Ben je onlangs verhuisd en wil je de oude muren van een nieuwe verflaag voorzien of wil je de muren in je huis opnieuw schilderen? Door je muren opnieuw te verven zorg je voor een geheel nieuwe uitstraling en een verzorgde look, maar je moet wel weten op welke manier je over een reeds geschilderde muur heen moet verven voor het beste resultaat. Hieronder kom je te weten op welke manier je een geverfde muur het beste over kunt schilderen.

 

Een geverfde muur overschilderen

Om een reeds geverfde muur opnieuw te schilderen moet je gaan nadenken over bepaalde zaken zoals de huidige kleur, de nieuwe kleur, de kwaliteit van de verf, het aantal lagen nieuwe verf, de soort verf en dergelijke. De dekkingskracht van de nieuwe laag verf moet namelijk goed genoeg zijn om de oude verflaag compleet te dekken. Huur je een schilder in om de muren te verven, dan ga je betalen voor de arbeidskosten al ben je wel van professioneel werk verzekerd. Door zelf je muren over te schilderen bespaar je een hele hoop op de kosten én kan je zelf bepalen wanneer je aan de slag gaat en hoe lang je over het verfproject duurt.

 

De benodigdheden

Je moet natuurlijk de materialen en andere verfbenodigdheden in huis halen. Kies voor de juiste verfsoort voor de muren en bepaal welke kleur je wilt hebben. Andere benodigdheden om een geverfde muur te schilderen zijn:

 

 • Schilderstape;
 • Schuurmachine;
 • Schuurpapier met een fijne korrel;
 • Kwasten;
 • Verfkrabber;
 • Rollers;
 • Roerstok;
 • Verfbak.

 

Huur je liever een schilder in, dan hangen de kosten voornamelijk af van welke soort schilder je inschakelt. Een binnenschilder kost gemiddeld € 30 tot € 35 per uur terwijl je bij een buitenschilder ongeveer € 30 tot € 40 per uur betaalt.

 

De voorbereiding

Het voorbereiden van de ruimte is belangrijk om ongelukken en beschadigingen te voorkomen. Verwijder alles van de muren, schuif meubels de ruimte uit of aan een kant en plak kozijnen, plinten en dergelijke met afplaktape af. Dek de vloer overigens met kanten of maak gebruik van karton of een oud gordijn om te verfdruppels op je vloer te voorkomen.

 

Stap 1: Kies de juiste kleur

Bepaal eerst de kleur die over de muur geverfd gaat worden. Voor de ideale dekkingskracht moet je goed letten op zaken zoals de kleur van de huidige muur. Is de muur donkerkleurig geverfd, dan moet je een goed dekkende verfsoort en verfkleur uitkiezen. Als de muur lichtgekleurd is geverfd, dan maakt de kleurkeuze vaak niet veel uit. 

 

Stap 2: Verf verwijderen

Een muur die reeds geschilderd is kan je gewoon overschilderen, mits het gaat om een muur die volledig is geschilderd. Gaat het om een muur waarvan slechts delen van zijn geverfd of waarvan delen van de verflaag loslaten, dan moet je de verf eerst verwijderen voordat je een nieuwe verflaag aanbrengt. Het verwijderen van de huidige verflaag kan door middel van een schuurmachine, maar je kunt ook schuurpapier met een fijne korrel of een krabber gebruiken.

 

Stap 3: Muur schoonmaken

Maak vervolgens de muur grondig schoon door water en een doek te gebruiken. Zitten er gaten, scheuren of beschadigingen in de muur, vul ze dan op met muurvuller. Zitten er vetvlekken op de muur, dan kan je deze verwijderen met een milieuvriendelijke ontvetter en schimmels kan je van de muren weghalen met verdund bleekwater. Na het reinigen van de muur moet je de muur stofvrij maken en geheel laten drogen voordat je de muur gaat verven.

 

Primer of niet?

Het gebruik van een primer is slechts noodzakelijk als de huidige kleur van de muur donker is en als je daar een lichte kleur overheen wilt verven. De donkere kleur zal dan minder zichtbaar zijn onder de nieuwe, lichtere kleur verf. Hoe donkerder de kleur van de muur, des te meer lagen primer of voorstrijk je aan moet brengen voor een perfect eindresultaat.

 

Stap 4: Gebruiksaanwijzing

Voordat je aan de slag gaat met het schilderen is het nog essentieel om de aanwijzingen op de verpakkingen van de verf goed door te nemen. Het is verstandig om te letten op zaken zoals de:

 

 • omgevingstemperatuur;
 • droogtijd;
 • roeren of niet;
 • verdunnen.

 

Stap 5: Start met schilderen

Het echte schilderwerk kan nu beginnen. Start door eerst de randen en de hoeken te verven. Gebruik voldoende verf door een rijke laag aan te brengen en breng minstens twee lagen verf aan. Laat de eerste verflaag echter eerst volledig drogen voordat je de tweede laag aan gaat brengen. Gebruik een roller of een borstel en rol afwisselend horizontaal en verticaal om oneffenheden op de muur te voorkomen.

 

Stap 6: Muur laten drogen

Laat na het aanbrengen van de laatste verflaag het geheel goed drogen. Zie je nog delen van de oude verflaag doorschijnen, dan kan je alsnog een nieuwe verflaag aanbrengen voor een betere dekking. Inspecteer de resultaten echter bij goed daglicht zodat je zelfs de kleinste onvolkomenheden goed kunt zien.

 

Stap 7: Na het schilderen

Is het schilderwerk helemaal af, spoel dan de rollers en kwasten eerst goed schoon en bewaar ze op de correcte manier zodat je ze opnieuw kunt gebruiken op een ander moment. Gooi de lege blikken of potten verf overigens niet zomaar bij het huisvuil, maar breng ze bij het klein chemisch afval (KCA). Dit geldt ook voor vloeibare resten verf en voor primers. Hou je muren ten slotte netjes door ze regelmatig schoon te maken met een vochtig doekje. Zo voorkom je dat de muren vuil worden en er onverzorgd uit gaan zien na een langere tijd.

 

Offertes vergelijken

De muur zelf overschilderen is natuurlijk geen moeilijke taak, maar wil je zeker zijn dat je de oude kleur niet meer kunt zien over de nieuwe verflaag heen? Schakel dan een expert in om van professioneel werk verzekerd te zijn. Vraag gratis offertes aan bij meerdere schilders in je omgeving zodat je een vergelijking kunt maken. Kies aan de hand van deze vergelijking voor de offerte die je het meest aanspreekt qua prijs, kwaliteit en voorwaarden.