Het verduurzamen van een huis is veel makkelijker dan je zou denken. Het is echter belangrijk om te weten hoe je precies begint en op welke zaken je allemaal moet gaan letten. Hieronder vind je handige informatie over de verschillende manieren om je hele woning te verduurzamen en de stappen die je moet nemen om energiezuinig te leven.

 

Waarom woning verduurzamen

Het verduurzamen van een woning wordt ook wel ‘duurzaam wonen’ genoemd. Het gaat hierbij om het energiezuinig maken van een pand, zodat je maandelijks op de energiekosten bespaart én milieuvriendelijk bezig bent. Hier komt nog bij dat een duurzame woning bijdraagt aan zaken zoals de veiligheid, de gezondheid en het wooncomfort en dat de waarde van je woning enorm stijgt als je gaat investeren in duurzaamheidsmaatregelen.

 

Manieren

Er zijn verschillende manieren om een hele woning te verduurzamen. De meest voor de hand liggende maatregelen die je kunt nemen zijn als volgt:

 

 • Kleine maatregelen: Denk zo aan een boiler, cv-ketel, naad- en kierdichting, LED-verlichting, waterzijdig inregelen, pompschakelaar, vloerverwarming, radiatorfolie, leidingisolatie, waterbesparende douchekop en zuinige apparaten.
 • Isolatie: Bekende vormen van isolatie zijn spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, bodemisolatie, gevelisolatie en het vervangen van de kozijnen en de beglazing.
 • Ventilatie: Manieren om duurzaam te ventileren zijn middels een ventilatiebox, door de luchtkanalen te reinigen, door ventilatieroosters aan te brengen, met decentrale of centrale balansventilatie of met een CO2-meter
 • Energie opwekken: Je kunt hierbij denken aan zonnepanelen, zonneboilers of thuisaccu’s.
 • Verwarming en koeling: Populaire maatregelen zijn lage temperatuur verwarming, pelletkachel, pelletketel, warmtenet, waterstof, infrarood verwarming of een warmtepomp.
 • Klimaatadaptatie: Denk aan een regenton of een groen dak.
 • Gasvrij wonen: Het is de bedoeling om het gasverbruik te beperken bijvoorbeeld met een inductie kookplaat.

 

De kosten

Om je woning te verduurzamen ga je flink moeten investeren. Je moet namelijk zaken aanschaffen zoals ventilatie, regeling, isolatie, warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen en dergelijke. Gemiddeld komen de kosten voor het volledig energieneutraal en gasvrij maken van je woning uit op € 30.000 tot € 50.000. de exacte kosten hangen af van wat voor duurzaamheidsmaatregelen je allemaal kiest. Wil je de woning niet geheel duurzaam maken, maar wel volledig gasloos? Dan kost dit ongeveer € 18.000.

 

Stap 1: Kies de ideale maatregelen

Bepaal welke duurzaamheidsmaatregelen je kiest door eerst te checken in hoeverre je woning daar geschikt voor is. Is je budget niet bepaald toereikend, dan is het slim om stap voor stap te beginnen en met de tijd mee door te gaan met investeren in het verduurzamen van het pand. Zet alle maatregelen op de juiste volgorde door rekening te houden met je eigen toekomstplannen.

 

Stap 2: Budget en financiering

Stel een budget op door te bepalen hoeveel geld je maximaal uit kunt geven aan het verduurzamen van heel je woning. Zo voorkom je namelijk dat je meer geld moet gaan betalen dan je eigenlijk kwijt kunt aan deze investering. Bereken ook wat de opbrengsten zullen zijn door uit te rekenen hoeveel je maandelijks op de energierekening bespaart en ga na op welke manier je van plan bent om de investering(en) te financieren. Vergeet niet dat je in bepaalde gemeenten de kans hebt om van aantrekkelijke subsidies te profiteren als je je woning verduurzaamt. Om kans te maken moet je echter aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Stap 3: Start werkzaamheden

Heb je de financiering van alle maatregelen die je wenst te treffen rond, dan kan je starten met de werkzaamheden. Schakel een erkend installateur in om de verschillende maatregelen te installeren zodat je van deskundig werk verzekerd bent. Kies echter voor een lokaal gevestigde expert als je op de reiskosten wilt besparen en ga na in hoeverre de expert over de juiste kennis, achtergrond en keurmerken beschikt.

 

Stap 4: Energielabel regelen

Is je woning inmiddels verduurzaamd en woon je nu comfortabeler en zuiniger? Dan mag je een nieuw energielabel aanvragen voor je woning. Je kunt door het verduurzamen van je woning namelijk je energiescore enorm verbeteren. Een verbeterd energielabel betekent overigens dat de waarde van je woning enorm omhoog gaat. Nadat de energiescore is verhoogd, kan je dit direct laten registreren.

 

Stap 5: Het onderhoud

Vergeet niet dat als je zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen, ventilatie en dergelijke gaat kopen, dat je ook moet denken aan het onderhoud. Schakel een expert in die je kan helpen met het onderhouden van alle apparaten zodat je op de kosten bespaart. Het is slim om een periodiek onderhoudscontract af te sluiten met een vakkundig installateur.

 

Andere tips woning verduurzamen

Naast alle maatregelen die hierboven worden genoemd zijn er nog meerdere manieren om duurzaam te leven. Hieronder tref je een aantal tips aan die je kunt gebruiken om je hele woning zo duurzaam mogelijk te maken:

 

 • Beperk het watergebruik in je woning. Denk bijvoorbeeld aan korter douchen, een waterbesparende douchekop installeren, een douche-wtw of de kleding wassen op een laag temperatuur.
 • Ga zuinig om met apparaten in huis. Trek apparaten die niet gebruikt worden uit de stekker, let op het energielabel als je nieuwe apparaten koopt en haal opgeladen apparaten direct uit de lader.
 • Vervang oude lampen door LED-lampen. Er zijn verschillende soorten LED-lampen waaronder wandlampen, spotjes, hanglampen, staande lampen en dergelijke. Laat de lichten in en buiten het huis overigens niet onnodig aan staan.
 • Verwarm efficiënter: Zet de verwarming wat lager, plaats radiatorfolie achter de radiatoren en isoleer de leidingen. Stel ook de cv-ketel slim af en gebruik radiatorventilatoren. 
 • Ga bij de gemeente of bij een lokale installateur na wat de mogelijkheden zijn op een subsidie als je in bepaalde duurzaamheidsmaatregelen gaat investeren.

 

Offertes vergelijken

Overweeg je het verduurzamen van je hele woning, maar wil je deze grote stap toch liever in handen van een ervaren expert overlaten? Schakel dan een erkend bedrijf in door eerst in je eigen omgeving rond te kijken om vervolgens een aantal offertes op te vragen. Deze offertes kan je even vergelijken met elkaar om dan te kiezen voor de deal die het goedkoopst en kwalitatief het beste is.