Heb je onlangs een nieuw huis gekocht en wil je een nieuwe vloer plaatsen of is je huidige vloer versleten en toe aan vervanging? Het plaatsen van een vloer hoeft lang niet altijd uitbesteed te worden aan een expert. Er zijn namelijk genoeg soorten vloeren die je zelf kunt plaatsen als je de correcte benodigdheden, gereedschappen en een stappenplan gebruikt. Om meer te weten over hoe je zelf een vloer kunt plaatsen kan je de tekst hieronder goed doornemen.

 

Een vloer plaatsen

Een vloer leggen is niet perse een ingewikkelde taak, maar je moet wel weten op welke volgorde je te werk moet gaan om te zorgen voor een mooi eindresultaat. Een vloer plaats je namelijk niet voor een korte duur, wat betekent dat de vloer correct gelegd moet worden als je wilt dat de vloer er lang netjes uit blijft zien. Hoe je een geschikte vloer moet plaatsen hangt vooral af van wat voor soort vloer je koopt. Je kunt in elk geval enorm op de arbeidskosten besparen als je zelf aan de slag gaat met het plaatsen van de vloer.

 

Schakel je toch liever een expert in om de vloer te komen plaatsen zodat je van deskundig werk verzekerd bent, dan hangen de kosten die hierbij komen kijken vooral af van de soort vloer en van de afmetingen van de vloer. Je kunt er gemiddeld van uitgaan dat je ruim € 10 tot € 25 per vierkante meter opzij moet zetten als je een vloer van laminaat door een expert wilt laten plaatsen. Let op dat het hier alleen om de kosten van de plaatsing gaat, niet om het materiaal. Bij bepaalde experts kan je de investering in één keer doen en direct de vloer die de expert gaat plaatsen ook aanschaffen.

 

Soorten vloeren

Je kunt niet elke soort vloer zelf plaatsen. Denk zo aan een gietvloer, welke vrij ingewikkeld te leggen is als je niet over de juiste kennis, ervaring en apparatuur beschikt. Vloeren zoals laminaat, pvc en vinyl kan je wel gemakkelijk zelf plaatsen, vooral als je kiest voor een kant-en-klaar bouwpakket of een klik-systeem. In het stappenplan hieronder kom je te weten hoe je de meest populaire vloer zelf kunt plaatsen, namelijk een laminaat vloer.

 

Stap 1: Het laminaat laten rusten

Het is verstandig om het laminaat zeker 2 hele dagen te laten rusten zodat het materiaal aan de temperaturen in huis kan wennen. Stapel de planken op elkaar op de grond zodat de planken optimaal wennen. Door het laminaat eerst te laten rusten voorkom je dat de planken krom gaan liggen als je de vloer plaatst.

 

Stap 2: De vloer schoonmaken

Maak de ondergrond goed schoon met een bezem en haal al het stof en vuil weg. Zorg ervoor dat de grond vetvrij en stofvrij is en droog de oppervlakte goed af voordat je gaat beginnen.

 

Stap 3: De ondervloer plaatsen

Het is essentieel om de correcte ondervloer te plaatsen. Je kunt namelijk uit verschillende soorten ondervloeren kiezen, waarbij de keuze geheel afhankelijk is van je eigen persoonlijke wensen. De ondervloer plaatsen is niet ingewikkeld, als je er maar voor zorgt dat je de juiste afmetingen aanhoudt.

 

Stap 4: Plaats afstandhouders

Je kunt nu afstandhouders plaatsen tussen het laminaat en de muur om zo de vloer te leggen. Start in de hoek van de ruimte en werk vervolgens door naar het midden.

 

Stap 5: Het meten en zagen van planken

Je gaat zelf de laminaatplanken moeten meten en zagen zodat je voor de ideale afmetingen in de ruimte kunt zorgen. Zo krijg je een uniform geheel waardoor de vloer er uiteindelijk strak en netjes uit gaat zien. Je kunt ook de lastige plekken in de ruimte leggen door een profielaftaster te gebruiken. Elke ruimte heeft namelijk een moeilijk bereikbare plek zoals de hoeken. Wil je het laminaat zo strak mogelijk leggen, dan heb je een profielaftaster nodig. Dit is vrij en bij elke bouwmarkt te vinden.

 

Stap 6: De plinten plaatsen

Heb je de laatste baan van het laminaat geplaatst, dan is het tijd om te gaan zagen. Je kunt de plinten op maat zagen en dan leggen op de grond. Op moment dat de allerlaatste plint is geplaatst, is je vloer helemaal gereed. Je kunt de vloer vrijwel direct gebruiken aangezien er geen lijm is gebruikt om de laminaatdelen te bevestigen. Bij de plaatsing van een vloer waarbij wel gebruik wordt gemaakt van lijm moet er wel even worden gewacht tot de lijm volledig is gedroogd voordat je over de vloer kunt lopen.

 

Stap 7: Denk aan de nazorg

Heb je een nieuwe vloer geplaatst in huis, dan is een correcte nazorg van groot belang als je wilt dat de vloer zo lang mogelijk meegaat en mooi blijft. Maak de vloer daarom regelmatig schoon met een dweil, wat lauwwarm water en mild reinigingsmiddel. Kies je voor laminaat van goed kwaliteit, dan hoef je de vloer niet opnieuw van een laag lak of olie te voorzien net zoals wel het geval is met andere vloersoorten.

 

Geen garantie

Je moet echter rekening houden dat je geen garantie krijgt op de vloer als je deze zelf gaat plaatsen. Garantie krijg je alleen als je een erkend bedrijf inschakelt voor het leggen van de vloer. Ga daarom altijd eerst na wat de voorwaarden zijn voordat je de vloerdelen koopt zodat je precies weet wat de garantietermijn is en in hoeverre deze blijft gelden als je de plaatsing zelf regelt.

 

Offertes vergelijken

Valt het plaatsen van een vloer toch niet mee of heb je er simpelweg niet voldoende tijd voor? Dan kan je een expert inschakelen uit je eigen regio. Ga na welke experts te vinden zijn in je buurt, vraag bij dergelijke experts een offerte op en maak een vergelijking van de offertes. Uit de vergelijking kan je vervolgens nagaan bij welke expert je kunt profiteren van de deal met de beste kwaliteit én de meest voordelige prijs zodat je enorm kunt besparen op de kosten van het plaatsen van een vloer.