  • Het creëren van een luxueuze uitstraling in de tuin.
  • Zorgen voor een mooie overgang naar de tuin.
  • Het maken van een prachtige (woon)kamer buiten.
  • Het verhogen van de waarde van je woning.
  • Een veranda heeft een hoge isolatiewaarde.

 

De plaatsing van een veranda is geen moeilijk proces, dus het inschakelen van een professional is niet altijd noodzakelijk. Je kunt een kant-en-klaar bouwpakket bestellen en zelf met bepaalde gereedschappen de veranda in elkaar zetten.

 

Wat heb ik nodig?

Ga je zelf aan de slag met het plaatsen van een veranda, dan kan je een kant-en-klaar veranda bouwpakket kopen. Dit pakket is inclusief alle onderdelen van de veranda, waaronder de vlonderplanken, de overkapping, het dek, de deur, opening of trap. Hieronder vind je verder een lijstje van de verschillende gereedschappen en materialen die je nodig gaat hebben als je de veranda wilt gaan plaatsen:

 

  • Veranda bouwpakket;
  • Hamer en rubberen hamer;
  • Schroefmachine;
  • Boormachine;
  • Stanleymes;
  • Handzaag of afkortzaag;
  • Zaagmachine;
  • Bezem;
  • Kitpistool;
  • Waterpas;
  • Rolmaat;
  • Ladder.

 

Vergunning aanvragen?

Ga altijd eerst na in hoeverre je een omgevingsvergunning, ook wel bouwvergunning genoemd, aan moet vragen als je een veranda wilt gaan bouwen. In de meeste gevallen kan een veranda vergunningsvrij geplaatst worden. Of je een vergunning nodig, hebt hangt af van de afmetingen van de veranda. Voorkom onaangename verrassingen door altijd eerst bij de gemeente na te vragen wat de huidige voorwaarden zijn om een veranda zonder vergunning te plaatsen.

 

Stap 1: De grootte, het materiaal en het type bepalen

Voordat je een veranda gaat plaatsen moet je bepalen wat de afmetingen van de veranda moeten zijn. Bepaal hierbij hoeveel ruimte je beschikbaar hebt om de veranda te kunnen plaatsen. Je moet ook de plaats van de veranda bepalen, welk type veranda je wilt plaatsen en wat voor materiaalsoort je wilt gebruiken. De meeste mensen kiezen voor een houten veranda, maar er zijn ook aluminium of kunststof veranda’s.

 

Stap 2: Het ontwerp maken

Laat een ontwerp van de veranda tekenen zodat je precies weet wat je kunt verwachten van het eindresultaat. Hou hierbij rekening met zaken als stopcontacten en lichtpunten, netwerkkabels, airco of verwarming aansluitingen, verlichting en inrichting. Je kunt zelf een ontwerp maken of een architect inhuren voor de klus.

 

Stap 3: De fundering storten

Begin met het graven van de sleuven om de fundering te storten. Je moet zorgen voor een stabiele fundering zodat de veranda op een later moment niet kan gaan verzakken. Je kunt eerst de betonnen fundering storten en deze laten uitdrogen.

 

Stap 4: De vloerplaat storten

Stort tegelijkertijd met de fundering ook meteen de vloerplaat zodat je ook een vloer kunt leggen. Bepaal wat voor soort vloer je wilt leggen en ga na in hoeverre je van plan bent om ook vloerverwarming te plaatsen. Populaire opties voor vloeren voor een veranda zijn vlonderplanken met tegels.

 

Stap 5: Metsel- en breekwerk

In bepaalde gevallen moet er breekwerk plaatsvinden en moet er gemetseld worden. Dit hangt af van welk soort veranda je gaat plaatsen. Soms moet er namelijk eerst een lage stenen muur worden gemetseld om hier de profielen van de veranda aan te bevestigen. Wil je dat het huis en de veranda samen een geheel vormen, dan is het nog noodzakelijk om een doorgang in de gevel te maken. Heb je dit allemaal kunnen regelen, dan kan je de profielen plaatsen. In de meeste gevallen zijn de profielen op maat gemaakt bij de fabrikant of leverancier.

 

Stap 6: Het geraamte van het dak maken

Plaats balken van de gevelbalk tot aan de dwarsbalk op de pilaren en gebruik speciale houders voor een stevige bevestiging. De dikte van de dwarsbalken die je plaatst is afhankelijk van de soort dakbedekking, maar onthoud dat hoe meer balken des te stabieler de veranda. Je moet ook rekening houden dat zware dakbedekking een steviger geraamte nodig heeft.

 

Stap 7: Dak op de veranda plaatsen

Hoe het dak op de veranda geplaatst moet worden hangt vooral af van de soort overkapping. Je kunt namelijk kiezen voor een groendak, EPDM, golfplaten, shingles en dergelijke. Doe dus goed onderzoek en ga na om wat voor type overkapping het gaat.

 

Stap 8: De beglazing plaatsen

Nadat de veranda grotendeels geplaatst is kan je doorgaan met het plaatsen van de beglazing, al heeft niet elke veranda ramen. Het glas wordt nauwkeurig geplaatst. Je hebt tijdens deze stap de hulp nodig van minstens één extra persoon.

 

Stap 9: De afwerking

Nadat de veranda is geplaatst dien je nog te denken aan een nette afwerking. Zo blijft het geheel er onderhouden en strak uitzien. Je kunt tijdens de afwerking van een veranda denken aan zaken zoals:

 

  • Het aanbrengen van zonwering.
  • De aansluiting van verlichting.
  • De aanleg van vloerverwarming.
  • Infrarood panelen monteren.
  • Een hek plaatsen voor privacy en stijl.
  • Stroom, gas en water aansluiten.

 

Stap 10: De veranda inrichten

Is de veranda helemaal af, dan kan je beginnen met de inrichting. Qua inrichting kan je verschillende kanten uit, aangezien de mogelijkheden eindeloos zijn. Je kunt een relax-ruimte creëren of kiezen voor een gezellige veranda waar je kunt BBQ’en met vrienden en familie. 

 

Offertes vergelijken

Al is het plaatsen van een veranda geen moeilijke klus, dan nog kan je het werk aan een echte ervaren klusser overlaten. Een erkend bedrijf vind je door eerst te vergelijken en dan voor de optie met beste prijs-kwaliteit te kiezen.