Het slopen van een garage lijkt een leuke taak die je zelf kunt doen, mits dit op een verantwoordelijke en veilige manier wordt gedaan. Er komt namelijk van alles kijken bij het slopen van een garage. Hieronder kom je te weten wat je precies moet doen als je je garage wilt slopen, wat je allemaal nodig hebt voor het sloopwerk en wat de stappen zijn die je moet nemen.

 

Een garage slopen

Overweeg je het slopen van de garage? Dit kan een drastische ingreep zijn, afhangend van de huidige staat van de garage, van de locatie van de garage en van de afmetingen. Om een garage te slopen is het belangrijk om te zorgen dat je alle benodigde gereedschappen en materialen op tijd in huis haalt. Vergeet niet dat je veel puin zult hebben tijdens de sloop, dus bestel eventueel een container of huur iemand in om het puin te brengen naar het stort. Je moet daarnaast ook checken waar de elektriciteitsleidingen lopen. 

 

Je kunt een garage door een professioneel laten slopen, maar met een beetje geduld en met het gebruik van een handig stappenplan kom je zelf een heel eind vooruit met het sloopwerk.

 

Zelf slopen versus expert inhuren

Bij zelf je eigen garage slopen komen er geen arbeidskosten kijken, waardoor je enorm op de kosten bespaart en zelf alle controle behoudt over het sloopwerk. Je hoeft slechts de juiste benodigdheden in huis te halen en een afvalcontainer te huren. Schakel je echter een expert in, dan kunnen de prijzen uiteenlopen afhankelijk van het materiaal en van de grootte van de garage. Een kleine garage heb je voor gemiddeld € 500 gesloopt, terwijl je duizenden euro’s betaalt naarmate de garage groter is.

 

De benodigdheden

Om een garage te slopen heb je een aantal zaken nodig. Zorg ervoor dat je alle benodigdheden op tijd thuis haalt om tijdnood te voorkomen. De meest belangrijke benodigdheden zijn:

 

  • Kruiwagen
  • Slijptol
  • Koevoet
  • Nijptang
  • Schroevendraaiers 
  • Beitel
  • Breekhamer
  • Schop
  • Vuisthamer
  • Betonboor 

 

Vergeet daarnaast niet om werkkleding, veiligheidsschoenen, een veiligheidsbril, een stofkapje en gehoorbescherming te gebruiken en reserveer eventueel een kluscontainter als je veel puin verwacht bij het slopen.

 

Vergunning en meldingsplicht

Het aanvragen van een vergunning voordat je start met het slopen van de garage is slechts noodzakelijk als het totale sloopafval niet meer dan 10 kubieke meter is en in geval er geen sprake is van de aanwezigheid van asbest. Is er wel asbest geconstateerd en gaat het om meer dan 10 m3 afval, dan moet je dit melden bij het omgevingsloket door een sloopveiligheidsplan aan te leveren inclusief een asbestinventarisatierapport. Ook als het gaat om het slopen van een monumentaal gebouw moet er eerst een sloopvergunning worden aangevraagd.

 

Stap 1: De voorbereiding

Het voorbereiden van het sloopwerk is even belangrijk als het slopen zelf. Schakel bij voorkeur een expert in om eerst langs te komen voor een inspectie. De expert kan namelijk naar de constructie kijken en aangeven in hoeverre de garage geschikt is om zomaar te slopen. Pas hierna kan je aan de slag gaan met het sloopwerk.

 

Stap 2: Bescherm jezelf

Start niet zomaar met het sloopwerk zonder dat je je eigen gezondheid en veiligheid voorop zet. Draag daarom altijd beschermende werkkleding, veiligheidsschoenen, werkhandschoenen, een mondkapje, gehoorbescherming en een veiligheidsbril.

 

Stap 3: Goed opruimen

Tijdens het slopen komt er veel puin vrij. Gebruik een stoffer en blik om al het sloopafval in een kluscontainer te scheppen. Je kunt ook een puinzak, een kruiwagen of een emmer gebruiken om het puin te voeren naar een container. Een opgeruimde werkplaats zorgt voor meer overzicht en efficiëntie.

 

Stap 4: Glas- en steenwol verwijderen

Het is vervolgens tijd om aan de slag te gaan met het verwijderen van glas- of steenwol. Kom je asbest tegen tijdens dit proces, neem dan direct contact met de gemeente op om over te gaan tot het veilig verwijderen van het asbest.

 

Stap 5: Stroom uitzetten

Tijdens stap 5 moet je de elektriciteit in de directe omgeving van de garage tijdelijk uitschakelen. Haal vervolgens alle stroomdraden weg uit de garage en rol de vrijgekomen leidingen netjes op. Ontblote elektradraden kan je meteen afschermen met een lasdop.

 

Stap 6: Gas- en waterleiding afsluiten

Naast het afsluiten van de stroomleiding moet je ook de gas- en waterleiding tijdelijk afsluiten. Om de leidingen te vinden kan je eventueel gebruik maken van een leidingendetector. Pas als alle leidingen afgesloten zijn in de garage en de directe omgeving kan je met het slopen starten.

 

Stap 7: Het sloopwerk zelf

Met een steen- of sloopbeitel of een breekhamer kan je aan de slag gaan met het slopen van de garage. Huur een elektrische breekhamer in tegen een voordelige prijs. Op deze manier werk je sneller en efficiënter. Je kunt daarnaast ook een slijptol gebruiken om metaal te slijpen tijdens het slopen van de garage. Komen er houten delen vrij tijdens het slopen, dan kan je dit eventueel gebruiken voor andere doeleinden. Het is verstandig om ten slotte nog de spijkers en schroeven met een schroevendraaier of een klauwhamer te verwijderen uit de constructie om nare ongelukken te voorkomen.

 

Let op het weer

Kies voor een zonnige dag als je de schuur gaat slopen. Het is namelijk niet handig als je tijdens een hevige regenval aan het slopen bent buiten. Bepaal daarom ook van tevoren op welke datum je gaat klussen buiten en hou vervolgens de weersverwachtingen goed in de gaten zodat je precies weet in hoeverre je sloopplannen door kunnen gaan.

 

Offertes vergelijken

Je eigen garage slopen lijkt natuurlijk leuk, maar als je twee linkerhanden hebt kan je alsnog beter kiezen voor het inschakelen van professionele hulp. Een expert kan je namelijk van deskundig advies voorzien en zal je helpen met het correct en vakkundig slopen van je garage op een efficiënte manier. Kies voor het inschakelen van een goede expert door eerst verschillende offertes op te vragen die je erna met elkaar vergelijkt. Kies aan de hand van de vergelijking voor de offerte met de laagste prijs en de beste kwaliteit.