Ga je op kamers wonen en wil je je kamer zo comfortabel en stijlvol mogelijk maken? Dan moet je wel weten waar je moet beginnen en wat je allemaal nodig hebt om de ideale inrichting voor je persoonlijke wensen te creëren. Hieronder kom je te weten op welke manier je een studentenkamer in kunt richten.
Een studentenkamer inrichten
Je zou denken dat het inrichten van een studentenkamer gemakkelijk is, maar je gaat rekening met verschillende zaken moeten houden. De meeste studentenkamers zijn namelijk klein en vanwege de beperkte ruimte kan je niet al je creativiteit los voor de optimale inrichting. Toch kan je een studentenkamer wel op een praktische en stijlvolle manier inrichten als je een bepaald stappenplan hanteert. Zo kan je namelijk optimaal gebruik maken van de beschikbare ruimte en toch kiezen voor spullen die zowel multifunctioneel als trendy zijn.
Stap 1: Inspiratie opdoen
Je begint je studentenkamer in te richten door eerst inspiratie op te doen. Blader even goed in woonmagazines, maar kijk ook online op leuke websites zoals Pinterest of op Instagram. Online zijn er namelijk miljoenen interieurfoto’s te vinden die je kunt gebruiken ter inspiratie als je een studentenkamer wilt inrichten. Doe inspiratie op voor het vinden van de ideale kleuren, materialen, meubels en accessoires voor in de studentenkamer.
Stap 2: Plattegrond of schets
Weet je al hoe de studentenkamer er van binnen uitziet? Dan kan je een plattegrond of een schets maken zodat je je kamer van tevoren in kunt richten. Je kunt rekening houden met de breedte, lengte en hoogte van de ruimte om zo je meubels te plaatsen op de plattegrond of de schets. Maak daarnaast ook een indeling van de kamer zodat je voldoende loop- en leefruimte hebt.
Stap 3: De stijl bepalen
Voordat je met de officiële inrichting van start gaat moet je nog bepalen wat voor stijl je wilt creëren in de studentenkamer. Slim is om een minimalistische stijl aan te houden, aangezien je zo voldoende opbergruimte hebt en dan alles tot een beperkt minimum kunt behouden. Je hoeft dan niet al te veel tijd en energie te steken in het opruimen van je kamer en daarnaast krijgt de ruimte optisch een groter gevoel met een minimalistische stijl.
Stap 4: Aparte ruimtes creëren
Gaat het om een vrij kleine studentenkamer, dan kan je op een creatieve manier extra ruimte maken door het gebruik van scheidingswanden. Ook als je een grotere studentenkamer hebt, kan je met roomdividers aparte ruimtes in je woning creëren. Zo scheid je het slaapgedeelte van het eet- en woongedeelte op een efficiënte en stijlvolle manier. Naast het gebruik van roomdividers kan je ook hanggordijnen gebruiken om een scheidingseffect te creëren. Vergeet overigens niet om te zorgen voor voldoende opbergruimte in de kamer. Je kunt je spullen zo namelijk op een nettere en overzichtelijke manier opbergen. Gebruik lades, kasten, manden en bakken als opbergruimte.
Stap 5: Vloer, verf en gordijnen
Neem je een studentenkamer over in een studentenhuis, dan kan het zijn dat je de gordijnen of de vloer van de vorige bewoner mee kunt nemen. Zo niet, dan moet je zelf investeren in deze zaken. In de meeste gevallen wordt de muur van de kamer niet wit opgeleverd waardoor je zelf aan de slag moet met het opnieuw verven van de muren van je kamer. Wil je de studentenkamer optisch groter laten lijken, verf de muren dan wit en hang kleurrijke gordijnen op voor de ramen voor een sierlijk effect. Heb je liever een vrolijke uitstraling, dan kan je de muren in elke gewenste kleur of kleurencombinatie verven.
Stap 6: Meubels kopen en plaatsen
Koop goedkope meubels door te kijken bij de verschillende bouwmarkten of interieurzaken. Je kunt natuurlijk ook gaan voor tweedehands meubels door ze bij een online webshop of groep te kopen. Denk aan Facebook groepen, Marktplaats en dergelijke. Koop meubels die multifunctioneel zijn en niet al te veel ruimte innemen in je studentenkamer en blijf rekening houden met de plattegrond of schets die je hebt gemaakt. Enkele voorbeelden van praktische meubels voor studentenkamers zijn:
- Een slaapbank die zowel als bed als sofa gebruikt kan worden.
- Een bureau waar je aan kunt eten en werken.
- Een hoogslaper die niet veel ruimte inneemt in de kamer.
- Kapstokhaakjes om je jassen op te hangen zonder dat ze in de weg zitten.
- Lades plaatsen onder je bed voor extra opbergruimte.
- Stoelen die uitklapbaar zijn kan je gemakkelijk bewaren. Ook krukken zijn handig.
Stap 7: Accessoires toevoegen
Is je studentenkamer inmiddels ingericht? Voeg dan leuke accessoires toe aan de kamer om de ruimte leefbaarder en gezelliger te maken. Je kunt zelf bepalen wat voor soort accessoires en welke kleuren je kiest om zo je eigen interieurstijl te creëren. Denk bij accessoires voor een studentenkamer aan schilderijen, fotolijsten, collages, kaarsjes, lavalampen, sfeerverlichting, (nep)planten, poefs, kussentjes, kleedjes, boeken, bloemen en spiegels.
Stap 8: Familieleden en vrienden
Heb je hulp nodig met de inrichting of is je budget vrij laag en wil je kijken of iemand nog wat voor je over heeft? Misschien dat je familie of vrienden hebt die wat meubels of accessoires op zolder hebben staan en die gratis of tegen een kleine vergoeding graag kwijt willen. Is je studentenkamer eenmaal ingericht dankzij de hulp van andere vrienden en familieleden, geef dan ook een knallende housewarming zodat iedereen kan genieten van de sfeer en om ze te bedanken voor al hun hulp.
Offertes vergelijken
Valt het inrichten van je eigen studentenkamer niet mee of heb je hier absoluut geen tijd voor? Dan kan je altijd kiezen voor het inhuren van een professioneel. Een echte interieurdesigner kan je namelijk voorzien van de juiste adviezen over het interieur van je kamer zodat je optimaal gebruik kunt maken van elk hoekje van de ruimte. Een goede expert vind je door eerst in je eigen buurt rond te kijken, door dan offertes aan te vragen en deze offertes naast elkaar te plaatsen voor een vergelijking. Kies vervolgens voor de deal waarbij je gaat profiteren van de beste prijs-kwaliteitverhouding.