Een tuinhuisje slopen is lang niet zo moeilijk als het bouwen zelf ervan. Met de juiste stappen en met de benodigde gereedschappen kom je al een heel eind vooruit als je je tuinhuisje zelf wilt gaan slopen. Je komt in het artikel hieronder te weten op welke manier je een tuinhuisje compleet kunt slopen op de correcte manier.

 

Een tuinhuisje slopen

Het slopen van een tuinhuisje hoeft geen complexe taak te zijn, zeker niet als je goed voorbereid bent op alles wat bij het slopen van een kleine constructie in de tuin komt kijken. De meest voorkomende redenen om een tuinhuisje te slopen zijn:

 

  • Het vrijmaken van de grond om een andere constructie te plaatsen.
  • Verhuizing naar een ander adres waardoor het tuinhuisje afgebroken moet worden.
  • Het opnieuw inrichten van de tuin, met nieuwe plannen voor de ruimte waar het tuinhuisje zich bevindt.

 

Sloop je het tuinhuisje zelf en heb je om wat hulp aan vrienden of familieleden gevraagd, dan kan het vast lukken om de constructie binnen een aantal uur geheel gesloopt te hebben. Hoe groter het tuinhuisje, des te meer tijd het sloopwerk in beslag gaat nemen. Vergeet overigens niet om te slopen bij mooi weer. Je wilt immers niet kiezen voor een regenachtige of winderige dag. Ook slopen tijdens sneeuw- of vriesweer is vanzelfsprekend afgeraden.

 

Wat heb ik nodig?

Om een tuinhuisje te slopen heb je niet bepaald veel nodig. Je moet ten eerste denken aan het waarborgen van je eigen veiligheid door het dragen van beschermende werkkleding, stevige schoenen, handschoenen, oorbeschermers, een mondkapje en een veiligheidsbril. Daarnaast heb je nog een aantal gereedschappen nodig. Heb je de onderstaande gereedschappen niet in huis, ga dan na waar je ze kunt huren tegen een voordelige prijs. Het gaat om gereedschappen waaronder:

 

  • Sloophamer;
  • Breekhamer;
  • Beitel;
  • Moker;
  • Slijptol;
  • Zaag;
  • Kruiwagen;
  • Koevoet.

 

Gaat het om een grotere klus zoals het slopen van een garage of een aanbouw, dan kan je bepaalde machines huren bij de bouwmarkt die het sloopwerk vergemakkelijkt. Denk zo aan een elektrische breekhamer waar je elke constructie snel en gemakkelijk mee sloopt. 

 

Expert inhuren of zelf slopen?

Je kunt natuurlijk ook een expert inhuren om je tuinhuisje te komen slopen, al komen hier wel arbeidskosten bij kijken. De exacte kosten voor het slopen van een tuinhuisje hangen af van de afmetingen van het tuinhuisje, van de complexiteit, van het materiaal, van de afvoer van het puin en dergelijke. Je kunt uitgaan van gemiddeld € 40 tot € 55 per vierkante meter als je een expert inschakelt voor het afbreken van je tuinhuisje. Ga je zelf aan de slag met het sloopwerk, dan hoef je enkel te betalen voor het huren van de gereedschappen.

 

Stap 1: Vergunning nodig?

Ga na in hoeverre je een vergunning moet aanvragen om je tuinhuisje te slopen. Je kunt dit controleren bij het Omgevingsloket, de makelaar of bij de architect. In de meeste gevallen heb je voor het slopen van een tuinhuisje geen vergunning nodig. Een vergunning is slechts nodig als het sloopwerk het uitzicht van het pand zal veranderen en als het sloopafval meer dan 10 kubieke meter bedraagt.

 

Stap 2: De voorbereiding

Start door het tuinhuisje en de omgeving goed voor te bereiden op de sloop. Ruim obstakels en begroeiingen rond het tuinhuisje op en maak het tuinhuisje geheel leeg van binnen. Verwijder alle inhoud van het tuinhuisje van tevoren zodat je hier niet veel tijd aan hoeft te besteden op de dag van de sloop.

 

Stap 3: De ramen en deuren verwijderen 

Ga vervolgens verder met het verwijderen van alle binnen en buitendeuren. Trek ook de poort en de ramen weg. Vergeet daarnaast niet om ook gas, water en stroom af te sluiten voordat je met de sloop zelf gaat beginnen. Zo voorkom je gevaarlijke situaties tijdens het slopen van het tuinhuisje.

 

Stap 4: Materialen verwijderen

Verwijderen materialen zoals hout, kunststof en metaal. Denk aan het plafond of de vloer, maar ook aan baden, leidingen en eventuele verwarmingssystemen. Haal alle dakbedekking weg van het tuinhuisje en verwijder vervolgens ook de dakconstructie. Na het verwijderen van de dakconstructie kan je met de muren aan de slag. Haal de muren volledig weg tot alles gelijkvloers is. Vaak is het ook noodzakelijk om de fundering te verwijderen, al kan de fundering ook gelaten worden als je andere bouwplannen hebt.

 

Stap 5: Afval wegdoen

Vergeet niet om een container te huren als je veel puin verwacht tijdens het slopen. Je kunt gebruik maken van een kruiwagen om al het afval te vervoeren in je tuin. Gooi het sloopafval niet direct weg, aangezien er bij het afbreken van een tuinhuisje uiteenlopende soorten en maten sloopmaterialen vrijkomen. Deze materialen kunnen vaak worden hergebruikt voor andere projecten waardoor je minder kwijt bent. Je bent daarnaast milieuvriendelijk bezig als je al het puinafval op de juiste wijze afvoert.

 

Stap 6: Opruimen

Het tuinhuisje in inmiddels gesloopt, maar het is nog belangrijk om de ruimte goed op te ruimen voor een mooi aanzicht. Heb je al het sloopafval afgevoerd, dan kan je nog een bezem gebruiken om overgebleven troep te verwijderen. Een tuin vol met troep staat immers niet netjes en je hebt de kans dat het afval zich door de wind verder gaat verspreiden door je tuin of zelfs door de buurt. 

 

Offertes vergelijken

Wil je van je tuinhuisje af, maar heb je niet voldoende tijd, ben je geen handig persoon of heb je geen gereedschappen in huis? Schakel dan een expert in met de juiste kennis en ervaring om van professioneel sloopwerk verzekerd te zijn. Het vinden van de juiste expert is gemakkelijk:

 

  1. Ga na welke experts er in je eigen omgeving zijn.
  2. Vraag offertes op bij een aantal van deze experts.
  3. Zet de ontvangen offertes naast elkaar en vergelijk ze allemaal.
  4. Kies voor de deal met de laagste prijs, de hoogste kwaliteit en de beste voorwaarden.

Op deze manier weet je zeker dat je een betrouwbare, voordelige én kwalitatief goede expert inhuurt voor het slopen van je tuinhuisje.