Jaarlijks worden er in Nederland zeker 13.000 huizen gesloopt om plaats te maken voor nieuwe constructies. Wil je zelf ook je huis slopen, dan zijn er bepaalde zaken waar je rekening mee moet gaan houden en daarnaast ga je volgens een bepaald stappenplan moeten werken als je voor een verantwoordelijke sloop wilt zorgen. Hieronder kom je te weten hoe je een huis op de correcte manier kunt slopen.

 

Een huis slopen

Wil je een nieuw huis laten bouwen, dan ga je natuurlijk eerst de ruimte nodig hebben voor de bouw. Heb je al een kavel gekocht waar een huis op staat die gesloopt moet worden, dan kan je dit zelf doen of laten doen. Wat de beste optie is in je situatie, hangt vooral af van de omvang van het huis en van je beschikbaar budget voor de sloop (en de bouw van een nieuw huis). Gaat het om het afbreken van een klein huis, dan kan het meeste sloopwerk met de hand en simpel gereedschap verricht worden. Als het om een groter pand gaat, schakel dan een sloopbedrijf in om de hele sloop voor je uit handen te nemen. Professionele bedrijven beschikken namelijk over speciaal apparatuur die het slopen vele malen gemakkelijker maakt, vooral als het zeer grote panden betreft met meerdere verdiepingen.

 

Wat heb ik nodig?

Om een huis te slopen heb je een aantal spullen nodig. Bepaalde spullen heb je waarschijnlijk zelf al in de schuur liggen in je gereedschapskist, maar je kunt bepaalde (elektrische) gereedschappen ook voor het gemak inhuren bij een bouwbedrijf of online speciaalzaak. Hieronder tref je een lijstje aan met de meest nodige spullen om een pand af te breken op de juiste manier:

 

  • Breekhamer;
  • Vuisthamer;
  • Breekhamer;
  • Breekijzer;
  • Steenbeitel;
  • Moker;
  • Zaag;
  • Koevoet;
  • Drilboor;
  • Slijptol;
  • Schroevendraaiers;
  • Nijptang;
  • Kruiwagen;
  • Schop.

 

Huur overigens van tevoren een afvalcontainer in zodat je al het puin die niet te verkopen valt weg kunt gooien op een verantwoordelijke manier en bescherm jezelf door het dragen van beschermende werkkleding, werkschoenen, een veiligheidsbril, een stofmasker en gehoorbescherming. Schakel je alsnog een expert in om het huis te slopen, dan ben je zeker € 30 tot € 55 per vierkante meter kwijt. De exacte kosten hangen af van zaken als de afmetingen van het huis, het aantal verdiepingen, de materialen, de fundering en dergelijke.

 

Stap 1: Voorbereiden

Bereid jezelf goed voor op het slopen van je huis. Dit houdt in dat je van tevoren onderzoekt in hoeverre je een vergunning moet aanvragen en of het huis asbest bevat. Is het huis asbesthoudend, dan ga je direct een expert moeten inschakelen om het asbest te verwijderen voordat de sloop kan starten. Doe je dit niet, dan kan dit nare situaties met zich meebrengen aangezien losse asbestdeeltjes in de lucht niet met het blote oog zijn te zien en zeer gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Je gaat ten slotte ook even moeten checken hoe snel je met de sloop kunt starten, hoeveel tijd de sloop in beslag zal nemen en wat het doel is van de sloop.

 

Stap 2: Vergunning aanvragen

Het slopen van een huis is wel vergunningplichtig. Dit houdt in dat je verplicht bent om een omgevingsvergunning aan te vragen voordat je gaat starten met het slopen van een gebouw. Ook als je een nieuw pand wilt bouwen na het slopen van je huis moet je een nieuwe vergunning aan gaan vragen. Een vergunning voor het slopen van je huis vraag je aan via het omgevingsloket. Je hoeft geen vergunning aan te vragen als het sloopafval minder dan 10 kubieke meter is en als er geen asbest aanwezig is. Sloop je een huis, dan heb je veel meer dan 10 kubieke meter puin waardoor een vergunning 100% verplicht is. Hier komt nog bij dat je de sloop moet melden.

 

Stap 3: Aan de slag

Nu is het tijd om het huis volledig te strippen zodat het pand gesloopt kan worden. Denk bij strippen aan de muren, het plafond, vloer, keuken, badkamer, schoorsteen en dergelijke. Is het huis gestript? Dan kan je vervolgens aan de slag met het sloopwerk zelf. Start met het slopen van de muren en ga vervolgens verder met de overige onderdelen van een huis. Je kunt onder andere een zaag, sloophamer, moker of een koevoet gebruiken om alles te slopen.

 

Stap 4: Afval scheiden

Terwijl je bezig bent met het slopen van het huis, scheid het afval tegelijkertijd alvast zodat je minder opruimwerk hebt aan het einde. Je kunt daarnaast geld verdienen door het afval te verkopen aan sloopbedrijven. Dit maakt het verstandig om nauwkeurig te werk te gaan als je sloopt, zodat de materialen zoveel mogelijk intact en bruikbaar blijven. Ook zaken zoals deuren, ramen, lood, zink, koper, stalen en houten balken, bakstenen en dergelijke zijn van waarde. Gooi ze daarom nooit zomaar weg in de afvalcontainer of bij de stort als je een huis gaat slopen.

 

Stap 5: Opruimen

Is het huis helemaal gesloopt tot aan de fundering? Dan is het nog de taak om de ruimte netjes op te ruimen zodat de grond weer egaal en schoon is. Je kunt vervolgens weer aan de slag met de start van een nieuw bouwproject op dezelfde locatie, vooral nu de kavel helemaal leeg en ontruimd is. Let op dat je voor het bouwen van een nieuw huis weer een nieuwe vergunning moet aanvragen en dat er vaak een bepaalde maximale datum hangt aan de start van het bouwen van een nieuwe constructie na de sloop.

 

Offertes vergelijken

Vind je het zelf verstandiger om een professioneel sloopbedrijf in te huren om het huis te slopen? Kies dan voor een betrouwbaar bedrijf die niet al te veel geld vraagt en toch goed kwaliteit levert. Je kunt nagaan bij welk sloopbedrijf je moet zijn door meerdere offertes op te vragen en deze met elkaar te vergelijken zodat je een keuze kunt maken. Zo krijg je de kans om voor de offerte te kiezen met de beste prijs-kwaliteitverhouding waardoor je optimaal op de kosten van het sloopwerk bespaart.