In vrijwel elk huishouden is een koelkast te vinden. Dit maakt het essentieel om ervoor te zorgen dat de koelkast op de juiste temperatuur ingesteld wordt om voedselbederf en voedselverspilling te voorkomen. Je kunt de temperatuur zelf instellen zonder het inschakelen van een expert, maar dan moet je wel weten op welke manier je te werk moet gaan. Hieronder vind je een plan die je kunt gebruiken om de temperatuur van je koelkast in te stellen.

 

De temperatuur van een koelkast instellen

Volgens onderzoek heeft ruim 85% van Nederlanders geen idee wat de correcte temperatuur is van een koelkast. Toch is het noodzakelijk om een koelkast op de juiste manier in te stellen anders brengt dit nare gevolgen met zich mee voor de gezondheid van de huisbewoners. Niet elke koelkast moet je op dezelfde manier instellen. Bepaalde koelkasten maken gebruik van de eenheid Celsius, terwijl andere koelkasten juist een draaiknop met nummers of een symbooltje gebruikt. Neem de handleiding van je koelkast goed door om na te gaan wat de beste temperatuur is voor je eigen koelkast. 

 

Stinkt de koelkast?

Krijg je een nare geur door je neus zodra je de koelkast openmaakt? Dit kan om meerdere redenen, waaronder door een verkeerd ingestelde temperatuur. De koelkast is namelijk niet in staat om goed genoeg te koelen waardoor verse en niet lang houdbare producten zoals vlees, kip, zuivel, groenten en fruit al gauw gaan rotten of schimmelen. Dit brengt een afschuwelijke geur met zich mee. 

 

De ideale temperatuur

Volgens de Consumentenbond is de ideale temperatuur om een koelkast in te stellen tussen de 3 en 4 graden. Dit komt vanwege gezondheidsoverwegingen, aangezien dergelijke temperaturen de groei van bacteriën en schimmels optimaal voorkomen. Hier komt nog bij dat een temperatuur van 3 tot 4 graden voedselbederf en voedselverspilling tegengaat omdat producten langer vers en houdbaar blijven. Is de koelkasttemperatuur lager dan 3 graden, dan zal de koelkast overigens meer stroom gebruiken waardoor de maandelijkse energiekosten omhoog zullen gaan.

 

Wat heb ik nodig?

Om de temperatuur van een koelkast op de correcte manier in te stellen heb je weinig nodig. Je moet slechts zorgen voor een geschikte thermometer om de temperatuur na het instellen te kunnen controleren. Zo ga je na in hoeverre de temperatuur inderdaad is aangepast. De meest handige thermometers die je hiervoor kunt gebruiken zijn:

 

  • Koelkast thermometer;
  • Digitale thermometer;
  • Analoge thermometer.

 

Stap 1: Raadpleeg je handleiding

Check eerst hoe je koelkast werkt door de handleiding van het apparaat erbij te halen. De ideale temperatuur verschilt namelijk enorm per merk en per model koelkast, aangezien bepaalde koelkasten een LED-scherm gebruiken terwijl anderen juist met een draaiknop en nummers werken. Als je de handleiding van je koelkast kwijtgeraakt bent, dan kan je ook op het internet op zoek gaan naar de juiste handleiding door het merk, model en serienummer van de koelkast in te toetsen.

 

Stap 2: De temperatuur instellen

Heb je de handleiding van je koelkast gevonden? Dan zou het niet moeilijk moeten zijn om de optimale temperatuur in te stellen als je nagaat wat de ideale temperatuur is. Gaat het om een koelkast met een LED-display, dan wordt de temperatuur op het scherm getoond zodat je deze kunt aanpassen door op het scherm te klikken. Bij koelkasten met draaiknoppen en nummers kan je zelf handmatig aan de knop draaien tot je de gewenste temperatuur bereikt hebt. Hoe hoger het getal van de draaiknop, des te lager de temperatuur waardoor de koelkast extra koud wordt.

 

Stap 3: Controleer de temperatuur

Wil je er zeker van zijn dat je de koelkast hebt ingesteld op de juiste temperatuur? Dan kan je een koelkastthermometer gebruiken om de temperatuur even te checken. Ga na in hoeverre er sprake is van een verschil tussen de daadwerkelijke temperatuur en de temperatuur op het display van de koelkast. Wil je de temperatuur zo betrouwbaar mogelijk meten, plaats de koelkast thermometer dan in een glas met water. Vergeet daarnaast niet dat ook factoren zoals het aantal producten in de koelkast een bepaalde invloed hebben op de temperatuur waardoor deze hoger of lager uit kan vallen.

 

Stap 4: Check ook het vriesvak

Vergeet niet om ook te letten op het vriesgedeelte van de koelkast. Bij bepaalde koelkasten kan je de temperatuur van het vriesvak apart instellen door het gescheiden koelsysteem, terwijl dit bij andere koelkastmerken centraal geregeld wordt en je de temperatuur dus slechts éénmaal af hoeft te stellen. De ideale temperatuur voor het vriesvak van een koelkast is over het algemeen ongeveer -19 graden Celsius. Dit is namelijk de ideale temperatuur om diepvriesproducten het langst te kunnen bewaren zonder te veel energie te verbruiken. 

 

Stap 5: De koelkast schoonhouden

Naast het instellen van de koelkast op de juiste temperatuur moet je natuurlijk ook de koelkast minstens éénmaal elke drie maanden grondig schoonhouden. Reinig de koelkast zowel van de binnenkant als van de buitenkant met wat water en een sopje met afwasmiddel, milde allesreiniger of een speciale koelkastreiniger. Je kunt het mengsel met soda aanlengen voor een beter resultaat. Poets alles goed in met een borsteltje en maak het geheel schoon met water en een droge theedoek. Maak het rooster aan de achterkant van de koelkast ten slotte jaarlijks schoon om verzekerd te zijn van een optimale werking en ontdooi de vriezer regelmatig om de ruimte ijsvrij te houden zodat de koelkast energiezuinig blijft werken.

 

Offertes vergelijken

Het instellen van een koelkast op de ideale temperatuur kan je eigenlijk zelf doen. Kom je er echt niet uit, dan heb je natuurlijk altijd nog de mogelijkheid om een monteur in te schakelen. De monteur komt dan langs om te kijken naar de koelkast zodat deze correct ingesteld wordt voor een energiezuinige werking. Monteurs vind je gemakkelijk in je eigen regio, maar als je van de beste prijs-kwaliteit verzekerd wilt zijn is het verstandig om eerst een vergelijking te maken van meerdere opties. Zo maak je het meeste kans op het scoren van een monteur die kwaliteit levert én een goedkoper prijs hanteert.