Steeds meer mensen kiezen er tegenwoordig voor om in de huidige woning te blijven wonen wanneer ze meer ruimte nodig hebben. Ze creëren meer ruimte door een dakkapel te plaatsen. Wie slim is kiest voor een dakkapel van kunststof. Dit is het materiaal wat het minste onderhoud nodig heeft en wat bovendien heel gemakkelijk te plaatsen is. We stelden een stappenplan op voor wie een kunststof dakkapel wil laten plaatsen.

Hoeveel kost een kunststof dakkapel

We vroegen een aantal offertes op bij de leveranciers van kunststof dakkapellen. We kregen een aantal offertes toegestuurd.

Wat voor dakkapel wordt er gekocht Omschrijving Prijs
Dakkapel prefab Dakkapel 2,5 meter breed en 1,5 meter diep Tussen 3200 en 3500 euro
Dakkapel maatwerk Dakkapel 2,5 meter breed en 1,5 meter diep Tussen 3350 en 3650 euro

 

Stap 1: Weet wat het doel van de dakkapel is

Laat u een dakkapel plaatsen dan heeft u vast al een specifiek doel met de zolder waar de dakkapel komt. Dit doel is van het grootste belang wanneer u een dakkapel gaat kopen. Is de zolder bedoeld als slaapruimte dan wordt deze intensiever gebruikt dan wanneer de zolder als berging bedoeld is. Een zolder als slaapruimte heeft doorgaans een grotere dakkapel. Met een dakkapel van 2,5 meter breed kunnen nagenoeg 2 slaapkamers extra worden gerealiseerd. Een zolder als bergruimte kan gemakkelijk een kleinere dakkapel hebben.

 

Stap 2: De mogelijkheden om een dakkapel te plaatsen

Een dakkapel kan op twee manieren worden geplaatst. We hebben ze voor u omschreven:

  • Een prefab dakkapel. Dit is een dakkapel die in zijn geheel bij u wordt afgeleverd. Met een grote hijskraan wordt de dakkapel op zijn plek getakeld waarna hij stormvast wordt verankerd. Voor deze installatie en manier van werken moet u wel de ruimte hebben. Zo moet er een vrachtwagen voor de deur kunnen staan en moet er ruimte zijn op straat om de hijskraan in positie te brengen. Woont u heel dicht op de buren dan is die ruimte er wellicht niet.
  • Een maatwerk dakkapel. Een maatwerk dakkapel wordt ter plekke bij u thuis gebouwd. Deze wordt gebouwd met een bouwsteiger die tegen uw huis aan komt te staan. U heeft dus veel minder ruimte nodig naar buiten toe voor de bouw van de dakkapel. Wel zullen de werkzaamheden veel langer duren.

Stap 3: Een enkele of een dubbele dakkapel

Wilt u niet twee maar wellicht drie of vier slaapkamers aan uw huis toevoegen dan kunt u altijd nog overwegen om een dubbele dakkapel te laten plaatsen. In dat geval komt u wel voor de uitdaging te staan dat de goedkeuring door de welstandscommissie moet worden gekeken. Deze zal voor de zogeheten omgevingsvergunning bepaalde eisen stellen aan uw dakkapel.

  • De plek van de dakkapel. Een dakkapel die aan de achterkant, weg uit het straatbeeld, wordt geplaatst zal doorgaans geen probleem opleveren. Een dakkapel aan de voorkant, in het straatbeeld, komt doorgaans niet door de vergunningsaanvraag heen. U zult dan een heel goede motivatie moeten indienen.
  • Het uiterlijk van de dakkapel. Een dakkapel mag qua uiterlijk niet teveel afwijken van de andere dakkapellen die bij u in de straat zijn geplaatst. Dat geldt voor de kleur en de vormgeving maar veelal ook voor het materiaal.

Stap 4: Kijken in een showroom

wanneer u een dakkapel van kunststof gaat kopen is het altijd aan te raden om eerst eens bij een leverancier in de showroom te gaan kijken. U kunt dan met de leverancier verdere afspraken maken over het uiterlijk van de dakkapel maar ook over andere zaken zoals bijvoorbeeld de plaatsing en de afwerking van de dakkapel.

 

Stap 5: Afleveren en aftimmeren

Een dakkapel kan op meerdere manieren worden geplaatst. U kunt ervoor kiezen om de dakkapel enkel te laten verankeren en deze verder zelf af te werken. De meeste mensen kiezen er echter voor om een dakkapel te laten aftimmeren door de leverancier. In dat geval heeft u een dakkapel die gelijk geschikt is voor verder gebruik. U bent er wel meer kosten voor kwijt maar die ziet u terug in de waarde van de dakkapel die gelijk vele malen groter is.

 

Stap 6: De plaatsing zelf

Op de dag van de plaatsing zelf zult u genoeg ruimte moeten maken voor de dakkapel om geplaatst te worden. In het geval van een prefab dakkapel zal het gaan om een ruimte voor de hijskraan voor uw deur om de dakkapel. In het geval van een dakkapel op maat moet er voldoende ruimte zijn om de materialen aan te kunnen voeren en een bouwsteiger naast uw huis op te bouwen. Verder zult u na het aftimmeren met de leverancier de garantievoorwaarden door moeten nemen. Zaken als lekkage vallen pas onder de garantie wanneer de leverancier zelf de aftimmering heeft gedaan.

 

Weet wie u inhuurt

Voordat  u een kunststof dakkapel aanschaft is het goed om eerst offertes op te vragen. Dat doet u met onderstaande button. U ontvangt dan een aantal offertes om te vergelijken; dat kan u een voordeel oplopend tot 20 procent opleveren. U vergelijkt ze op de volgende punten:

  • Kosten van het arbeidsloon. De hoogte van het uurloon en het aantal arbeidsuren moeten gespecificeerd staan.
  • Kosten van de materialen. Daaronder verstaan we alle materialen, inclusief de bevestigingsmaterialen en het gebruik van gereedschap en steigers.
  • Prijzen inclusief de BTW.