Ben je van plan om een nieuwe vloer te leggen in huis, dan is het soms noodzakelijk om eerst de bestaande vloer te verwijderen. Een oude vloer verwijderen is geen moeilijke taak, als je maar weet welke stappen je moet nemen en welke gereedschappen je nodig hebt. Hieronder kan je nagaan op welke manier je een vloer kunt verwijderen.

 

Een vloer verwijderen

Zelf een vloer verwijderen lijkt een eenvoudige klus, maar als je geen kennis en ervaring hebt kan je snel de muren of ondervloer beschadigen. Dit maakt het verstandig om een expert in te schakelen als je een vloer wilt laten verwijderen, maar mocht je op de kosten willen besparen, heb je de juiste spullen in huis, ben je een echte klusser en heb je voldoende vrije tijd? Dan kan je ook zelf aan de slag met het verwijderen van de vloer.

 

Hoe je een vloer het beste kunt verwijderen hangt af van de soort vloer. Elke vloersoort moet je op een andere methode verwijderen. Je kunt een onderscheid maken tussen betonnen vloeren, maar ook vloeren van hout, PVC, kurk, laminaat en nog veel meer.

 

De benodigdheden

Een vloer uit een pand verwijderen hoeft niet ingewikkeld te zijn als je de juiste benodigdheden in huis hebt. Je gaat bepaalde zaken nodig hebben zoals die uit het lijstje hieronder, maar naarmate de vloer groter is ga je bepaald gereedschap in moeten huren als je efficiënter wilt werken. Hieronder vind je een opsomming van de meest belangrijkste benodigdheden om een muur te verwijderen:

  • Beitel;
  • Schroevendraaier;
  • Egalisatiemiddel;
  • Schop;
  • Hamer;
  • Vloerafbikhamer;
  • Afvalcontainer.

 

Voorkom akelige ongelukken en zet je veiligheid op eerste plek. Dit houdt in dat je werkkleding draagt als je de vloer gaat verwijderen en dat je gebruik maakt van werkhandschoenen om splinters in je handen of nare snijwonden te voorkomen. Maak daarnaast gebruik van een stofmasker en een veiligheidsbril om te voorkomen dat je stof, zand en ander gruis inademt of in je ogen krijgt.

Schakel je een professionele sloper om de vloer te verwijderen, dan ga je ook voor de arbeidskosten moeten betalen. Een sloper hanteert een tarief die tussen de € 25 en € 65 ligt. Hoe hoog de exacte kosten zijn, hangt af van de afmetingen van de vloer, van het materiaal en of er vloerverwarming aanwezig is of niet.

 

Stap 1: Vergunning

Ga altijd van tevoren na of je een vergunning nodig hebt om de vloer te verwijderen. Je kunt een vloer zonder vergunning verwijderen als het afval dat er vrij komt minder dan 10 kubieke meter bedraagt. Gaat het om sloopwerk waarbij meer dan 10 kubieke meter puin vrijkomt, dan ben je wel verplicht om bij het omgevingsloket een vergunning aan te vragen. Je kunt voor de zekerheid om meer informatie vragen bij de gemeente.

 

Stap 2: Verwijderen de vloer

Hoe de vloer verwijderd moet worden hangt af van de soort vloer. Bij een vloer die verlijmd is moet namelijk eerst de lijm worden verwijderd terwijl bij een niet verlijmde vloer meestal de verwijdermethode heel anders verloopt.

 

Niet verlijmde vloer

Gaat het om een vloer die bestaat uit individuele vloerdelen die niet zijn verlijmd, dan kan je de vloer vrij eenvoudig zelf verwijderen. Je kunt elk individueel deel namelijk losmaken zonder dat je al te veel rommel maakt. Als de vloer plinten heeft, verwijder dan eerst de plinten door ze met de vloerdelen mee te trekken. Bij plakplinten hoef je de delen niet te breken, maar slechts zachtjes te trekken en ze gaan vanzelf los. Gaat het om opstaande plinten, verwijder ze dan eerst door een platte schroevendraaier te gebruiken zodat je de plinten los kunt krijgen. Pas als je de plinten verwijderd hebt kan je doorgaan met het verwijderen van de vloer. 

 

Verlijmde vloer

Bij een verlijmde vloer moet je een stripmachine gebruiken om vloerdelen te verwijderen. Je kunt een stripmachine tegen voordelige prijzen inhuren bij de speciaalzaak om het verwijderwerk efficiënter te maken waardoor je een hele hoop tijd bespaart. Het verwijderen van de lijmresten is namelijk één van de meest tijdrovende klussen bij het verwijderen van een oude vloer. Begint het eerste vloerdeel los te laten, dan zullen ook de andere delen gemakkelijk loskomen als je een mes gebruikt. De lijmresten kan je verder nog weken door er lauwwarm water op te gooien. Een andere optie om lijm op een gemakkelijke manier te verwijderen is door middel van een lijmverwijderaar, maar kies voor de meest milieuvriendelijkste optie aangezien dergelijke middelen vrij agressief kunnen zijn.

 

Stap 3: Schoonmaken oppervlakte

Is de vloer verwijderd en zijn alle eventuele rijm resten inmiddels ook al helemaal weggehaald? Dan kan je de oppervlakte nog eens goed schoonmaken door deze licht te schrobben met wat water en mild reinigingsmiddel. Voorkom het gebruik van chemische middelen die de oppervlakte kunnen aantasten. Maak de oppervlakte erna weer goed droog. Ga je direct na het verwijderen van de oude vloer weer een nieuwe vloer leggen, dan kan je meteen van start gaan met het legwerk zodat je erna nog je woning opnieuw in kunt richten. Wil je nog even wachten met het leggen van een nieuwe vloer, dan kan je de huidige vloer even afdekken tot je doorgaat met het project.

 

Offertes vergelijken

Overweeg je het verwijderen van een vloer in je pand en heb je hier geen tijd voor of ben je niet bepaald handig en wil je het werk uitbesteden aan een echte expert? Schakel dan een ervaren specialist in die je kan adviseren over de juiste verwijdermethodes en die op nauwkeurige wijze te werk gaat om je pand niet te beschadigen. De beste experts zijn te vinden door een vergelijking te maken van meerdere opties. Je kunt namelijk bij een handjevol experts vragen om een offerte en deze ontvangen offertes vervolgens met elkaar vergelijken tot je een geschikte optie gevonden hebt die past bij je wensen, je situatie en je budget. Zo bespaar je flink op de kosten én haal je goed kwaliteit in huis als je een vloer in je huis wilt verwijderen.