Heb je een tuinhuisje dat hevig aan een onderhoudsbeurt toe is? Dan kan het schilderen van het bouwwerk een slim idee zijn. Door je tuinhuisje te schilderen geniet je er langer van en daarnaast hoeft het schilderen van je tuinhuis niet veel geld, tijd en energie te kosten als je zelf aan de slag gaat met het werk. Heb je geen idee hoe je moet starten? Ga dan door met het lezen van de tekst hieronder om meer te weten over hoe je een tuinhuisje moet schilderen.

 

Een tuinhuisje schilderen

Net als de meeste soorten buitenwerk krijgt ook een tuinhuisje veel te verduren. De verschillende weersinvloeden zoals felle zon, regen, wind, hagel, sneeuw en dergelijke kunnen de buitenkant van je tuinhuis flink beschadigen. Het is dan ook verstandig om je tuinhuisje regelmatig te voorzien van een schilderbeurt om de buitenkant netjes en strak te behouden. Een tuinhuisje schilderen kan in vrijwel elke denkbare kleur. De voordelen van het schilderen van een tuinhuisje zijn:

 

 • Het tuinhuisje ziet er weer stralend en zo goed als nieuw uit.
 • Je tuin krijgt een net onderhouden look.
 • Je creëert een warme sfeer met een mooi opgeknapt tuinhuisje in de tuin.
 • Het tuinhuisje gaat vele malen langer mee.
 • Je beschermt het tuinhuisje tegen invloeden van het weer en slijtage.

 

De benodigdheden

Je gaat een geschikte verfsoort moeten kopen en deze gebruiken in combinatie met de juiste primer. Hieronder is een tabel te vinden met de gemiddelde prijzen voor de minimale verfmaterialen om een tuinhuisje te schilderen:

 

Materialen schilderwerk Kosten
Dekkende verf waterbasis € 50 per pot (2,5 liter)
Dekkende verf solventbasis € 25 per pot (0,75 liter)
Primer € 25 per pot (2,5 liter)

 

Naast de verf en primer moet je ook zorgen voor bepaalde gereedschappen waaronder een kwast, roller en dergelijke. Hieronder vind je een lijstje die handig kan zijn als je de spullen in gaat kopen:

 

 • Kwasten en rollers;
 • Verfspuit;
 • Houtopvuller of opvulpasta;
 • Afbijtmiddel of verfbrander;
 • Schuurpapier of schuurmachine;
 • Verfkrabber of verfföhn;
 • Kurkblok;
 • Verfbak en roerstok;
 • Zachte borstel;
 • Synthetische thinner of ontvetter;
 • Afdekzeil en afplaktape;
 • Ladder.

 

Vergeet daarnaast niet om een mondkapje, een veiligheidsbril en handschoenen te gebruiken op moment dat je het tuinhuisje gaat schuren zodat je nare ongelukken kunt voorkomen. Wil je liever een buitenschilder inschakelen om je tuinhuisje te laten schilderen? Dan kan je uitgaan van gemiddeld € 30 tot € 45 per vierkante meter inclusief het materiaal en de plaatsing.

 

Stap 1: De voorbereiding

Het allereerste wat je moet doen als je een tuinhuisje wilt schilderen is zorgen voor de correcte voorbereiding. Verwijder eerst alle scharnieren, sloten, deurknoppen, handvaten en dergelijke. Bescherm het glas, de ramen, deurklinken en kozijnen eventueel met afplaktape en plaats een afdekzeil op de grond. Zo vergemakkelijk je het opruimen na al het schilderwerk en voorkom je dat je de vloer vies maakt met verfspatjes.

 

Stap 2: Oude verflagen verwijderen 

Deze stap geldt slechts als het gaat om een reeds geschilderd tuinhuisje. Gaat het om een nieuw onbeschilderd tuinhuisje, dan kan je verder naar stap 2. 

 

Verwijder de huidige verflaag met een verfföhn en een scherpe verfkrabber. Je kunt ook een hittepistool of afbijtmiddel gebruiken om de verf los te krijgen. Heb je de verflagen verwijderd, schuur de oppervlakte dan goed op met schuurpapier, een kurkblok of met een schuurmachine.

 

Stap 3: Tuinhuis repareren

Is het tuinhuisje beschadigd? Dan is nu het moment of deze te repareren. Je kunt houtvuller of vulpasta gebruiken of eventuele gaten in je tuinhuisje op te vullen. Is er sprake van houtrot, haal het verrotte deel er dan uit en werk het geheel af met houtrotstop en houtrotvuller.  Nadat alles goed is gedroogd kan je de ondergrond met een verfreiniger ontvetten en opnieuw laten drogen. Schuur de ondergrond nogmaals goed en plak nu alleen de randen nog met afplaktape af.

 

Stap 4: Primer of grondverf

Breng met een kwast een laag geschikte primer of grondverf aan op het tuinhuisje. Kleine oneffenheden zullen na de eerste voorstrijk veel beter zichtbaar zijn, waardoor je nog een acrylaatkit en plamuur kunt gebruiken om gaatjes dicht te kitten. De meeste mensen brengen nog een tweede laag primer aan voor een optimale dekking en hechting. Het enige wat je nog moet doen om de verf aan te brengen is het lichtjes opschuren van de oppervlakte nadat de tweede laag grondverf goed is gedroogd.

 

Stap 5: De eerste verflaag

Het moment om de eerste verflaag aan te brengen is aangekomen. Gebruik acrylverf op waterbasis en op solventbasis en schilder het tuinhuisje in de gewenste kleur of kleurencombinatie. Om de verf aan te brengen kan je een roller of kwast gebruiken en in de richting van de houtnerf schilderen voor het beste resultaat.

 

Stap 6: De tweede verflaag

Zodra de eerste verflaag goed is gedroogd kan je de oppervlakte lichtjes schuren en weer aan de slag met het aanbrengen van de tweede laag verf voor een dekkend resultaat. Hoe snel de eerste laag verf droogt hangt af van zaken als de soort en kwaliteit van de verf en van de buitentemperatuur. Breng de tweede laag verf royaal aan en smeer de verf goed uit.

 

Stap 7: De afwerking

Verwijder de afplaktape op moment dat de verf nog nat is, dus vrijwel meteen nadat je klaar met het schilderen van het tuinhuisje bent. Op deze manier voorkom je dat je ook stukken van de verflaag meetrekt. Is de verf volledig gedroogd en ben je tevreden met het eindresultaat, dan kan je de sloten, scharnieren, deurknoppen, handvaten en dergelijke weer monteren. 

 

Stap 8: Het onderhoud

Blijf het schilderwerk van het tuinhuisje elke 5 tot 7 jaar onderhouden. Heb je een donkere kleur gekozen? Hanteer dan een periode van 4 tot 6 jaar voor een nieuwe schilderbeurt.

 

Offertes vergelijken

Schakel je liever een erkende buitenschilder in om je tuinhuisje van een verflaag te voorzien? Kies dan voor de goedkoopste en kwalitatief beste schilder uit je omgeving door eerst een vergelijking te maken. Vraag offertes op bij een paar schilders, vergelijk ze, kies de beste en bespaar!