De woonkamer is één van de ruimtes in huis waar men het meeste tijd doorbrengt. Hoe beter de sfeer in de woonkamer, des te prettiger en comfortabeler je woont. Voor een geheel nieuwe en frisse uitstraling kan je de woonkamer schilderen. Wil je zelf aan de slag met het schilderwerk, dan moet je echter volgens een bepaalde volgorde te werk gaan. Lees de tekst hieronder om te weten hoe je een woonkamer kunt schilderen.

 

De woonkamer schilderen

Het schilderen van de woonkamer is een spannende taak aangezien je kunt spelen met meerdere kleuren en kleurcombinaties vormen voor de ideale sfeer en uitstraling in de ruimte. Redenen om de woonkamer te schilderen zijn onder andere

 

 • Voor een net onderhouden uitstraling.
 • Voor een lange levensduur van de muren.
 • Om het ruimtelijk gevoel in de woonkamer te beïnvloeden.
 • Bij het veranderen van de interieurstijl.
 • Bij een verhuizing, renovatie of aanbouw.

 

Je kunt je woonkamer overigens zelf schilderen, al is het ook mogelijk om een ervaren en erkende schilder in te schakelen. 

 

De benodigdheden

De woonkamer verven is niet moeilijk, maar je hebt wel op tijd alle spullen nodig. Niets is namelijk vervelender dan starten met het verfwerk en opmerken dat je iets mist. Hieronder tref je een opsomming aan van de spullen die je nodig hebt:

 

 • Geschikte verf in de gewenste kleur;
 • Verfrollers in meerdere maten;
 • Verfbak of verfrooster;
 • Verfkwasten;
 • Roerstok;
 • Schilderstape;
 • Afdekdoek;
 • Emmer water en doekje;
 • Ladder.

 

Ga je alsnog een expert inschakelen voor het schilderwerk in de woonkamer, dan betaal je voor het verven van een kleine woonkamer ongeveer € 200 tot € 300. Gaat het om verfwerk in een grotere woonkamer, dan kan je van € 450 tot € 600 uitgaan. Door zelf het schilderwerk uit te voeren bespaar je gemiddeld 85% op de kosten, aangezien je slechts een aantal tientjes aan materiaal nodig hebt om alle spullen in huis te halen.

 

Stap 1: De voorbereiding

Bereid de muren in de woonkamer goed voor door schilderijen, fotolijsten en dergelijke te verwijderen. Schuif ook alle meubels opzij of schuif ze geheel uit de woonkamer om te voorkomen dat ze beschadigd raken door verfspatjes. Bevat de muur scheuren of gaten, vul ze dan met een muurvuller op en maak gebruik voorstrijkmiddel als de woonkamermuren zuigen.

 

Stap 2: Kies de verfsoort

Je kunt uit verschillende soorten muurverf kiezen als je de woonkamer wilt verven. Gaat het om het verven van de binnenmuren, kies dan liever voor een muurverf op waterbasis. Dit is milieuvriendelijke verf die jarenlang meegaat, snel opdroogt en niet blijft stinken. Daarnaast is deze verfsoort minder slecht voor de gezondheid van de mens. Denk bijvoorbeeld aan latex of acryl verf. Hierbij kan je nog kiezen voor een glanzende afwerking of juist een matte afwerking.

 

Stap 3: Bepaal de kleur

Ga na wat voor kleur verf je nodig hebt om de woonkamer op te fleuren. Welke kleur verf je gaat kiezen hangt af van de uitstraling van de woonkamer en van je persoonlijke interieurstijl. Heb je de ideale kleur gevonden, bereken dan hoeveel verf je precies nodig hebt om heel je woonkamer te verven door naar de oppervlakte in vierkante meters te kijken. Hoeveel verf je nodig hebt bepaal je door te kijken naar de kwaliteit van de verf, de concentratie, de nieuwe verfkleur en de huidige kleur van de muur. Gaat het om een donkerkleurige muur en kies je voor een goedkopere verfsoort, dan ga je meerdere lagen aan moeten brengen dan als je voor een verfsoort van een A-merk kiest en als de huidige muur wit is geschilderd.

 

Stap 4: Tape aanbrengen

Bescherm je sierlijsten, deurbeslag, kozijnen, stopcontacten en dergelijke met schildertape. Zo voorkom je dat ze beschadigd raken met verf, maar met tape zorg je ook voor mooie strakke randen. Het aanbrengen van tape is een lastige klus die veel tijd inneemt, maar het is uiteindelijk wel de moeite waard als je naar het eindresultaat kijkt.

 

Stap 5: Dek alles af

Zorg voor het afdekken van de vloer en omliggende objecten die je de ruimte niet uit kunt halen zoals grote meubels. Je kunt dergelijke spullen met plastic of doeken bedekken, maar ook kranten zijn ideaal om de vloer te beschermen.

 

Stap 6: Maak de muren stofvrij

Het is slim om de muren eerst stofvrij te maken door middel van een droge doek. Verwijder spinnenwebben en ander vuil en schuur eventuele ongelijkmatige plekjes met schuurpapier. Zitten er spijkers of schroeven in de muur, verwijder ze dan eerst en vul de gaten met vulmiddel op.

 

Stap 7: Het verven zelf

Ga na in hoeverre het nodig is om de muren eerst voor te strijken. Ga vervolgens door het met roeren van de verf met en giet de verf in een verfbak. Met een kwast of roller kan je de muren verven. De beste manier om de woonkamer te verven is door deze glad en gelijkmatig af te werken. Laat de eerste verflaag goed drogen en breng indien gewenst een tweede verflaag aan. Ook deze laag moet volledig drogen. Sommige mensen kiezen daarna nog voor een derde verflaag.

 

Stap 8: De afwerking

Op moment dat de laatste laag verf bijna is opgedroogd kan je de schilderstape voorzichtig verwijderen. Wacht niet tot de verf compleet droog is, anders ga je ook stukken verf wegtrekken als je de tape verwijdert. Heb je dit toch per ongeluk gedaan, dan kan je met een kleine kwast de afgetrokken plekjes bijwerken.

 

Offertes vergelijken

Heb je besloten dat je het verfwerk liever in handen van een echte professioneel gaat laten? Dan kan je ook een prachtig eindresultaat en snel werk verwachten waardoor je eerder van de lekkere sfeer in je woonkamer kunt genieten. Vind de beste experts in je eigen buurt door meerdere offertes op te vragen die je vervolgens naast elkaar kunt plaatsen om ze te gaan vergelijken. Je komt zo namelijk te weten bij welke expert je de prijs het goedkoopst is en de kwaliteit het best. Zo bespaar je flink op de kosten van het schilderen van je woonkamer.