Veel woningen in ons land die voor 1980 zijn opgeleverd kenmerken zich door een paar factoren. Het zijn sfeervolle huizen maar in de winter is het er uitermate onaangenaam koud. Daarnaast hebben deze woningen vaak een vochtig binnenklimaat. Het is dan ook aan te raden om een dergelijke woning te laten isoleren. We maakten voor u een stappenplan. Ook informeerden we bij meerder isolatiebedrijven naar de prijzen die men berekent.

Stap 1: Win een goed advies in

Voordat u isolatie laat toepassen is het aan te raden dat u eerst een advies inwint. Dat doet u via een gecertificeerd adviesbureau. U omschrijft uw woning waarna men de situatie ter plekke komt opnemen. Aan de hand van de waarnemingen stelt men een isolatie advies op. Men berekent voor u met welke methodes u het meest optimale rendement kunt behalen. Het advies kost u wel wat, maar deze kosten kunt u naderhand voor een belangrijk deel vergoed krijgen in de vorm van een overheidssubsidie.

spouwmuurisolatie

 
Isolatiespecialist nodig? Vergelijk eerst

Stap 2: Zet uw wensen centraal

Kunt u meerdere vormen van isolatie laten toepassen, dan is het goed om te kijken naar uw eigen wensen. Uw wooncomfort moet immers centraal staan. Woont u in een hoekwoning dan is het aan te raden om de gevel rondom te laten isoleren. Zo voorkomt u dat er kou vanuit de poreuze gevel naar binnen trekt. Woont u in een woning met een kruipruimte dan is het aan te raden om tenminste de kruipruimte te laten isoleren. Hierdoor komt namelijk een hoop vocht uw woning binnen. Wilt u de isolatie van uw woning zo optimaal mogelijk aanpakken, dan combineert u een aantal isolatiewerkzaamheden.

Stap 3: Kijk waar u geld vandaan kunt halen

De isolatie van uw woning kan behoorlijk in de papieren lopen. Het is dan ook aan te raden om eerst te informeren hoe u subsidie kunt krijgen op de isolatie van uw woning. Een aantal mogelijkheden hebben we voor u op een rij gezet.

  • Een advies wat u vergoed krijgt. We benoemden het al kort. Een isolatie advies, uitgebracht door een gecertificeerd adviesbureau, krijgt u vergoed door de overheid. U dient de bon te bewaren en het gaat alleen om de kosten van het advies zelf. Niet om andere uitgevoerde werkzaamheden.
  • Een subsidie bij twee of meer soorten isolatie tegelijk. Laat u gelijk meerdere soorten isolatie uitvoeren dan krijgt u een subsidie van de overheid. U krijgt geen subsidie bij slechts één soort isolatie. Ook wanneer er een langere tijd tussen de beide isolerende maatregelen zit krijgt u geen subsidie.
  • Een subsidie bij een beter energielabel. Krijgt uw woning door het aanbrengen van de isolerende maatregelen een beter energielabel dan krijgt u van de overheid een subsidie. U vraagt deze subsidie, net als de zojuist genoemde variant, aan bij de website van het ministerie van VROM. U dient daarvoor de bonnen, facturen en bijsluiters van de isolerende maatregelen bij de hand te houden.

Stap 4: Combineer een isolatie met een verbouwing

Op het moment dat u de zolder gaat verbouwen is het aan te raden om deze gelijk te laten isoleren. Bij het plaatsen van het isolatiemateriaal aan de binnenkant van uw dak zult u immers de delen van uw plafond opnieuw moeten aftimmeren. Wellicht was dit nooit gebeurd. In dat geval maakt u door een isolatie met het aftimmeren ervan gelijk een bewoonbare zolder. U kunt deze gelegenheid aangrijpen om op de zolder één of meer kamers in te richten.

 

Stap 5: Kies een isolatiebedrijf met zorg

Een isolatiebedrijf kiest u zorgvuldig. Doordat er zo’n grote vraag is naar woningisolatie zijn de prijzen de afgelopen jaren behoorlijk opgelopen. Het is dan ook aan te raden om eerst offertes op te vragen. Dat doet u met deze button. U krijgt gelijk meerdere offertes toegestuurd om te vergelijken. Dat doet u met deze checklist.

  • De kosten van het materiaal moeten uitgesplitst staan. Denkt u hierbij aan het isolatiemateriaal maar ook aan de materialen die zijn gebruikt om het isolatiemateriaal mee te bevestigen.
  • De kosten van het arbeidsloon zijn uitgesplitst. Het aantal te werken uren en het uurtarief staan apart op de offerte vermeld.
  • De prijzen zijn inclusief de BTW.
  • De kilometerkosten staan gespecificeerd. Door te kiezen voor een isolatiebedrijf uit uw eigen omgeving bespaart u hierop.

Hoeveel kost de isolatie van een woning

We deden navraag naar de kosten van een aantal isolatiesoorten, en kregen de volgende prijsopgaven.

Welk gedeelte van uw huis laat u isoleren Wat houden de werkzaamheden in Wat is de prijs per vierkante meter
De kruipruimte Een laag polystyreen aanbrengen in uw kruipruimte. Vooral toegepast bij ondiepe kruipruimtes tot 40 centimeter. Tussen 10 en 16,50 euro
De vloer van uw woning Een laag glaswol of steenwol plaat aanbrengen tegen de vloer van uw woning aan. Alleen mogelijk bij diepere kruipruimten. Bovendien alleen mogelijk bij een droge kruipruimte. Tussen 18,95 en 27,50 euro
Het dak Glaswol of steenwol in een dekenvorm of als platen aanbrengen aan de binnenkant van uw dak. Tussen 17,50 en 25 euro per vierkante meter
De spouwmuur Polystyreen laten inspuiten in uw spouwmuur. U kunt ook glaswol in vezelvorm in uw spouw laten spuiten Tussen 20 en 26,50 euro per vierkante meter